Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
403
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ для хворих на пневмонію (вільний режим)

1. Ходьба по залу, ходьба на носках, п'ятах, зовнішній і внутрішній стороні стоп (3–5 хв).

2. В. п. – стоячи. Вдих – піднятися на носки, плечі підняти, пальці в кулак – видих, повернутися у в. п. Повторити 10–12 разів.

3. В. п. – те саме. Вдих – руки вгору, голову підняти, прогнутися, видих – присідання, кисті рук на колінах. Повторити 10–12 разів.

4. В. п. – те саме. На вдиху почергові нахили в сторони, рука ковзає по стегну вниз, на видиху повернутися у в. п. Повторити 12–15 разів.

5. В. п. – те саме. В руках медицинбол, руки перед грудьми. На вдиху повороти в сторони, на видиху повернутися у в. п. Повторити 12–15 разів.

6. Ходьба з високим підніманням стегна і активною роботою рук (3–5 хв).

7. В. п. – те саме, гімнастична палиця лежить на стільці. Вдих – руки підняти, на видиху нахилитися, взяти палицю. Наступний вдих з палицею в руках. На видиху палицю покласти на сидіння. Повторити 12–15 разів.

8. В. п. – те саме, стоячи боком до гімнастичної стінки. Рукою триматися за перекладину на рівні грудей. На вдиху відхилитися від стінки, на видиху повернутися у в. п. Повторити 12–15 разів.

9. В. п. – те саме, стоячи обличчям до гімнастичної стінки. На вдиху підняти руки вгору, тягтися руками до верхньої сходинки, на видиху руками триматися за перекладину на рівні пояса, легке присідання. Повторити 10–12 разів.

10. В. п. – те саме, в руках гімнастична палиця, руки опущені. На вдиху руки вгору, на видиху коліно піджати до живота за допомогою палиці. Повторити 10–12 разів.

11. В. п. – те саме, руки перед грудьми, на вдиху руки в сторони, поворот тулуба в сторону, на видиху повернутися у в. п. Повторити 10–12 разів.

Закінчити процедуру ЛГ ходьбою в середньому темпі з переходом на повільний.

Особливості методики масажу.Масаж призначають при зниженні температури і зникненні явищ інтоксикації. Проводять масаж грудної клітини та ніг. Під час масажу не допускати затримки дихання, хворий повинен правильно дихати носом. Тривалість процедури – 15–20 хвилин. Курс лікування – 15–20 процедур.

Плеврит

Завдання ФР:

– стимулювати крово– і лімфообіг в цілях зменшення запалення в плевральній порожнині;

– профілактика розвитку спайок і шварт;

– відновлення фізіологічного дихання;

– підвищення толерантності до фізичних навантажень.

На постільному режимі при ексудативному плевриті лікувальну гімнастику починають з 2–3-го дня, щоб не допустити утворення спайок. Болі при диханні та рухах тулуба не є протипоказанням для застосування вправ.

Для профілактики розвитку спайок застосовують спеціальні дихальні вправи: нахили тулуба в «здорову» сторону поперемінно на вдиху і на видиху. При виконанні цих вправ розтягується плевра, бо відбувається максимальна екскурсія легенів і грудної клітини.

На заняттях використовують дихальні вправи статичного і динамічного характеру для здорової легені, загальнозміцнюючі та динамічні – для збільшення екскурсії грудної клітини, особливо ураженої сторони. Співвідношення дихальних і загальнозміцнюючих вправ – 1:1, 1:2. Загальне навантаження малої інтенсивності, почастішання пульсу на 5–10 ударів на 1 хвилину. Вправи повторюють 4–8 разів у повільному і середньому темпі з повною амплітудою. Зважаючи на больовий синдром, тривалість заняття невелика – 5–7 хв., 3–5 разів на день.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов