Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
323.58 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту України

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ та ПСИХОЛОГІЇ освітньої діяльності

Т.П. Голованова

ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ ТА ПсихологіЇ

Методичні рекомендації до проходження педагогічної практики студентами біологічного факультету освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» денного та заочного відділень

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол №_________

від “___”____________2011 р.

Запоріжжя

2012

УДК: 378. 147. 4 (075.8)

ББК: Ч 481. 266. 36я73

Г61

Голованова Т.П. Основи педагогіки та психології: методичні рекомендації до проходження педагогічної практики студентами біологічного факультету освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» денного та заочного відділень. – Запоріжжя: ЗНУ, 2012. – 39с.

У методичних рекомендаціях представлені завдання з психолого-педагогічного компоненту педагогічної практики студентів та методики, анкети тощо. Особлива увага приділяється вимогам до оформлення звітної документації та оцінюванню результатів педагогічної практики студентів.

Призначені для студентів біологічного факультету освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» денного та заочного відділень.

Рецензент Н.Ф.Шевченко

Відповідальний за випуск М.Г.Ткалич

ЗМІСТ

Вступ……………………………..…………………………………………4

Методичні рекомендації щодо психолого-педагогічного аналізу уроку

та виховної справи (ОКР «бакалавр»)….................................................…5

Схема психолого-педагогічного аналізу уроку (ОКР «бакалавр»)………………………………………..........................................6

Схема аналізу проведеної позакласної виховної справи (ОКР«бакалавр»)............................................................................................10

Програма вивчення класного колективу (ОКР«спеціаліст»)..........................................................................................13

Схема психолого-педагогічної характеристики класного коллективу(ОКР «спеціаліст»)....................................................................................................15

Методичне забезпечення програми вивчення класного коллективу…………………………………………………………………...18

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ОКР«магістр»)................................................................................................28Критерії оцінки роботи студентів – практикантів……................................32

Вимоги до оформлення звітної документації...............................................36

Список використаної та рекомендованої літератури ..................................37

ВСТУП

Педагогічна практика є складовою частиною навчально-виховного процесу. Вона забезпечує поєднання теоретичної підготовки майбутніх учителів з їх практичною діяльністю, сприяє формуванню творчого ставлення до педагогічної праці, визначає ступінь професійної придатності та рівень педагогічної свідомості. У процесі пеагогічної практики студенти набувають професійних умінь, визначають мету виховання у відповідності з рівнем вихованості учнів, виробляють стратегію навчально-виховного процесу на основі педагогічної діагностики та прогнозування, використовують різні форми і методи навчально-виховного процесу, аналізують, узагальнюють та коригують його.

Зміст, види, програми практики, форми звітності та інше визначається наказами і рішеннями колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо практики студентів, змістовою частиною галузевих стандартів вищої освіти психолого-педагогічної підготовки фахівців педагогічного профілю (освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, спеціаліста, магістра), навчальними планами до напрямів подготовки і спеціальностей «Біологія», «Хімія», «Екологія», освітньо-кваліфікаційними характеристиками фахівців, що передбачені Державними стандартами вищої освіти України та програмами практик, розробленими кафедрою педагогіки та психології освітньої діяльності ЗНУ.

Програма включає такі цілі організації педагогічної практики:

  • розвиток педагогічного мислення, становлення індивідуального педагогічного стилю, формування дослідницького підходу до роботи;

  • підготовка до цілісного виконання функцій вчителя-предметника і класного керівника, до проведення системи навчально-виховної роботи з учнями;

  • відпрацювання педагогічних умінь цілепокладання, діагностично-аналітичних, комунікативних і конструктивних умінь;

  • підготовка студентів, що отримують магістерську підготовку до самостійної викладацької та виховної роботи у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах;

Завдання педагогічної практики:

  • виховання професійно значущих якостей особистості педагога, потреби в педагогічній самоосвіті та самовдосконаленні;

  • ознайомлення з формами і методами виховної роботи зі студентами;

  • закріплення, поглиблення і збагачення загальнокультурних, психолого-педагогічних і спеціальних знань у процесі використання їх для аналізу конкретних ситуацій, виявлення в них і вирішення конкретних педагогічних завдань.

Методичні рекомендації щодо психолого-педагогічного аналізу уроку та виховної справи (окр «бакалавр»)

Педагогічну практику студенти IV курсу біологічного факультету проходять у сьомому семестрі для напряму підготовки «Біологія» (4 тижня); «Хімія» (6 тижнів); «Екологія» (6 тижнів). Ця практика передбачає виконання посадових обов’язків учителя, а також класного керівника в середній ланці (7 – 9 класи) середнього загальноосвітнього навчального закладу.

Зміст педагогічного та психологічного компоненту практики включає такі основні напрямки і види діяльності студентів:

  • проведення серії уроків з предмета та позакласних справ.

Консультації з вчителями-предметниками, класними керівниками та методистами допоможуть студентам-практикантам вибрати оптимальну модель класно-урочної та позакласної форми організації учнів. При виконанні завдань рекомендуємо дотримуватися наступних схем аналізу уроку та виховної справи.

Основною формою навчально-виховної роботи у школі є урок. Його проведення вимагає від практиканта концентрації знань, умінь, навичок, набутих при вивченні багатьох навчальних предметів. Важливе значення в організації і проведенні навчальної роботи має знання педагогіки та психології і уміння її застосовувати.

Одним із завдань практики студентів у школі є набуття уміння виділяти, аналізувати й оцінювати педагогічні та психологічні компоненти навчання учнів, а також роботи вчителя, педагогічно доцільно використовувати їх під час уроку.

Психологічні компоненти знаходяться в єдності з дидактичними і методичними, і в структурних елементах уроку вони виявляються спільно й одночасно. Тому, як показує досвід керівництва практикою, студенти дуже часто підміняють педагогічний та психологічний аналіз загальнодидактичним і методичним.

Серед багатьох педагогічних та психологічних компонентів майбутньому вчителеві, перш за все, важливо бачити й управляти розвитком інтелектуальної сфери учнів, мотиваційної сфери, виховними завданнями уроку, самостійної навчальної діяльністю учнів, враховувати комунікативний компонент уроку.

У зв’язку з цим наводимо приклади схем аналізу кожного компоненту.

Схема психолого-педагогічного аналізу уроку (ОКР «бакалавр»)

1. 1.Аналіз уроку в аспекті розвитку інтелекту учнів

Аналіз уроку з точки зору врахування закономірностей розвитку інтелектуальної сфери учнів передбачає увагу до наступних питань:

1) якою мірою урок підготовлений з точки зору розвитку в учнів складових інтелектуальної сфери?

2) чи відповідають керуючі дії вчителя під час уроку закономірностям розумової діяльності учнів?

3) чи формуються в ході уроку рефлексивні компоненти розумової діяльності?

4) якою мірою в учнів формуються загальні прийоми розумової діяльності?

5) чи навчаються школярі в ході уроку прийомам логічної, змістовної обробки матеріалу?

6) чи навчаються школярі оцінювати і аналізувати роботу своїх товаришів, свою розумову діяльність?

7) які критерії розуміння використовує вчитель для того, щоб встановити, чи зрозумілий матеріал?

8) чи використовується на уроці колективна розумова діяльність?

9) якою мірою формуються елементи творчого мислення?

10) чи враховуються відмінності школярів з основних якостей інтелектуальної сфери (кмітливість, гнучкість, самостійність, усвідомленість та ін.)