Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внутрішні хвороби тварин Ч.1 (Раздел 1).pdf
Скачиваний:
1631
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.97 Mб
Скачать

кращих результатів у лікуванні. Яскравим прикладом тут можуть бути найбільш поширені шлунково-кишкові хвороби новонароджених телят, які перебігають із симптомом діареї. У хворих порушуються моторна, секреторна, всмоктувальна і екскреторна функції сичуга та кишечнику, нервова, серцево-судинна і дихальна системи, видільна функція нирок, настають зневоднення, ацидоз, порушуються всі види обміну речовин. Досягти успіху за лікування таких хворих лікар ветеринарної медицини може лише тоді, коли буде спрямовувати свої зусилля на створення оп­ тимальних умов утримання, проведення дієтотерапії, застосування анти­ мікробних засобів та препаратів, які відновлюють моторну, секреторну і всмоктувальну функції органів травлення, водно-електролітний обмін, підвищують неспецифічну резистентність, стимулюють імунну систему, поліпшують функції серця та нирок, адсорбують і виводять токсини. Та­ кий комплексний підхід до лікування завжди враховує механізми розвит­ ку хвороби (патогенез) і тому він є найбільш ефективним.

Одне з основних правил, яким має керуватися ветеринарний спеціа­ ліст - це проведення лікування в найбільш ранній період розвитку захво­ рювання, коли ще не настали глибокі структурні зміни в окремих орга­ нах, їм передує період прихованого перебігу хвороби, що характеризу­ ється функціональними відхиленнями від норми, змінами гомеостазу, які можна виявити спеціальними методами дослідження, у тому числі виз­ наченням у крові рівня вітамінів, гормонів, мікрота макроелементів, активності ферментів. Так, початкові стадії міокардозу діагностують за допомогою електрокардіографії, субклінічну форму D-гіповітамінозу - визначенням активності лужної фосфатази та проведенням рентгенофотометрії кісток, прихований перебіг А-гіповітамінозу - визначенням вмі­ сту ретинолу в молозиві, сироватці крові, печінці. Обгрунтоване застосу­ вання ранньої терапії дозволяє досягти високого ефекту за невеликих витрат праці та лікарських засобів.

ВИДИ ТЕРАПІЇ

Дія різних лікарських препаратів, фізіологічних та механічних за­ собів, які застосовуються для лікування хворих тварин, може бути спрямованою на ту чи іншу ланку патологічного процесу: причину хвороби, основні її патогенетичні механізми чи симптоми. Залежно від цього розрізняють три види терапії: причинну, або етіотропну, патогенетичну і симптоматичну.

Основними вважають перші два види терапії, а симптоматичну часто розглядають як різновид патогенетичної, оскільки вона спрямо­ вана не на збудника чи захворювання в цілому, а на ліквідацію якогось

21