Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
106
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
475.65 Кб
Скачать

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І ЗДОРОВ’Я

З КУРСОМ ЛФК ТА СПОРТИВНОЇ МЕДИЦИНИ

Черепок О.О.

Антидопінговий контроль в спорті організаційно-правові засади в україні

Учбово-методичний посібник

м. Запоріжжя - 2007

615.035.3:796.077.2

Черепок О.О. Анти допінговий контроль в спорті. організаційно-правові засади в Україні. Учбово-методичний посібник.-Запоріжжя, 2007.- 80с.

В учбово-методичному посібнику наводяться основі міжнародні та законодавчі документи України, які створюють правове підґрунтя антидопінгового контролю в Україні. Розглянуто міжнародний досвід організації та проведення антидопінгового контролю.

Посібник призначено для студентів, які вивчають курс лікувальної фізичної культури та спортивної медицини у медичних вузах, студентів та викладачів вищих навчальних закладів фізичної культури та спорту України, спортсменів, тренерів, лікарів зі спортивної медицини та лікувальної фізичної культури, усіх, кого цікавлять питання, які розглядаються в дійсному виданні.

Учбово-методичний посібник обговорено та затверджено на засіданні кафедри фізичного виховання та здоров`я з курсом ЛФК та спортивної медицини ЗДМУ (протокол № 1 від 03.09.07).

© Черепок О.О., 2007 р.

Передмова

Сучасний спорт вищих досягнень вимагає від організму спортсменів підтримувати надзвичайно високий рівень працездатності тривалий час, причому досягнути його лише за рахунок раціональної системи тренувальних занять і підготовки до змагань – процес достатньо тривалий, а результат спортсмен і тренер хочуть мати якомога швидше.

Крім того, глобальна популяризація спорту та великі інвестиції, які залучають у сучасний спорт, часто є причинами, які спонукають спортсменів до нечесної боротьби – вживання допінгу та заборонених препаратів.

Сьогодні, вживання допінгу яке спочатку вважалося просто обманом, перетворилося на дійсну соціальну проблему, яка торкається суспільства загалом, ставить під сумнів не тільки моральні цінності, пов’язані із спортом, а й здоров’я тисяч спортсменів під ризик хвороб.

Існуюча проблема призвела до того, що на міждержавному рівні в рамках всесвітніх спортивних організацій, на рівні урядів більшості країн світу було створено цілісну систему протидії застосування допінгу у спорті, яка реалізувалась як в розробці та прийнятті певних документів, які регулюють правовідносини в цій сфері, так і в створенні Всесвітнього анти допінгового агентства в листопаді 1999 року з метою підтримання розвитку спорту, вільного від допінгу, та цілої низки установ на державному рівні, в тому числі і в Україні.

На сьогоднішній день, більшість спортсменів та члени їх команд мають досить слабке уявлення про основні організаційні та правові умови антидопінгового контролю в Україні та світі. З метою доведення до широкого кола читачів на основі діючого законодавства правового підґрунтя антидопінгового контролю в Україні та міжнародного досвіду організації цієї роботи й було підготовлене дійсне видання.

ВСТУП

Всесвітній антидопінговий Кодекс визначає допінг, як один або декілька випадків порушення правила, що забороняє застосування допінгу.

Порушення цього правила включає в себе наступне:

  • Присутність заборонених речовин, їх метаболітів або слідів їх використання в організмі спортсмена.

  • Застосування або спроба застосування забороненої речовини або забороненного методу.

  • Відмова надати або не пред’явити без всіляких причин відбору зразків біопроб, після повідомлення, зробленого у відповідності із антидопінговим правилом або ухиляння від пред’явлення зразків біопроб.

  • Порушення передбачених вимог, які стосуються присутності спортсмена на тестуванні, що проводиться поза змаганнями, включаючи ненадання інформації про місцезнаходження спортсмена та пропуск тестів, що проводяться на підставі затверджених правил.

  • Підробка або спроба підробити будь-яку частину допінг-проби.

  • Зберігання заборонених речовин і методів.

  • Торгівля будь-якими забороненими речовинами або забороненими методами.

  • Передача або спроба передачі забороненої речовини або забороненного методу спортсмену, допомога, сприяння, заохочення або будь-яка інша спроба або порушення антидопінгових правил.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов