Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3. Загальна лікарська підготовка-2014 (укр.мовний буклет)

.rtf
Скачиваний:
80
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1 Mб
Скачать

A. Призначити калорійне харчування

B. Виключити лежання вагітної на спині

C. Призначити лікувальну фізкультуру

D. Призначити ліжковий режим

E. Здійснювати контроль артеріального тиску

188 До лікаря звернулася дитина 13-ти років, у якій гостро з'явилися сухість у роті, порушення зору та виражена м'язова слабкість. При огляді звертав увагу симетричний птоз повік, мідріаз, млявість реакції зіниць, зниження ковтального рефлексу. З анамнезу відомо, що дитина їла овочеві консерви. Яке захворювання можна запідозрити у дитини?

A. Енцефаліт

B. Пухлина мозку

C. Бульбарна форма поліомієліту

D. Ботулізм

E. Дифтерійна нейропатія

189 Лейтенант отримав ураження у вогнищі застосування супротивником хімічної зброї. Одночасно був поранений уламком міни в праве стегно. Через 2-3 години у потерпілого виник біль у рані, що наростав, свербіж та відчуття печіння. Пов'язка на рані видає інтенсивний часниковий запах. Шкіра навколо рани покрита краплями маслянистої рідини чорного кольору, набрякла, гіперемована, з множинними міхурами жовтого кольору. Яку хімічну речовину найімовірніше застосували на полі бою?

A. Іприт

B. Синильна кислота

C. Зарін

D. Зоман

E. Люїзит

190 У дівчинки 11-ти років слабкість, часті рідкі випорожнення, багаторазове блювання, які з'явилися після початку кишкових розладів. Температура 36oC, шкіра землиста, суха, пульс прискорений, артеріальний тиск знижений. Живіт безболісний. Випорожнення у вигляді "рисового відвару". Який найбільш імовірний діагноз?

A. Харчова токсикоінфекція

B. Холера

C. Ротавірусний гастроентерит

D. Неспецифічний виразковий коліт

E. Сальмонельоз

191 Хворий 29-ти років скаржиться на колючий біль у ділянці шиї справа, болючий акт ковтання, слинотечу. 2 години тому, під час їжі (їв рибу) відчув раптово болючість в правій половині горла. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Бокова киста шиї

B. Гострий тонзиліт

C. Стороннє тіло гортаноглотки

D. Заглотковий абсцес

E. Паратонзилярний абсцес

192 Хворий 64-х років тривалий час хворіє на ІХС, скаржиться на сильний загрудинний біль, що не купується прийомом таблеток нітрогліцерину. Об'єктивно: свідомість сплутана, шкірні покриви бліді, акроціаноз, холодний липкий піт, дихання поверхневе часте, Ps- 100/хв, ниткоподібний, АТ- 80/50 мм рт.ст. Як розцінити стан хворого?

A. Тромбоемболія легеневої артерії

B. Кардіогенний шок

C. Колапс

D. Напад пароксизмальної шлуночкової тахікардії

E. Порушення мозкового кровообігу

193 Вагітна 25-ти років у терміні 32 тижні страждає на міастенію. З'явились розлади дихання, тахікардія, психомоторне збудження, яке змінюється в'ялістю, парезом кишечнику та сфінктерів. Які першочергові засоби невідкладної допомоги?

A. Профілактика гіпоксії плоду

B. Термінове розродження

C. Застосування міорелаксантів

D. Штучна вентиляція легень

E. Призначення прозерину

194 Жінка 25-ти років помітила виділення яскравої крові з прямої кишки в кінці дефекації. Найбільш імовірною причиною кровотечі є:

A. Внутрішній геморой

B. Дивертикул Меккеля

C. Дивертикульоз товстої кишки

D. Поліпоз товстої кишки

E. Рак товстої кишки

195 Дитина 10-ти років захворіла гостро після повернення з місцевості, де є випадки кишкової інфекції. З'явились рідкі випорожнення до 20 разів за добу без болю в животі та тенезмів, блювання. Випорожнення поступово втратили каловий характер, стали безбарвними, нагадують рисовий відвар. Температура тіла в межах 35,5-36oC. Яке захворювання слід запідозрити?

A. Сальмонельоз

B. Холера

C. Ротавірусний гастроентерит

D. Ешерихіоз

E. Дизентерія

196 Хворий 53-х років скаржаться на біль у ділянці прямої кишки при дефекації, яскраво-червону кров на калових масах, яка з'являється на початку акту дефекації, закрепи. Загальний стан задовільний. Тони серця ритмічні, ЧСС- 74/хв. Живіт м'який, не болючий. Яке інструментальне дослідження найбільш інформативне для встановлення остаточного діагнозу?

A. Фіброколоноскопія

B. Копрограма

C. Ректоскопія

D. Іригоскопія

E. Пальцеве дослідження прямої кишки

197 Хворий 24-х років доставлений в лікарню з кровотечею з різаної рани, яка триває упродовж 4-х годин. Об'єктивно: шкіра бліда, пов'язка на лівій нозі просякла кров'ю. Правий колінний суглоб деформований, рухи в ньому обмежені. Рідний брат хворого страждає на гемофілію А. У крові: Hb- 42 г/л, час кровотечі за Дюком - 3 хв., час зсідання крові за Лі-Уайтом - 20 хв. Кров не згортається. Яка невідкладна допомога?

A. В/в струминне введення кріопреципітату

B. В/в введення епсилон-амінокапронової кислоти

C. В/м введення кріопреципітату

D. В/в краплинне введення кріопреципітату

E. Трансфузія тромбоконцентрату

198 У студента 20-ти років раптово з'явилась висока температура (39,5oC), біль голови, який іррадіює в шию та спину, блювання, загальна гіперестезія, світлобоязливість, менінгеальний симптомокомплекс, ураження окорухових нервів. Хворий швидко впав у коматозний стан. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз, ШЗЕ- 28 мм/год. Лікворний тиск - 370 мм вод.ст., ліквор мутний, 800 нейтрофілів у 1 мм3, білок 12 г/л, цукор - 1,2 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Туберкульозний менінгіт

B. Серозний менінгіт

C. Субарахноїдальний крововилив

D. Гнійний менінгоенцефаліт

E. Субдуральна гематома

199 Під час ДТП збито пішохода. При попередньому огляді бригадою ШМД у нього діагностований перелом стегна. Який з перерахованих заходів слід провести у першу чергу?

A. Інфузійна терапія

B. Проведення допоміжної ШВЛ

C. Знеболювання

D. Забезпечення венозного доступу

E. Транспортна іммобілізація

200 Вагітна 31-го року, 40 тижнів, з бурхливою пологовою діяльністю, клінічно вузьким тазом. Під час індукції наркозу виникло блювання. Після інтубації проведена санація дихальних шляхів та ротової порожнини. В подальшому розвинувся ціаноз, підвищився центральний венозний тиск, над легенями різнокаліберні вологі хрипи, підвищення тиску на вдиху. При контролі газів крові - значна гіпоксемія. Яка причина цього стану?

A. Інфаркт міокарда

B. Ендотоксичний шок

C. Синдром Мендельсону

D. Набряк легенів

E. Емболія навколоплідними водами