Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_posibnyk.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Донецький національний медичний університет ім. М. Горького

Кафедра української та російської мов

ЛЕПЕХА Т.В., МІРОШНИЧЕНКО Л.А., МІШИНА Н.В., РОМАНОВА О.Г.

УКРАЇНСЬКА МОВА

(ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)

Навчальний посібник для студентів перших курсів

медичних вищих навчальних закладів

.

ДОНЕЦЬК – 2014

АНОТАЦІЯ

Матеріал посібника сприяє засвоєнню базової медичної (анатомічної) термінології в комунікативному, граматичному лексичному аспектах.

Адресований викладачам і студентам вищих медичних навчальних закладів усіх рівнів акредитації, а також тим, хто цікавиться питанням викладання української мови в неспеціальних вищих навчальних заклад України.

ПЕРЕДМОВА

Розширення вжитку української мови викликає потребу у створенні посібників такого типу. Використану медичну анатомічну термінологію подано в контексті її функціонування на трьох рівнях: комунікативному, лексичному та граматичному, що сприяє розширенню інформації про сполучуваність та контекстуальне вживання термінологічної лексики, а також підвищенню рівня загальної грамотності студентів.

Структура методичного посібника підпорядкована його методологічній концепції. Кожному розділу передують чітко сформульовані лексичні та граматичні теми, зазначено їх актуальність, визначені загальна та додаткові цілі, реалізація яких можлива лише через засвоєння теоретичного матеріалу й виконання достатньої кількості різнопланових завдань.

Завершують розділи контрольні питання, які допоможуть визначити ступінь засвоєння вивченого.

© Т.В. Лепеха, Л.А. Мірошниченко, Мішина, О.Г. Романова

© Донецький національний медичний університет ім.М.Горького

© Друкарня ДонНМУ

ЛЕКСИЧНА ТЕМА:

Українська загальновживана лексика, що використовується для опису людини

ГРАМАТИЧНА ТЕМА:

Правопис префіксів

Актуальність теми. Знання цієї теми сприятиме розширенню словникового запасу, поповненню його загальновживаною лексикою, надасть можливість використовувати лексичні засоби відповідно до їх стилістичної спрямованості. Її знання є базою для подальшого опанування спеціальною лексикою та термінологією, яка описує різні системи людського організму, та забезпечить виходи в різні тематично спрямовані види мовленнєвої діяльності: усне монологічне та діалогічне мовлення, а також інтерпретування одержаної інформації в різних видах письмового висловлювання.

Загальна мета. Вміти використовувати засвоєну загальновживану лексику в різних видах мовленнєвої діяльності, вміти читати науково-популярний медичний текст з повним охопленням та розумінням змісту та подальшим відтворенням інформації на репродуктивному рівні.

Конкретні цілі:

  1. Вміти правильно будувати слова за допомогою префіксів.

  2. Вміти правильно вживати м’який знак, апостроф.

  3. Закріплювати граматичні, синтаксичні, стилістичні навички перекладу спеціальних медичних текстів та навички роботи зі словниковою та довідниковою літературою.

  4. Формувати навички адекватного перекладу текстів, присвячених описові людини.

  5. Вміти створювати лексико-граматичні конструкції з правильним добором слів.

Соседние файлы в предмете Українська мова