Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
290
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
482.82 Кб
Скачать

Положення про лікарсько-фізкультурну службу

Відповідно до статті 39 Закону України “Про фізичну культуру і спорт” лікарсько-фізкультурна служба (далі-Служба) є системою медичного контролю за всіма категоріями осіб, які займаються фізичною культурою та спортом. Залишаючись невід’ємною складовою частиною системи охорони здоров’я, Служба ставить метою визначення стану здоров’я, фізичного розвитку і функціонального стану організму осіб, які займаються фізичною культурою та спортом, а також здійснення профілактики і діагностики захворювань, організацію та проведення відновлювального лікування (реабілітації) після травм, операцій, захворювань спортсменів, осіб, які займаються фізкультурою, та інших верств населення методами лікувальної фізкультури, терапії, хірургії тощо.

Служба вирішує задачі не тільки медичного, а й соціального значення – забезпечення оздоровлення нації та формування засад щодо здорового способу життя засобами фізичної культури, прикладом досягнень українських спортсменів.

Служба функціонує під організаційно-методичним, науковим та адміністративним керівництвом Міністерства охорони здоров’я України. Заклади Служби знаходяться у державній і комунальній власності місцевих органів самоврядування та власності інших центральних органів виконавчої влади України.

Штатне забезпечення Служби визначене штатними нормативами, затвердженими наказом МОЗ України від 23.02.2000 р. № 33 “Про штатні нормативи і типові штати закладів охорони здоров’я” і включає посади: “лікар зі спортивної медицини”, “лікар з лікувальної фізкультури, “лікар з лікувальної фізкультури та спортивної медицини”, “завідувач відділенням (кабінетом)”, “медична сестра (інструктор) з лікувальної фізкультури”.

З додержанням вимог вищезазначеного наказу у відділення і кабінети лікувальної фізкультури можуть вводитись посади спеціаліста з фізичної реабілітації, на які призначаються випускники вищих навчальних закладів фізичної культури ІІІ-ІV рівня акредитації за спеціальністю „Фізична реабілітація”.

Організаційно-методичним центром Служби є Український центр спортивної медицини МОЗ України.

Науково-методичними центрами з питань спортивної медицини та лікувальної фізкультури на додипломному та післядипломному рівнях є кафедра спортивної медицини, лікувальної фізкультури, фізичного виховання і валеології Дніпропетровської державної медичної академії та кафедра спортивної медицини та валеології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика.

Діяльність Служби регламентується чинним законодавством України і даним Положенням.

Зміст та організація роботи зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури диференційовані відповідно до спеціальностей “Спортивна медицина, “Лікувальна фізкультура”, “Лікувальна фізкультура і спортивна медицина”.

1. Головні завдання спортивної медицини:

1.1. Визначення стану здоров`я, фізичного розвитку і функціонального стану організму спортсменів та осіб, які займаються оздоровчою фізичною культурою.

1.2 Здійснення профілактики, діагностики і лікування захворювань та пошкоджень, пов’язаних із заняттями фізкультурою і спортом.

1.3. Надання своєчасної кваліфікованої медичної допомоги особам, які займаються спортом у випадках виявлення відхилень у стані їх здоров`я.

1.4. Участь в управлінні тренувальним процесом.

1.5. Медичне забезпечення спортивно-масових заходів та навчально-тренувальних зборів.

1.6. Організаційно-методичне забезпечення відділень і кабінетів зі спортивної медицини в лікувально-профілактичних та спортивно-оздоровчих закладах.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов