Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психолого – педагогічний аналіз виховного заходу.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
28.3 Кб
Скачать

3. Аналіз рішення виховних завдань уроку

На уроці більшість учнів приймають участь в процесі навчання. Учням, які не встигають допомагають більш успішні однокласники. Для того, щоб допомогти учням навчитись працювати в колективі, в парі з іншими однокласниками був використаний груповий метод навчання. В процесі виконання роботи вони, сперечаючись між собою, знаходили правильні рішення. Потім мінялись завданням між собою та оцінювали роботу однокласників. Я вважаю, що подібна колективна праця допомагає вчитись спілкуванню учневі з оточуючими. Впродовж цієї роботи слідкувала щоб учні добре себе вели та не ображали інших.

Кабінет біології великий, просторий. Інтер’єр оздоблено у світлих кольорах, що створює затишну, робочу атмосферу, цьому сприяє також велика кількість квітів. В шафах розташовано наочні та роз даткові матеріали, які поділені за такими темами: «Квітка», «Плоди», «Комахи», «Гриби», «Птахи», «Ссавці», «Членистоногі», «Земноводні», «Антропогенез». Також представлені колекції: «Насіння», «Плоди», «Комахи», «Хвощі», «Водорості», «Мхи», та ін. Кабінет оснащений традиційними засобами навчання: мікроскопи, гербарії, лабораторний посуд, навчальні таблиці, муляжі, вологі препарати, мікропрепарати тощо. На стінах розміщені наочні стенди (філогенез, будова комах, птахів, ссавців), портрети видатнихвчених-біологів.

Крім цього в кабінеті знаходяться класний куточок, куточок протипожежної безпеки, символіка України. Я вважаю, що таке оформлення кабінету викликає в учневі зацікавленість в предметі, бажання більше знати з того, що він бачить.

На уроці вела себе професійно, чітко формулював свою думку , викладав матеріал грамотно і доступно всім учням. На своєму прикладі показувала учням, як треба себе вести та як треба працювати на уроці.

4. План спостереження та аналізу самостійності навчальної

діяльності учнів

Тема уроку: «Слухова сенсорана система, її будова і функції»

Тип уроку: засвоєння нових знань

Відображення формування умінь самоорганізації в меті та під час уроку, в тому числі умінь самостійно працювати.

Впродовж уроку учні мали змогу самостійно витягати інформацію з різних джерел. На початку уроку доповідала про нову тему, а учні самостійно виділяли окремі головні моменти з почутого матеріалу і конспектували його. В середині уроку, при роботі з підручником під час виконання самостійних вправ вони самі шукали відповіді на поставлені перед ними задачі.

Учні володіють методикою самостійного складання плану отриманої інформації.

На уроці учні ставили навчальні завдання і успішно справлялись з поставленою метою. Поставивши перед собою завдання виконати контрольне завдання в кінці уроку, вони зосереджено, не затрачуючи зайвого часу виконували його. Самі обирали методи виконання і слідували за ними.

Отримавши завдання учні обирали шляхи вирішення навчальної задачі. Спочатку використовували інформацію, отриману в началі уроку та під час обговорення на протязі уроку, а при необхідності й використовували підручник та підручний матеріал (таблиці, схеми).

Учні володіють методами самоконтролю та самооцінки, але в недостатній кількості. В них ще треба удосконалювати ці здібності. Для цього роздала додаткові домашні завдання з послідуючим їх аналізом на уроці.

Організаційні форми навчальної діяльності на уроці.

На уроці використовувались такі форми навчальної діяльності: індивідуальна, фронтальна, колективна. Під час індивідуальної роботи учні отримали картки із завданням, на які повинні були дати відповіді. На цю роботу було відведено 10 хвилин, деякі учні впорались раніше за інших, деяким учням потрібно було більше часу, але в основному всі здали роботи одночасно. На початку уроку була проведена фронтальна бесіда, метою якої було перевірити як учні запам’ятали матеріал на останніх уроках. В ході бесіди було проведено опитування та повторення пройденого матеріалу.

Характер взаємодії вчителя та учнів.

На протязі всього уроку були елементи самостійної роботи учнів, але переважала розповідь вчителя. Самостійно учні працювали при дослідженні нової теми та виписували окремі моменти.

Діяльність учнів на різних етапах уроку.

Під час доповіді нової теми, учні пасивно слухали. Потім конспектували отриманий матеріал. В кінці уроку учні отримали завдання, на які повинні були дати відповіді.

Час, відведений на самостійну роботу 10 хвилин.

Ступінь самостійності учнів.

При роботі учня з картками для перевірки ступеня засвоєння матеріалу учні продемонстрували , що можуть самостійно визначати та вирішувати проблемні завдання. Майже всі учні справились із завданням. Двом учням було видано творче завдання – скласти доповідь по новій темі.

Методи стимулювання самостійності учнів.

Заохочувала учнів до обговорення нової теми цікавими фактами по темі. Ставила питання таким чином, щоб учневі було цікаво знайти відповідь. Використовуючи пошуковий метод, ставила перед учнями проблемні питання і завдання, організовуючи їх самостійну діяльність; учні самостійно здобувають і засвоюють нові знання в основному без допомоги вчителя.

Під час обговорення нової теми після самостійного ознайомлення учнів з нею, не сварила коли учні відповідали неправильно, контролювала свої емоції, уточнювала питання і давала учневі трохи часу, щоб він спочатку самостійно знайшов помилку і виправив її. Якщо учень не зміг виправити помилку, сама виправляла її.

Під час виконання самостійної роботи над картками допомагала учням, які не цілком розуміли завдання, чи потребували додаткового пояснення. На приклад: при рішення завдання високого рівня підштовхувала, підводила до тих методів, завдяки яким учень міг вирішити це завдання.

Результативність навчальної діяльності учнів.

При перевірці засвоєння навчального матеріалу я зробила висновок, що більшість учнів засвоїла матеріал. Це було виявлено при проведенні письмово опитування за допомогою карток. Декілька учнів не змогли повністю відповісти на запитання.

Підвищена навчальна активність була відмічена у двох учнів. Вони з легкістю усвідомлювали, засвоювали новий матеріал, аналізували, робили висновки, вміло оперували термінами. Також вони роз’яснювали окремі моменти менш успішним однокласникам.

Більшість класу успішно виконували самостійну роботу. Це було відмічено при самостійній роботі з підручником та під час роботи з картками. При роботі з підручником учні робили план, занотовували нові терміни, які потім використовували при обговоренні теми. При перевірці карток були виставлені гарні оцінки, що говорить про успішне виконання самостійної роботи.

Більшість класу добре засвоїли новий матеріал. Це було створено шляхом стимулювання навчальна – пізнавальних інтересів учнів. Перед учнями ставились проблемні завдання, які вони успішно виконали.