Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
404
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Гіпотонічна хвороба

При призначенні засобів ФР хворим на гіпотонічну хворобу враховують в першу чергу особливості клінічного перебігу захворювання.

Для індивідуалізації програми ФР найбільш важливо виділити два варіанти перебігу гіпотонічної хвороби: первинну і вторинну артеріальну гіпотензію. Первинна гіпотензія виявляється у двох варіантах – як конституційно–спадкова установка регуляції судинного тонусу та артеріального тиску, яка не виходить за фізіологічні межі («фізіологічна гіпотензія»), і як хронічне захворювання з типовою симптоматикою: слабкість, запаморочення, головний біль, сонливість, млявість, схильність до ортостатичних реакцій, непритомності і ін. Вторинна артеріальна гіпотензія спостерігається при деяких інфекційних захворюваннях, хворобі Аддісона, виразковій хворобі шлунка, анемії, гепатитах, дії лікарських препаратів і ін.

Особливістю занять ЛГ у хворих з первинною гіпотензією є застосування комплексу вправ з малими і середніми фізичними навантаженнями. Це спеціальні вправи на розслаблення м'язових груп, координацію рухів і тренування вестибулярного апарату, вправи махового характеру, а також динамічні дихальні вправи. Темп занять повільний і середній, вихідне положення сидячи і стоячи, помірне використання ігор.

Хворим із вторинною артеріальною гіпотензією в заняттях ЛГ рекомендуються вправи з середнім фізичним навантаженням, з дозованими статичними і динамічними зусиллями, рекомендується ходьба і біг. Темп занять середній, вихідне положення в основному стоячи. Протягом усього лікувального курсу широко використовуються ігрові вправи та ігри з елементами змагання.

Пацієнтам з гіпотонічною хворобою показані дихальні вправи з затримкою дихання на вдиху (вдих – затримка дихання – видих). Вони активізують симпатико–адреналову систему, що проявляється підвищенням артеріального тиску, прискоренням частоти серцевих скорочень і збільшенням коефіцієнта споживання кисню тканинами.

Така диференційована побудова і застосування занять ЛГ супроводжується поліпшенням суб'єктивного стану і сприятливими змінами об'єктивних показників.

Крім того, рекомендуються заняття РГГ, дозована ходьба, гімнастика в басейні і плавання в літню пору року. Слід підкреслити, що хворі з первинною гіпотензією можуть займатися ЛГ за програмою для хворих, які страждають на гіпертонічну хворобу I і II стадій. У стаціонарах, санаторіях, установах відновного лікування хворі всіх названих груп займаються разом.

Силові вправи при гіпотонії

1. В. п. – лежачи на спині. Підняти ноги, зігнуті в колінах, імітація їзди на велосипеді. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

2. В. п. – те саме. Підняти прямі ноги, рухи з витягнутими схрещеними прямими ногами у вертикальній або горизонтальній площині (ножиці). Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

3. В. п. – те саме, руки зігнуті, в упорі перед грудьми, віджимання. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

4. В. п. – сидячи або стоячи, в руках гантелі. Зігнути руки в ліктьових суглобах (лікті вгорі, кисті з гантелями внизу), розгинаючи руки, підняти гантелі. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

5. В. п. – стоячи, в руках гантелі. Нахилити тулуб вперед з розведенням рук в сторони. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

6. В. п. – те саме, руки з гантелями на плечах. Нахили тулуба з підніманням рук. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

7. В. п. – те саме, руки на поясі. Присідання. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

8. В. п. – стоячи, триматися руками за гімнастичну стінку або спинку стільця. Виконати присідання і напівприсідання на одній нозі. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

9. В. п. – вис на перекладині Піднімати прямі ноги до горизонтального рівня. Темп повільний. Повторити 8–10 разів.

Швидкісно – силові вправи при гіпотонії

1. В. п. – сидячи або стоячи, руки в сторони (можна з гантелями). Енергійні обертання в плечових суглобах з малою амплітудою. Темп швидкий. Повторити 6–8 разів.

2. В. п. – стоячи, руки зігнуті в ліктях (можна з гантелями). Виконати рухи, що імітують удари в боксі. Темп швидкий. Повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей, тулуб трохи нахилений вперед, руки зігнуті в ліктях, лікті притиснуті до тулуба (можна з гантелями). Виконати рухи, що імітують роботу рук при бігу. Темп швидкий. Повторити 12–15 разів.

4. В. п. – те саме, руки на поясі. Стрибки на одній або двох ногах. Темп середній, по 5–7 разів.

5. В. п. – те саме, руки опущені, ноги нарізно, пальці переплетені в замок. Виконати рухи «дроворуб». Темп швидкий. Повторити 6–8 разів.

6. В. п. – стоячи, в руці набивний м'яч. Підняти руку з м'ячем, відвести її назад і кинути м'яч прямою рукою. Кидати м'яч назад з поворотом тулуба. Повторити 6–8 разів.

Завершує вправи біг на місці або підтюпцем.

Вправи на статичне напруження при гіпотонії

1. В. п. – лежачи на спині, ноги зігнуті в колінах, ступні опираються на опору, руки на грудях, кисті сплетені в замок. Максимально сильно натискати ногами на опору і розводити руки в сторони (до 5 секунд).

2. В. п. – сидячи, руки з гантелями на колінах. Розводити руки в сторони і фіксувати це положення (до 5 секунд).

3. В. п. – те саме, руки з гантелями попереду. Розводити руки в сторони і фіксувати це положення (до 5 секунд).

4. В. п. – сидячи або стоячи, руки на потилиці в замок, лікті розведені. Максимально сильно надавлювати потилицею на руки (до 3 секунд).

5. В. п. – те саме, руки в замку на лобі. Максимально сильно надавлювати чолом на руки (до 3 секунд).

6. В. п. – те саме, руки з гімнастичною палицею виставити вперед і вгору. Максимально сильно надавлювати до центру палиці або намагатися розвести руки, не випускаючи палиці (до 3 секунд).

7. В. п. – те саме, руки перед грудьми, долоні опираються одна на одну. Максимально сильно натискати однією рукою на іншу (до 3 секунд).

8. В. п. – сидячи, руками взятися за ніжки стільця під сидінням. Максимально сильно тягнути вгору ніжки стільця (до 3 секунд).

9. В. п. – стоячи, прямими руками опертися в стіну на рівні грудей. Максимально сильно натискати на стіну прямими руками (до 3 секунд).

Вправи у вихідному положенні стоячи

1. В. п. – стоячи, руки опущені. Ходьба на місці, з махами рук, 10–15 секунд, темп швидкий.

2. В. п. – те саме, руки опущені. Руки через сторони вгору – вдих, через сторони – видих. Повторити 3–4 рази.

3. В. п. – стоячи, руки в сторони, обертання в ліктьових суглобах по 4 рази вперед і назад.

4. В. п. – стоячи, кисті до плечей. Обертання плечових суглобів вперед і назад по 4 рази.

5. В. п. – стоячи, руки в сторони. Підтягнути праве коліно до грудей – в. п. Те саме з іншої ноги. Повторити 6–8 разів.

6. В. п. – стоячи, кисті до плечей. Відвести лікті назад – вдих, лікті вперед – видих. Повторити 3–4 рази.

8. В. п. – стоячи, руки вперед, напружені. Вправа "ножиці", виконувати 10–12 разів.

9. В. п. – стоячи, руки в сторони. Зчепити пальці за спиною через одне плече, потім через інше (в кожну сторону по 2 рази).

Вправи в ходьбі

1. Ходьба звичайна, на носках, на п'ятах, на зовнішній стороні стопи, на внутрішній, напівприсідання, повне присідання. Руки повільно. Виконувати 2–3 хвилини.

Вправи з гімнастичною палицею

1. В. п. – стоячи, палиця внизу. Палицю вгору, праву ногу на носок, прогнутися назад – в. п. Те саме з іншої ноги. Повторити 6–8 разів.

2. В. п. – те саме, палицю поставити, руки зверху. Пружні нахили вперед – в. п. Повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме, палиця попереду, хват на рівні плечей. Поворот тулуба вправо – в. п., те саме вліво. Повторити 6–8 разів.

4. В. п. – те саме. Палицю вперед, піднятися на носки, палицю вгору, опуститися, палицю вперед – в. п. Повторити 5–6 разів.

5. В. п. – те саме, палиця ззаду, ноги разом. Піднятися на носки, палицю відвести від спини – в. п. Повторити 4–6 разів.

6. В. п. – те саме, палиця у правій руці. Передати палицю під лівою ногою – в. п., те ж з іншої ноги. Повторити 5–6 разів.

7. В. п. – те саме, палиця над головою, ноги на ширині плечей. Нахил тулуба вправо – в. п., те саме вліво. Повторити 5–6 разів.

8. В. п. – те саме, палиця внизу, хват на всю ширину. Покласти палицю на груди, палицю вгору, за голову, опустити вниз, за голову, вгору, на груди – в. п. Повторити 4–6 разів.

9. В. п. – те саме, палиця внизу, ноги на ширині плечей. Нахил вперед, палицю вперед, торкнутися підлоги, палицю вперед – в. п. Повторити 6–8 разів.

10. В. п. – те саме, палицю поставити, руки зверху. Мах правою ногою – в. п., те ж з іншої ноги. Повторити 4–6 разів.

11. В. п. – те саме, палицю поставити, руки зверху. Піднятися на носки – вдих, перекотитися на п'яти – видих. Повторити 2–3 рази.

Вправи сидячи на стільці

1. В. п. – сидячи на стільці, руки на поясі. Підняти праву ногу, відвести в сторону, вперед – в. п. Те саме з іншої ноги. Повторити 4–6 разів.

2. В. п. – сісти на край стільця, руки в упорі на стегнах. Присісти перед стільцем – в. п. Повторити 5–6 разів.

3. В. п. – сидячи на стільці, руки внизу, прямі ноги. Руки через сторони вгору – вдих, нахили тулуба вперед – повільний видих. Повторити 2–3 рази.

4. В. п. – те саме, руки на поясі. Поворот тулуба вправо, відвести руку в сторону, подивитися на кисть – в. п. Те саме в інший бік. Повторити 4–6 разів.

5. В. п. – те саме, ноги разом, руки на колінах. Розвести стопи з носка, звести стопи. Повторити 6–8 разів.

6. В. п. – те саме, ноги на стопах, руки за голову. З'єднати правий лікоть і ліве коліно – в. п. Те саме з іншої руки і ноги. Повторити 3–4 рази.

7. В. п. – те саме, пальці до плечей. Відвести лікті назад – вдих, звести лікті вперед – видих. Повторити 2–3 рази.

Перераховані вище вправи не є окремим комплексом, але обов'язково повинні бути включені в комплекс ЛГ при гіпотонії. Зразковий комплекс ЛГ при гіпотонії представлений на рисунку 1.

Рисунок 1. Комплекс лікувальної гімнастики при гіпотонії.

Масаж.Завдання масажу – підвищити тонус всього організму, відновити рівновагу ЦНС, підвищити артеріальний тиск.

Методика масажу. Вплив на паравертебральні зони спинномозкових сегментів S5–S1, L5–L1, Д12–Д6. Масаж області крижів, сідничних м'язів і гребенів клубових кісток, масаж нижніх кінцівок, живота, кишковика.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов