Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
282
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
482.82 Кб
Скачать

5. Форми та зміст роботи з лікувальної фізкультури:

5.1. Лікарське обстеження хворих та інвалідів, інших осіб, які мають потребу в лікуванні засобами лікувальної фізкультури та оздоровлення з визначенням показників фізичного стану, наданням висновку, призначень і рекомендацій з лікувальної фізкультури у комплексі з іншими лікувальними та реабілітаційними методиками на стаціонарному, поліклінічному і санаторному етапах і в домашніх умовах.

5.2. Лікарська консультація з питань застосування лікувальної фізкультури, фізичної реабілітації, оздоровчих програм і систем тощо.

5.3. Проведення лікувальних процедур з лікувальної фізкультури.

5.4. Розробка і реалізація індивідуальних програм відновлювального лікування, що забезпечують безперервність та послідовність реабілітаційних заходів.

5.5. Проведення лікувальних процедур з лікувальної фізкультури в комбінації з природними факторами.

5.6. Проведення лікувальних процедур з лікувальної фізкультури в поєднанні з преформованими фізичними чинниками.

5.7. Застосування, при наявності у фахівця спеціальної підготовки, певних методів і методик медичної реабілітації.

5.8. Лікар з лікувальної фізкультури може бути залучений до роботи з медичного забезпечення фізичного виховання в навчальних закладах та закладах фізичної культури осіб старшого віку з метою:

5.8.1. Проведення лікарського обстеження осіб, які займаються за програмами фізичного виховання чи оздоровчим фізичним тренуванням, визначення допуску та медичної групи для занять.

5.8.2. Визначення організаційно-методичних підходів до:

- фізичного виховання школярів, учнів, студентів з відхиленнями в стані здоров'я та фізичного розвитку;

- програм оздоровчого фізичного тренування і контролю під час виконання фізичних навантажень у осіб різного віку.

6. Система організації роботи з лікувальної фізкультури:

6.1. В організації роботи з лікувальної фізкультури повинні брати участь усі ланки адміністративного і лікувального персоналу закладу охорони здоров'я: головний лікар, заступник головного лікаря з лікувальної роботи, завідувач відділенням, лікуючий лікар, старша медична сестра.

6.2. Підрозділом для роботи є відділення з лікувальної фізкультури чи кабінет - самостійний або в складі відділення відновлювального лікування лікувально-профілактичних закладів.

6.3. Лікар з лікувальної фізкультури може бути завідувачем відділенням відновлювального лікування, робити призначення з лікувального масажу та керувати роботою медичних сестер з масажу.

Директор Департаменту

Організації медичної допомоги м.П. Жданова

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Міністерства охорони здоров’я України

від №

Положення про головного позаштатного спеціаліста Міністерства охорони здоров'я України із спортивної медицини і лікувальної фізкультури

1. Головним позаштатним спеціалістом із лікувальної фізкультури та спортивної медицини МОЗ України (далі-Головний спеціаліст) призначається висококваліфікований лікар з питань спортивної медицини та лікувальної фізкультури з числа наукових, науково-педагогічних працівників, керівників закладів або підрозділів закладів охорони здоров'я.

Головний спеціаліст повинен мати вищу освіту (спеціаліст, магістр) за напрямком підготовки „Медицина” та відповідною спеціальністю і спеціалізацією за фахом, вищу кваліфікаційну категорію зі спеціальності „Лікувальна фізкультура та спортивна медицина” чи „Спортивна медицина” або „Організація та управління охороною здоров‘я”, стаж роботи за фахом понад 10 років, науковий ступінь доктора або кандидата медичних наук та досвід роботи щодо організації управління закладом охорони здоров’я, фахівцями тощо.

2. Покладання обов’язків та звільнення від виконання обов’язків Головного спеціаліста здійснюється наказом Міністерства охорони здоров’я України.

3. Головний спеціаліст повинен знати та керуватись у своїй роботі Конституцією України, актами законодавства, що стосуються сфери охорони здоров‘я, Указами Президента України, постановами, розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами МОЗ України та іншими нормативно-правовими актами, що регламентують розвиток лікарсько-фізкультурної служби (далі Служби).

Головний спеціаліст також повинен знати порядок підготовки та внесення проектів законодавчих та нормативних актів, основи державного управління, економіки, фінансів, форми та методи роботи з засобами масової інформації, правила ділового етикету, мову ділового спілкування, вільно володіти українською мовою.

4. Основні завдання Головного спеціаліста:

4.1. Вивчення і аналіз стану здоров‘я спортсменів та осіб, які займаються фізичною культурою та спортом.

4.2. Розробка і сприяння впровадженню на всіх рівнях управління заходів розвитку і вдосконалення Служби щодо:

-профілактики, своєчасної діагностики і лікування захворювань, пов’язаних із заняттями фізкультурою і спортом;

- медичного забезпечення спортивно-масових заходів та навчально-тренувальних зборів;

- зниження захворюваності, інвалідності та смертності серед спортсменів вищих досягнень, учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

- впровадження і широке використання лікувальної фізкультури в лікуванні та медичній реабілітації хворих.

4.3. Аналіз діяльності закладів та установ зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури в цілому по Україні, внесення пропозицій щодо їх удосконалення і розвитку, вивчення та аналіз стану ефективності кадрового та матеріально-технічного забезпечення Служби, надання пропозиції щодо її поліпшення, ефективного використання.

4.4. Участь в плануванні підготовки та удосконалення медичних кадрів із спортивної медицини та лікувальної фізкультури.

4.5. Координація роботи з організаційно-методичного та науково-методичного забезпечення Служби в Україні, визначення її пріоритетних напрямків розвитку.

5. Відповідно до основних завдань Головний спеціаліст

5.1. Бере участь у:

5.1.1. Реалізації державної політики стосовно діяльності і розвитку спортивної медицини та лікувальної фізкультури, виконання законодавчих і нормативних актів, розпоряджень і наказів МОЗ України.

5.1.2. Розробці плану організаційних заходів МОЗ України.

5.1.3. Розробці проектів законодавчих і нормативних актів, державних програм, перспективних планів розвитку Служби, звітує про їх виконання перед МОЗ України.

5.1.4. Складанні планів підготовки і удосконалення лікарів зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури, проведенні атестації лікарів за спеціальностями „Лікувальна фізкультура і спортивна медицина”, „Спортивна медицина”, „Лікувальна фізкультура”.

5.1.5. Розгляді звернень громадян, громадянських об’єднань, державних і недержавних підприємств, установ та організацій, органів місцевого самоврядування з питань, які стосуються лікувальної фізкультури та спортивної медицини.

5.1.6. Формуванні замовлень на наукові дослідження щодо найбільш важливих проблем, пов‘язаних з організацією медичної допомоги відповідного напрямку.

5.1.7. Організації і проведенні з‘їздів, конгресів, конференцій і нарад з проблем і питань Служби.

5.2. Здійснює:

5.2.1. Методичне керівництво Службою та роботою головних позаштатних спеціалістів зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури МОЗ, АР Крим, управлінь охорони здоров‘я обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій.

5.2.2. Розробку пропозицій щодо удосконалення організації та підвищення якості роботи Служби, враховуючи світовий передовий досвід та сучасні методичні підходи використання спортивної медицини та лікувальної фізкультури в лікувальному процесі і комплексі медичної реабілітації.

5.2.3. Вивчення потреб та координацію фінансового забезпечення Служби, вносить пропозиції щодо поліпшення матеріально-технічного оснащення профільних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров‘я.

5.2.4. Вивчення, обґрунтування та визначення пріоритетних напрямків розвитку наукових досліджень в сфері спортивної медицини та лікувальної фізкультури з урахуванням вимог практичної охорони здоров‘я.

5.2.5. Ефективну взаємодію МОЗ України з іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади, науковими організаціями при розв‘язанні питань, що стосуються діяльності лікувальної фізкультури та спортивної медицини.

5.3. Проводить аналіз:

5.3.1. Діяльності Служби в Україні за певні періоди.

5.3.2. Стану виконання державних програм та надає пропозиції щодо усунення недоліків і закріплення позитивних тенденцій.

6. Головний спеціаліст має право:

6.1. За дорученням представляти МОЗ України з питань спортивної медицини та лікувальної фізкультури, що належать до його компетенції.

6.2. Вносити запити керівництву МОЗ України у встановленому порядку на отримання від органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, громадських об‘єднань необхідних статистичних та оперативних даних для складання звітів з питань, що стосуються діяльності спортивної медицини та лікувальної фізкультури.

6.3. Вносити пропозиції щодо вдосконалення напрямків розвитку спортивної медицини та лікувальної фізкультури, її місця в комплексі медичної реабілітації, вдосконаленні додипломної та післядипломної підготовки лікарів зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури.

6.4. Брати участь у листуванні з органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями з питань, що стосуються діяльності Служби.

6.5. Здійснювати перевірку закладів охорони здоров‘я згідно з законодавством у межах наданих повноважень.

7. Головний спеціаліст атестується в Центральній атестаційній комісії МОЗ України, систематично удосконалює свої знання, форми і методи роботи, бере участь у розповсюдженні нових знань і досягнень вітчизняної та зарубіжної науки і практики з проблем спортивної медицини та лікувальної фізкультури.

Директор Департаменту

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов