Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна та неорганічна хімія часть 1.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я України

Запорізький державний медичний університет

ЗАГАЛЬНА ТА НЕОРГАНІЧНА ХІМІЯ

Методичні вказівки, розв’язування типових задач

і вправ та контрольні завдання для студентів

І-го курсу фармацевтичного факультету

заочної форми навчання

Частина І (загальна хімія)

Запоріжжя

2005

Укладачі:

д.ф.н., проф. Буряк В.П.; д.ф.н.. проф. Зоря Б.П.,

д.ф.н., доц. Панасенко О.І.; к.ф.н., доц. Кремзер О.А.,

к.ф.н.. доц. Мельник І.В., ас. Парченко В.В.

Рецензент:

доктор фарм. наук, професор, зав. каф. аналіт. хімії

Петренко В.В.

Відповідальний за випуск: Буряк В.П.

загальні методичні вказівки і рекомендації

Хімія – одна з фундаментальних природничо-наукових дисцип­лін, яка вивчає матеріальний світ, закони його розвитку, хімічну форму руху матерії. Знання хімії необхідно для плідної творчої діяльності провізора, оскільки на базі загальної та неорганічної хімії формуються основи подальшого вивчення аналітичної, органічної, фізичної, колої­дної, біологічної хімії та спеціальних дисциплін.

Основний вид учбових занять студентів-заочників — самос­тійна робота над учбовим матеріалом. У курсі хімії вона складається з на­ступних елементів: вивчення дисципліни за підручниками, учбовими посібниками; виконання контрольних завдань; виконання лаборатор­ного практикуму; індивідуальних консультацій; відвідуван­ня лекцій; здача заліку з лабораторного практикуму та іспиту з усього курсу.

Робота з книжкою. Вивчати курс рекомендується за темами, по­передньо ознайомившись із змістом кожної з них за програмою. Під час першого питання не затримуйтесь на математичних висновках, складанні рівнянь реакцій: старайтеся одержати загальну уяву про викладені питання, а також відмічайте важкі або неясні місця. При повторному вивченні теми засвойте усі теоретичні положення, матема­тичні залежності і їх виведення, а також при­нципи складання рівнянь реакцій.

Щоб краще запам'ятати і засвоїти матеріал, який вивчається, по­трібно обов'язково мати робочий зошит і заносити до нього формулю­вання законів і основних понять хімії, нові незнайомі терміни і назви (найменування), формули і рівняння реакцій та ін. В усіх випадках, коли матеріал піддається систематизації, складайте графіки, схеми, таблиці, діаграми. Вони дуже полегшують запам'ятовування і змен­шують об'єм матеріалу, що конспектується.

Вивчення курсу повинно обов'язково супроводжуватися вико­нанням вправ і розв'язуванням задач. Розв'язування задач — один з найкращих методів міцного засвоєння, перевірки і закріплення теоре­тичного матеріалу.

Контрольні завдання. В процесі вивчення курсу хімії студент повинен виконати дві контрольні роботи. Контрольні роботи не по­винні бути самометою, вони є формою методичної допомоги студен­там при вивченні курсу. До виконання контрольної роботи потрібно приступати лише тоді, коли буде засвоєна певна частина курсу, рете­льно розглянуто приклади розв'язання типових задач і методика виконання вправ (хімічні ланцюги) з відповідної теми контрольного за­вдання.

Розв'язування задач і відповіді на теоретичні питання повинні бу­ти короткими, але чітко обґрунтованими, за винятком тих випадків, коли за суттю питання таке мотивування не потрібне, наприклад, при складанні електронних формул атомів, написанні рівнянь реакцій та ін. При розв'язуванні задач потрібно навести увесь хід розв'язування і математичні перетворення.

Контрольна робота повинна бути акуратно оформлена; для за­уважень рецензента слід залишати широкі поля; писати чітко і ясно; номера і умови задач переписувати у тому порядку, в якому вони вка­зані у завданні. В кінці роботи слід навести список використаної літе­ратури, вказати рік видання. Робота повинна містити дату, бути підпи­сана студентом і подана до університету на рецензування.

Якщо контрольна робота не зарахована, її потрібно виконати по­вторно у відповідності з зауваженнями рецензента і подати (вислати) на рецензувань, разом з незарахованою роботою. Виправлення потрі­бно виконувати у кінці зошита, а не в рецензованому тексті. Таблиця варіантів контрольних завдань наведена у кінці посібника. Контрольна робота, виконана не за своїм варіантом, рецензуватися не буде.

Лабораторні заняття. Для глибокого вивчення хімії як науки, за­снованій на експерименті, необхідно виконати набора­торний практикум. Він розвиває у студента навички наукового експериментування, дослідницький підхід до вивчення предмета, логічне хімічне мислення.

Консультації. У випадку утруднень при вивчанні курсу необхід­но звертатися за консультацією на кафедру.

Лекції. На допомогу студентам читається короткий курс лекцій з найважливіших розділів курсу, даються методичні рекомендації для самостійного вивчання студентами іншої частини курсу.

Іспит. До здачі іспиту допускаються студенти, які виконали кон­трольні завдання і допущені до іспиту.