Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты для подготовки студентов к экзамену по инфекционным болезням

.doc
Скачиваний:
352
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
687.1 Кб
Скачать

А. Малярiя

В. Черевний тиф

С. Вiрусний гепатит

D. Сепсис

Е. Лептоспiроз

1435. Хворий 40 рокiВ, повернувся з вiдрядження 4 доби тому з Африки. Захворiв раптово, турбували напади з ознобом, пiдвищенням температури до 39—40 °С, рясi-iим потовидiленням, трясовицею. Пiд час огляду: шкiра блi да, з жовтяничним вiдтiнком, печiнка i селезiнка трохи збiльшенi. Який метод дослiдження буде найбiлъш iнформа тивним для встановлення дiагнозу?

А. Мiкроскопiя товстоГi краплi та мазка на малярiю

В. Загальний аналiз кровi

С. УЗД печiнки i селезiнки

D. Бiохiмiчне дослiдження функцi ональних проб печiнки

Е. серологiчне обстеження на на явнiсть антитiл до ВГА

1436. Хворий ш., 26 рокiв, достав лений в лiкарню на 4 день хвороби iз

скаргами на лихоманку, головIIий бiль, бiль у литкових м’язах. Працтос мелiо ратором. Мас невпорядкованi статевi зв’язки. Об’сктивно: температура — 397 о ста тяжкий. Млявий. Затор можений. Вираженi iктеричнiсть шкi ри та склер. Крововилиiзи у ков’ювк тиви i склери. На шкiрi геморагичний висип. Пальпусться печiт-iка на З см нижче реберно дуги, край селезiвки. добовий дiурез — 300 мл. Етiологiч ним фактором захворювання пай бiлъш вiрогiдно с.

А. Лептоспiри

В. Вiрус гепатиту А

С. Рикетсii

D. спiрохети

Е. ХламiдП

1437. Хворий 35 рокiв, поступив на

12 день хвороби iз скаргами на вира женi слабкiсть, нудоту, блювапня. Три мiсяцi назад проведена резекцiя шлун ка. При оглядi: стан тяжкий. Млявий. свiдомiсть эбережена. Iнтенсивна жов тушнiсть шкiри, склер. На мiсцi iн’ск цiй крововиливи. Живiт м’який, чутли вий при пальпацi у правому iiiдребер’i, печiнка пальпусться на 2 см нижче реберно дуги. Протромбiновий iндекс 45 %. Переважне порушення якоi функцi печiнки приводить до знижен ня протромбiнового iндексу?

А. Екскреторноi

В. детоксикацiйноi

С. БiлковосинтетичноГi

D. Пiгментоутворюючоi

Е. Глiкогенсинтетично

1438. Чоловiк 28 рокiв, захворiв го стро: з’явились озноб, вiдчуття жару,

пiдвищення температури тiла до 38,5 С, приступоподiбний спастичний бiль у лiвiй здухвиннiй дiлянцi, частi рiдкi випорожнення. Випорожнення мають вигляд кров’янисто-слизовоi маси. При пальпацй живота вiдзнача сться болючiсть i спазм сигмоподiбно кишки. Попереднiй дiагноз?

А. Неспецифiчний виразковий колiт

В. Амебiаз

С. Ешерихiоз

D. Шигельоз

Е. Злоякiсна пухлина товстоi кишки

1439. Хвора 27 рокiв, скаржиться на головний бiлъ, слабiсть, бiль у над черевнiй дiляiiцi, повторне блювання, пронос (стiлець 9 разiв на добу; випо рожнення ряснi, зеленуватого колъо ру). За 12 годин до початку захворю вания вживала сирi курячi яйця. Об’сктивiiо: температура 38,8 °С. Язик обкладений бiлим нальотом, живiт по мiрно здутий, болючий в надчеревнiй та навколопупковiй дiлянцi. Найбiлъш вiрогiдний дiагноз?

А. Готрий шигелъоз

В. Холера

с. Сальмонельоз

D. Вiрусний гастроентерит

Е. Гострий апендицит

1440. Хворий 20 рокiв, захворiв го стро. З’явився профузний пропос, до якого присдналось багаторазове блю вания великою кiлькiстю блювотних мас. Хворий прибув з пiвденно-схiд юiо Азi Температура — 36,1 °С. Живiт втягююутий, неболючий. Випорожнен ня мають вигляд рисового вiдвару Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

А. Сальмонелъоз

В. Холера

С. Ешерихiоз

D. Гострий шигельоз

Е. Ротавiрусний гастроентерит

1441. Хворий 36 рокiв, фермер, за хворiв поступово. З’явились Незду жання, нерiзкий бiль в животi, розла ди випорожнення (8—12 раз на добу). Перебував в однiй iз кра з жарким клiматом впродовж останнiх 2 мiсяцiв. Температура 36,9 °С. При пальпацi болючiсть живота в здухвиюших дi лянках. Випорожнешiя рiдкi, з домiлю ками скловидного слизу, мають вигляд “малинового желе”. Про яке захворюо вання потрiбно думати?

А. Амебiаз

В. Шигельоз

С. Неспецифiчний виразковий колiт

D. Балантидiаз

Е. Новоутворення товсто кишки

1442. У хворого иiсля рибалкюю че рез 2 днi гостро гiiднялась температура до 39,5 °С, з’явились бiль у м’язах (осо бливо литкових), жовтяниця, эмен шилась кiлькiсть сечi. При оглядi се морагiчний висип, гепатоспленомега лiя, ригiднiсть м’язiв потилицi. Який юiайбiльш iмовiрний дагноз?

А. Сепсис

В. Лептоспiроз

С. Отрусння сурогатом алкоголю

D. Вiрусний гегiатит

Е. Геморагiчна гарячка з пирковим синдромом

1443. Хвора 37 рокiв, фермер, скар

житься на погане самопочуття, голов-

332

ТЕРАПЕВ ТИЧНИЙ ПРО ФIЛЬ

ний бiль, пiдвищення температури тiла до 39,5 °С, набряк повiк та облич чя, болi в м’язах, пiтливiстъ. За 2 тижнi до початку захворювання вживала сире м’ясо. В загальному аналiзi кровi 25 % еозинофiлiв. Який яайбiльш iмо вiрний дiагноз?

А. Набряк Квiнке

В. Лептоспiроз

С. Бруцельоз

D. Трихiнельоз

Е. дерматомiозит

1444. Хворий А., 17 рокiВ, звернув ся зi скаргами на головi-iий бiль, нудо ту, пiдвищену стомлiоваi йсть, незнач ний бiль у животi, iнодi проiiос. Хворiс ЧОТИРI1 мiсяцi. За день до звернення до лiкарнi у калi помiтив круглого черв’яка довжиною до 15 см. Що до цiльно використовувати для лiкуван ня цiсi хвороби?

А. Альбендазол

В. Метронiдазол

С. Фенасал

D. Бiльтрицид

Е. Декарис

1445. Хворий 22 рокiв, на другий день хвороби скаржитъся на високу температуру, головний бiль у дiлянцi чола, надбрiвних дуг, при русi очними яблуками, у м’язах i суглобах. Об’ск тивно: температура — 39 °С. Обличчя гiперемоваi ге, склери iн’скованi. сэiи зона оболонка м’якого пiднебiння, за дньо стiнки глотки яскраво гiперемо вана з точковими крововиливами. Якi змiни в гемограмi типовi для цього за хворювання?

А. Анемiя

В. Лейкоцитоз

С. Нейтрофiльоз

D. Лейкопенiя

Е. Прискорена ШОЕ

1446. Жiнка 65 рокiв, захворiла го стро, через 12 годин iiiсля вживаiтня в жу консервованих грибiв домашвього виготовлення та ясчнi, смажено на салi. З’явились рiзка слабкiсть, iiудо та, дворазове блiовання, “туман” перед очима, розлади ковтапня. При оглядi:

температура — 36,2 ос Птоз. Мiдрiаз. Анiзокорiя. Ттiспiраторна задикiка. Яке захворiовання у жiнки?

А. Харчова токсикоiнфекцiя

в. сальмонельоз

С. Отрусння грибами

D. Загострення хроiпчпого холецис титу

Е. Ботулiзм

1447. у жiнки 23 рокiв з терМiном вагiтностi 8 тижнiв при обстеженнi зна йдено антиген гепатиту В (НВ Рi вень бiлiрубiну кровi та активi-iiсть ала нiнамiнотрансферази в межах норми. Якi повиннi бути рекомендацii щодо вагiтностi при даному захворiованнi?

А. Перервати вагiтнiсть

В. Зберегти вагiтнiсть i провести щеiiлення дитини проти гепатиту В при народжеiiнi

С. Перервати вагiтiiiсть i провес ти лiкуваi iня i iреваратам ii и iтсрфе рону

D. Зберегти вагiтшсть i провести лiкування противiруспнм препара том ламiвудiн

Е. Зберегти вагiтнiсть i щомiсячво проводити ультразвуконе обсте

ження плоду до

‚Н

таэ

гу, на

м ‘ ХВ(

воэ

сы вiд пр(

клi ла нес кл гiнi няг боэ ши

т

1448. До iнфекцiйно лiкарнi госпi талiзовано хворого зi скаргами на спра гу, иеможливiсть пити Воду. При спробi напитися у хворого виникають судоми м’язiв глотки, дихання стас шумним, хворий вiдштовхус вiд себе склянку з водоiо. 1,5 мiсяцi тому хворого вкусив собака у праву литку. В областi рани вiдчувас печiю, зуд i тягнучi болi. Який прогноз при цьому захВорюваНнi?

А. Введення вакцини в першi три днi хвороби веде до одужашiя

В. При проведеннi дезiнтоксика— цiйно терапй можливе одужакня у 15% хворих

С. Введекня специфiчно сироват ко в ПерШi три днi хвороби веде до одужатi ня

D. Захворюваi-iня завжди закiнчу сться смертю

Е. При введешii в першi три добк вакцвни та скроватки можлкве оду жаккя

1449. Хвора 49 рокiв, надiйшла в клiнiку зi скаргами ка диплопiю, роз лад ковтанкя, слабкiстъ у правiй руцi, вестiйкiсть при ходъбi. Скарги вини кли через 12 днiв пiсля перенесено ан гiни, що супроводжувалася пiдвящен ням температури до 38 °С, невеликими болями в горлi i змiнами конфiгурацi ши Ймовiрний дiагноз:

А. Дифтерiйна полiнейропатiя

В. Полiомiслiт

С. Вiрусний енцефалiт

D. Ботулiзм

Е. Порушенкя мозкового кровообiгу

1450. Терапевтом на коксультацiю до iнфекцiонiста направлений хворий

43 рокiв, з дiагнозом “лихоманка не яско етiологiГ’. 15 день хвороби: тем пература при оглядi 39,3 °С. Блiдкй. Пульс — 86/хв., задовiльиих власти востей. АТ — 110/70 мм рт. ст. Язик по товщекий, з вiдбитками зубiв. Живiт трохи роздутий. На жпвотi 10—12 роз еол до 5 мм у дiаметрi. Збiльшена пе чiнка i селезiнка. Найбiльш iмовiрнкй

дiагноз:

А. Сипкий ткф

В. Iсрскнiоз

С. Черевнойтиф

D. ЕСНО-екзантема

Е. Псевдотуберкульоз

1451. у хворого 18 рокiв, наркомана, на 5-й день хвороби вiДзкачастьСя пору шения, асрофобiя, гiдрофобiя, слкооте ча, гiерiодкчно — генералiзовакi судоми. За 2 мiсяцi до захворюваiiня вкушеокй собакоiо. Попереднiй дiагноз:

А. Вiрусний менiкгiт.

В. Сказ.

С. Правець.

D. Пухлина мозку.

Е. Отруекня опiатамк.

1452. у дитини б рокiв iз сiмейного туб-контакту виявлено Вiраж туберку лiново проби Манту з 2 ТО. Яким препаратом слiд провести хiмiопрофi лакткку?

А. Етамбутол

В. Рифампiцин

С. Стрептомiцин

D. iзонiазид

Е. Пiразинамiд

1453. Жiкка 24 р., захворiла гостро 2 днi тому: пiдвкщилась температура

до 39 °С. Об’сктивно спостерiгасться: збiльшсння навколовушних та пiдще леоних слинвих залоз, гiпосекрецiя слини, гiперемiя та набряк устя стено ново протоки, при пальпацй кута нижньо щелепи вiдмiчаетъся болю чiсть. Ваш дiагноз:

А. Iнфекцiйний мононуклеоз

В. Бактерiалъний паротит

С. Ентеровiрусне захворювання

D Аденовiрусне захворювання

Е. Епiдемiчний паротит

1454. У кровi хворого пiдвищений рiвень прямого бiлiрубiну, в сечi — ве ликий вмiст бiлiрубiну та уробiлiну, в калi — слiди стеркобiлiну. Який тип жовтяницi у хворого?

А. Паренхiматозна

В. Гемолiтична

С. Транспортна

D. Шунтова

Е. Механiчна

1455. Хвора 20 рокiв, лiкуваласъ з приводу гострого респiраторного за хворюванвя протягом 5 днiв, але нiя КИХ П респiраторного синдрому ве вiдмiчала. Останнi 2 днi температура нормальна, однак зник апетит, з’явився бiль в епiгастрi нудота, потемнiла сеча. Про яку хворобу можна думати?

А. Вiрусний гепатит В

В. Iнфекцiйний мононуклеоз

С. Псевдотуберкульоз

D. Легiтоспiроз

Е. Вiрусний гепатит А

1456. Хворий 15 рокiв, захворiв по ступово, усi днi субфебрильна темпе ратура, вежить, грубий болючий ка-

щель. На 5-й день: голос хригiлий, ча сом з’являсться стридорозне дихашiя, хворвй приймас сидяче положения, стае неспокiйним. Над легевями жор стке дихання, поодинокi сухi хриви. Пульс — 100/хв. Прояви якого невiд кладного стану мають мiсце в даному випадку?

А. Синдром бронхообструкцii

В. Гостра серцево-судинi{а недо статнiстъ

С. Ларингостеноз

D. Набряк легенiв

Е. Гостра легенева недостатнiсть

1457. Студент 18 рокiв, протягом 7 дНiВ скаржиться на слабкiсть, темпе ратуру до 37,8 °С, слизовi видiленiiя з носа, бiлъ в горлi при ковтаннi, почут тя в очах. Об’скти нпо: збiль шения заднъошийних, кутощелепвих лiмфовузлiв, набряк та iн’скцiя судин кон’юнктив, гiперемiя слизово обо лонки ротоглотки, гiпертрофiя мигда ликiв, нальот вiдсутнiй. i-Iайбiлып вi

рогiдний дiагноз:

А. Риновiрусна iнфекцiя

В. Грип

С. Iнфекцiйний мононуклеоз

D. Аденовiрусна iнфекцiя

Е. Парагрип

1458. Пацiснт 43 рокiв, хворiс 2 тижнi. Захворювання почалося з пiд вищення температури до 37,2 ос, го ловного болю, зниження апетиту, слаб костi. Потiм температура досягла 39 40 ос Об’сктивно: стан тяжкий, на пи тания вiдповiдае повiльво. Адинамiя. Пульс — 80/хв. АТ — 100/60 мм рт. ст.

Живiт

спленс

го кол дiагно(

А.Г

С.1

Е. i’

1 45

Захво темпер м’язах, розвин лися в] ваний, важки

39 °с.]

тех iал ъ шона”.

6

неврол жена Назвiтi нения

АЦ1 трог

В.С

капi.

С.у

В.Д

кров

Е.П

тичь

1460

у клiнi скаржи ри до 3 слабкiс

Живiт безболiсний, метеоризм. Гепато спленомегалiя. Випорожнення зелено го кольору. Iнформативi-гим методом дiагностики буде:

А. Гемокультура

В. Загальний аналiз кровi

С. Бактерiоскопiя калу

D. УЗД органiв черевно порожнини

Е. Мiкроскопiя товсто краплi кровi

1459. Хворий 42 рокiв, мисливець. Захворiв гостро з ознобу, пiдвищеноi температури тiла до 37,7 °С, ломоти у м’язах, суглобах. На 4-й день хвороби розвинулась носова кровотеча, з’яви лися висипання на шкiрi. Госпiталiзо ваний до стацiонару. Об’сктивно: стан важкий, сопор. Температура тiла

39 °с. На тулубi та кiнцiвках ряснi пе техiальнi висипання. симптом “капю шона”. АТ — 100/65 мм рт. ст., пульс — 64/хв. Гепатолiснальний синдром. У неврологiчному статусi: помiрно вира жена ригiднiсть потиличних м’язiв. Назвiть провiдний механiзм виник нення екзантеми?

А. деструктивно-пролiферативний тромбоваскулiт

В. Осiдання iмунних комплексiв у каяiлярах шкiри

С. Унiверсальний капiляротоксикоз

D. дефiцит факторiв эгортання кровi

Е. Попадания эбудника у лiмфа тичнi судини дерми

1460. Хворий 28 рокiв, поступив у клiнiку на дев’ятий день хвороби, скаржиться на пiдвищення температу ри до 39,0 °с, головний бiль, загальну слабкiсть, затримку випорожнень, по-

рушення сну. При оглядi: на шкiрi жи вота по одинокi розеоли, язик обкладс ний коричнюватим нальотом, пульс — 78/хв., ритмiчний, печiнка збiлывеоа на 2 см. Вiрогiдний дiагноз?

А. Туберкульоз

В. Лептоспiроз

С. Бруцельоз

D.

Е. Черевний тиф

1461. Хворий 32 р., зверiiувся до лiкаря на 7-й день хвороби зi скарга ми на високу температуру, головний бiль, бiлъ у м’язах, особливо литкових. Шкiрнi покриви i склери жовтянич нi, на шкiрi геморагiчний висип. сеча кров’яниста. 2 тижня тому здив пари боловлю. Вiрогiдний дiагноз?

А. Геморагiчна гарячка з нирковим

синдромом

В. Трихiнельоз

С. Бруцельоз

D. Пiслонефрит

Е. Лептоспiроз

1462. Хвора 16 рокiв, скаржить ся на загальну слабкiсть, пiдвищеввя температури, бiль у горлi. Об’сктивно:

слизова оболонка ротоглотки яскраво червона, на мигдаликах — бiлi нальоти, знiмаються легко, виявленi збiльшенi всi групи лiмфовузлiв, 1—3 см у дiаме трi, щiльнi, еластичнi, малоболiснi, не спаянi мiж собою. Печiнка збiльшена на З см, селезiнка — на 1 см. У кровi:

лейкоцитоз, широкоплазмовi лiмфо цити — 20 %. Имовiрний дiагноз?

А. Дифтерiя

В. Гострий лiмфолейкоз

С. Гострий стрептококовий тонзилiт

D. iнфекцiйний мононуклеоз

Е. Аденовiрусна iнфекцiя

1463. Хвора 28 рокiв, iii’скцiйна наркоманка, скаржиться на тупий бiль у правому пiдребер’ слабкiсть, зни жешiя апетиту, бiль у суглобах, який турбус впродовж 2 тижнiв. При огля дi: жовтяниця шкiри та склер, гiечiнка та селезiнка збiльшенi, сеча темпа, кал знебарвлений. Попереднiй дiагноз?

А. Вiрусний гепатит А

В. ВIЛ-iнфекцiя

С. Хронiчний холецистит

D. Токсичний гепатит

Е. Вiрусний гепатит В

1464. Хвору 20 р., на 2 день хвороби турбус бiль у горлi при ковтаннi, за гальва слабкiсть, головний бiль. Об’ск тивно: температура 39,0 °С, пульс — 110/хв., слизова ротоглотки гiперемо вана, мигдалики збiльшенi в розмiрах, рихлi, покритi пальотом, що легко знi масться шпателем, поверхня пiсля зняття нальоту не кровоточить. Про яке захворювання необхiдно думати?

А. Ангiна Симановського Венсана

В. Дифтерiя ротоглотки

С. Гострий стрептококовий тонзилiт

D. Iнфекцiйний мононуклеоз

Е. Туляремiя

1465. У хвороi: 18 р., дифтерiя рото глотки, плiвчаста форма, тяжкий пе ребiг. На б день хвороби з’явився бiлъ у дiлянцi серця, серцебиття. Пульс — 120/хв,, систолiчний шум на верхiвцi серця. На ЕКГ — неповна блокада лi во нiжки пучка Гiса. Про яке усклад нения треба думати?

А. Рапвiй iнфекцiйно-токсичний мiокардит

В. Мiокардiодистрофiя

С. Iнфаркт мiокарда

D. Гостра серцево-судинна недо статнiстъ

Е. Стеноз мiтрального клапана

1466. 3 епiдвогнища госпiталiзова па хвора Н., 23 р. з дiагпозом дифтерiя зiву, поiпирена форма. При оглядi зiва на мигдаликах плiвчастi вапiарування бiлуватого кольору з перламутровим вiдтiнком, якi важко знiмалися шпа телем, поверхня пiд ними кровоточи ла. Якi лiкувальнi заходи с першочер говими?

А. Введения аiiтпбiотикiв

В. Введеi-iня протлдифтерiйвоТ си роватки

С. Призначення нестеро про тизапальних препаратiв

D. Призначення iмуномодуляторiв

Е. Iнфузiйна дезiнтоксикацiйпа те рапiя

1467. у хворо Д., 29 р., ви нения водянистi безлiч разiв, частi блювання. Об’сктивно: загальний цiа ноз, сухiсть слизових оболонок, зни ження тургору шкiри. Температура — 35,2 °С. Периферичний пульс не ви значаеться. Тахiпное. Судоми м’язiв. Сечовидiлення вiдсутнс б год. Як роз цiнити стан хворого?

А. Некомпенсований гiгiоволемiч ний шок.

В. Дегiдратацiя другого ступеня.

С. Дегiдратацiя третього стуi iеня.

D. Iнфскцiйно-токсвчои й твок.

Е. Анафiлактичвий шок.

337

1468. У хворого на поширену фор му дифтерй гортанi на 2-й день хворо бп стан погiршився: наросла слабкiсть, з’явIiвся бiль за грудиною, блювота. Об’сктивно: хворий адинамiчний, блi дий, акроцiаноз. Пульс — 62/хв. слаб кого наповнення. Серцевi тони при глушенi, груiтовi екстрасистоли. АТ - 90/40 мм рт. ст. Яке ускладнення ви никло у хворого?

А. Апафiлактичний шок

В. Гостра дихальна недостатнiсть

С. iiгфекцiйпо-токсичвий шок

D. Раннiй iа-тфекцiйно-токсичний

м iокардпт

Е. Кардiогеi-ший шок

1469. до терапевта зверпувся хво рий 29 р. iз скаргами на слабкiстъ, пронос. Вiдпочивав на пiвднi, де були випадки дiареi. Об’сктивно: темпера тура — 36,4 °С, шкiрнi покриви чистi, акроцiаноз, язик сухий, живiт м’який, неболючий, випорожнеНа-iя ряспi, во дянистi, з пластiвцями бiлого кольо ру, без запаху i домiшок. Попереднiй дiагноз?

А. Сальмонелъоз

В. Шигельоз

С. Лямблiоз

D. Кишковий срсинiоз

Е. Холера

1470. Зоотехнiк 57 р., на 3-й день хвороби звернувся до лiкаря зi скарга ми на головний бiль, високу темпера туру, бiль у литкових м’язах, попереку, жовтянидю, темпу сечу та зменшешiя й кiлькостi. Об’сктивно: температура

38 С, iн’€кцiя судин склер, петехiаль на висипка на верхнiй частинi грудноi

клiтки, гепатоспленомегал iя.

Най -

бiльш вiрогiдний попереднiй дiагноз?

А. Бруцельоз.

В. Лептоспiроз.

С. Вiрусний гепатит.

D. Псевдотуберкульоз.

Е. Трихiнельоз.

1471. Хвора 48 р., скаржиться па головний бiль, марена-iя. ТIiд час огля ду: 39 °С, эбуджена, обличчя гiне ремопане, позитивний симитом Гоiю рова — Годельс, гiстехiалыIа iпiсп ика ва тулубi, кiнцiвках, тахiкардiя, гiл тонiя, гепатоспленомегалiя. Вжнвас алкоголь, iн’скцiйнi наркотики, живе в примiщеннi пiдвального типу. Ваш по переднiй дiагноз?

А. Сепсис

В. ВIЛ-iнфекцiя

С. Висипний тиф

D. Лептоспiроз

Е. Алкогольний психоз

1472. Хвора А., скаржиться на почер вонiння шкiри та набряк на правiй щоцi. Пiд час огляду: температура 38,7 ос, збiльшенi i болючi лiмфатичнi лiдще лепнi вузли справа, межа мiж почсрво нiяням i здоровою шкiрою чiтка, с пу хирцi з геморагiчним вмiстом, ттальиа цiя болюча. Ваш попереднiй дiагi-iоз?

А. Бешиха

в. сибiрка

С. Герпетична iнфекцiя

D. Вiтряна вiспа

Е. Флегмона шоки

1473. Хворий 59 рокiв, фермер, звер нувся з приводу травми право стопи з ушкодженням шкiрних покривiв. данi

я

а

я

й

про iмунiзацiю проти правця вiдсутнi. В анамнезi - анафiлактичний шок на введення гетерологiчно сироватки. Якi мiрИ екстреiiо профiлактики прав ця аовиннi бути проведенi хiрургом?

А. Хiрургiчна обробка рани, накла дення пов’язки з антисептиками

В. Хiрургiчна обробка рани, введен НЯ 250 МО протиправцевого люд ського iмуноглобулiну i 0,5 мл ана токсину

С. Хiрургiчна обробка рани, анти септична пов’язка, призначення ан тибiотикiв

В. Хiрургiчна обробка раiiи i вве дення 0,5 мл анатоксину

Е. Хiрургiчна обробка рани i вве дення 250 МО протиправцевого людського iмуноглобулiну

1474. Чоловiк 50-ти рокiв, звернув ся у травматологiчний пункт iз рваною раною гомiлки, отриманою в результа тi раптового нападу бродячого собаки. Якi мiри екстреноi профiлактики ска зу повиннi бути проведенi?

А. Промивання рани, вакцинацiю не проводити

В. Промивання рани, введення ан тирабiчно вакцини

С. Промивання рани, введення ан тирабiчного iмуноглобулiну

В. Хiрургiчна обробка рани

Е. Хiрургiчна обробка рани, при- значения антибiотикiв

1475. У жiнки 24 рокiв (Вагiтнiсть 16 тижнiв) негативнi серологiчнi реакцй ва токсоплазмоз. За допомогоiо яких профiлактичних заходiв можна попере дити зараження токсоплазмозом?

А. Активна iмунiзацiя

В. Проведения профiлактичного курсу специфiчно iмунотерапй

токсогiлазмiном

С. Заборона вживання сиро води В. Профiлактичний прийом аiiти бiотикiв

Е. Обмеження контакту з кiшками, заборона вживання сирого м’ясно го фаршу

1476. у родивi з 4 чоловiк пiсля вживання тiстечок iз кремом занеду жало трос: блювота, нудота, гiронос, непритомний стан i переймоводiбнi болi в животi при нормалЫиiй темпе ратурi тiла. Тiстечка були купленi з лотка на стихiйному ринку. Причиною захворювання послужило:

А. Роэмноження в продуктi мiкро органiзмiв

В. Наявнiсть у продуктi солей важ- ких металiв

С. Сiмейна неперенос лактози В. Захворюванвя не зв’язане з ужи ванням даного продукту

Е. Використання бороiвпа низько го сорту

1477. у населеному пунктi зарес стровано кiлька випадкiв захворюван ня черевним тифом у осiб, що користу ються одним джерелом водопостачан ня (колодязем). Якi протиепiдемiчНi заходи можуть запобiгги виникненню захворюваностi в майбутньому?

А. Бактерiологiчне обстеження

В. Антибiотикопрофiлактика

С. Санiтарний контроль за водо постачанням

В. iмунопрофiлактика

Е. диспансерне спостереженвя

‘Б

го

га

ле

пе

ва:

ки

но

70

ко

бо

ка

хв

бi.)

ти

па

ж

кл

зо

не

ра

iпi

нв

ш’

ка

пе

С

339

1478. Хворий 40 рокiв, захворiв гостро: з’явилисъ блювота, бiль в епi гастрй, водянистi випорожнення зе ленуватого кольору, пiдвищення тем ператури до 39,5 °С. Об’сктивпо: стан важкий. Тягнучi болi в м’язах нижнiх кiнцiвок. Виражена блiдiсть, акроцiа ноз. Пульс — 130/хв., частий. АТ - 70/40 мм рт. ст. Тони серця гiриглу шенi. Язик сухий, обкладений бiло КОрПЧIIСВИМ нальотом. Живiт здутий, болючий в сшгастральнiй та iлеоце кальнiй областях. За 10 годин до за хворювання в холодець. Вкажiть пай бiльш iмовiрний дiагноз:

А. Вiрусний гастроентерит

В. Холера

С. дизентерiя

В. Сальмонельоз

Е. Ешерихiоз

1479. Виявлено, що мати немовля ти — носителька НВ А Який iз пре паратiв потрiбно ввести для поперед ження вiрусного гепатиту В у дитини?

А. iнтерферон

В. Вакцина проти ВГВ

С. Людський iмуноглобулiн

В. Циклоферон

Е. Антитiльний iмуноглобулiн

1480. Хворий 27 рокiв, надiйшов у клiнiку на 4-й день хвороби з дiагно зом алергiйний дерматит”. За нелужав гостро з оiдвищення темпе ратури до 38 °С, головного болю, пер шiння в горлi, потiм з’явився надсад ний гавкаючий капiель, па 3-й день на шкiрi обличчя i шиi з’явилася висип ка. Приймав аспiрин. Об’сктивно: тем пература — 38,8°с. Обличчя одутле. склерит, кон’юнктивiт, ринiт. На шкi

рi обличчя, шиГi i верхньо частини грудей — рясна плямисто-папульозiiа висипка, яка не свербить. Слизова ро тоглотки яскраво гiперемована. Збiль iпенi пiдщелепнi i передньошийнi лiм ф овузли. Печiнка i селезiнка не збiль шенi. Ваш дiагноз?

А. Iнфекцiйний мононуклеоз

В. Алергiйний дерматит

С. Кiр

В. Краснуха

Е. Сi

1481. Хворий 27 рокiв, падiйшов у клiнiку на 4 день хвороби з дiагпо зом “ГРВI алергiйний дерматит”. Занедужав гостро з пiдвищення тем ператури до 38 ос, головного болiо, першiння в горлi, потiм з’явився над садний гавкаючий кашель, на З день на шкiрi обличчя i ши з’явилася ви сипка. Приймав аспiрин. Об’сктивно:

температура — 38,8 °С. Обличчя одут ле. склерит, кон’iонктивiт, ринiт. На шкiрi обличчя, ши i верхньо частини грудей — рясна плямисто-палульозна висигiка, яка не свербить. Слгiзова ро тоглотки яскраво гiперемоваiiа, дрiб на бiла енантема бiля корiнних зубiв. Збiльшенi пiдщелегiнi i передньоiiiий нi лiмфовузли. дихання жорстке, оди ничнi сухi хриви. чсс — 110/хв., АТ — 100/70 мм рт. ст., Чд — 26/хв. Печiнка i селезiнка ве збiльшевi. Ваш дiагвоз?

А. Краснуха

В. Алергiйпий дерматит

С. БроiiхопневмоШя

В.Кiр

Е. Скарлатина

1482. Хворий 25 рокiв, занедужав гостро, пiсля ознобу температура вiд

вищилася до 38,0 °С, була блювота 2 рази, послаблення Випорожнень, з’я вилися помiрнi болi в горлi ири ков таiiнi, у животi, колiнних i лiктьових суглобах. На 4 день присдналася легка жовтяничнiсть склер i шкiри, потемнi ла сеча, па шкiрi бiчних поверхонь ту луба, Верхнiх i нижнiх кiнцiвок з’яви лася дрiби-ювлямиста яскраво-черво на, густiша в природних складках ви сипка. Збiльшена печiнка, язик обкла дений, “малиновий”, дрiбнi лiмфовуз ло. Попереднiй дiагноз:

А. Гострий вiрусний гепатит А

В. iЪстрий вiруспий гепатит В

С. Псевдотуберкульоз

В. Скарлатина

Е. Iнфекцiйний моiионуклеоз

1483. Хворий 21 року, вiдзначив оiдвощення температури до 39,2 °С, слабiсть, головний бiль, болi в горлi, м’язах, суглобах i животi, нудоту, була однократна блiовота. На З день болi в животi посилилися i стали чiтко лока лiзуватися у праВiй клубовiй областi. З дiагнозом “апендицит” доставлений у хiрургiчне вiддiлеишя. При оглядi: гi перемiя слизово ротоглотки, субiкте ричнiсть, печiнка +2 см. Оперовано, воявленi змiнений апендикс i пакети мезевтерiальних лiмфовузлiв. Ноне редНiй дiагноз:

А. Аденовiрусна iнфекцiя

В. Псевдотуберкульоз

С. Гострий вiрусний гелатот А

В. Черевний тиф

Е. Ентеровiрусна iнфекцiя

1484. у хворого 40 рокiв через 2 тожпi пiсля вживання в жу недосить iiрожарено свинини, куплено на сти-

хiйному рилку, раптово пiдвищилася температура тiла до 40 °С, з’явилися iнтенсивнi болi у м’язах, набряклiсть обличчя, папульозна висиока ла кiн цiвках i тулубi, сухий кашель. При ймав аспiрин. В аналiзi кровi: Л — 12,2х10 е — 40 %. Про яке захворю вання варто думати?

А. Лiкарська хвороба

В. Аскаридоз, фаза мiграцй

С. Лептоспiроз

В. Тенiоз

Е. Трихiнельоз

1485. У хворо 35 рокiiз протягом ДВОХ тижнiв вiдзначасться влсока ли хоманка (до 39,5 °С), слабiсть, мiалгй, уртикарна восипка на шкiрi, збiль шення i болiочiсть печiлкл, гиерiодич но виникаiоча нудота i блювота. Ана лiз кровi: Л — 11,4х10 е — 20 %. Мi сяць тому ла малосольпу рибу домаю нього приготування. Яке лабораторне дослiдження найбiльш вiрогiдво пiд тверджус дiагноз?

А. Мiкроскопiя дуоденального вмiс ту i калу

В. Бактерiологiчне дослiджеiо iя калу

С. Посiв кровi

В. Посiв жовчi

Е. Бiопсiя м’язiв

1486. Хворий 27 рокiв, хворiс про тягом чотирьох тижоiв. Турбус оiдво щеоня температуро тiла з коливалоя ми 37,8 °С — 39,0 °С, що суороВоджу сться мерзлякуватiстю, вираженото пiтливiстю. Загальний стан мало по рушений. Останнi два тижнi турбують болi у великих суглобах. Гiпсремiя об-

‘ь

лв

ф(

ку

дии

ра

ап

‘з

ст тяi

о и эс

неi дж

чег вог ну1 Пр 1 ОС ху епi шеi ма

341

личчя, збiльшенвя периферичних лiм фовузлiв, гепатолiснальний синдром. Постiйно вживас козяче молоко, яке купус на ринку. Найбiльш iмовiрний дiагноз:

А. Бруцельоз

В. Сепсис

С. Псевдотуберкульоз

В. Ревматпэм Е. Туберкульоз

1487. Хвора 20 рокiв протягом 3-х днiв вiдзначала пiдвищення темпе ратури до 38,0 ос, слабкiсть, поганий апетит, нудоту, однократну блювоту. ‘з 4-го дня температура нормальна, стан ПОКраЩИВСЯ, але з’явилася жов тявоця. При оглядi: помiрна жовтя ночнiсть шкiри, печiнка збiльшена на З см, еластично консистенцй. Симп томи Ортнера, Кера, Воскресенського негативнi. Яке дослiдження пiдтвер джус дiагноз:

А. АггЁi НЕУ - I М

В. АпЁi НСУ I М

С. Виявлення апii НАУ i М

В.АпЁiУЕВ-I

Е. АпЁi НВС - I М

1488. Хвора 26 рокiВ, занедужала через 2 години пiсля вживання кремо вого торта: слабiсть, запаморочення, т-iудота, рясна багаторазова блювота. При оглядi: пульс — 96/хв., АТ — 100/60 Мм рт. ст., шкiра блiда, мова су хувата, живiт при пальпацй болючий у епiгастралынй областi. Вiддiли ки iоечнику безболiснi, гурчать, дiаре не мас. ГIоiiсреднi заходи лiкаря:

А. Внутрiшньовепне введення рео полiглюкiну

В. Виутрiм’язове введения роэчину платифiлiну

С. Внутрiшнъовенiiе введеiоiя роз чину 5 % глюкози

В. Промивання iолунка i кишечивку

Е. Призначення аi-iтибiотикiв в/в

1489. Хворий 25 рокiв, заi-Iедужав гостро, пiсля ознобу температура пiд вящилася до 38,0 °С, була блювота 2 рази, з’явилися помiрнi болi в горлi при ковтаннi, у животi, колiiiних i лiк тьових суглобах. На 4 день присднала ся легка жовтяничнiсть склер i шкiрi4, потемнiла сеча, на iпкiрi бiчоих повер хонь тулуба, верхнiх i пвжнiх кiоцiВОк з’явилася дрiбнопля миста я скраво червона, гуСтiша у природиох склад ках висипка. Збiльшена печiнка, язик обкладений, “малоновий”, дрiбii i лiм ф овузли. Погiереднiй дiагноз: