Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
398
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ для хворих на плеврит (ліжковий режим)

1. В. п. – лежачи на спині. Руки на нижніх ребрах. На вдиху руки лежать вільно, на видиху здавлювати середньонижні відділи легень. Повторити 4–6 разів.

2. В. п. – те саме. Методист фіксує верхівки легень руками, на вдиху створити опір, на видиху натискати, сприяючи більш повному видиху. Повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме. Мішечок з піском лежить на епігастральній ділянці. На вдиху – руки вгору, живіт куполоподібно випинається, піднімаючи мішечок, на видиху руки вздовж тулуба. Повторити 6–8 разів.

4. В. п. – лежачи на здоровому боці. На нижньобоковій поверхні грудної клітини мішечок з піском масою 1–2 кг. На вдиху – рука вгору за голову, на видиху повернутися у в. п. Повторити 6–8 разів.

5. В. п. – те саме. Вдих, рука вздовж тулуба. На видиху – рука вгору за голову. Видих активний зі звуком «ХА». Повторити 6–8 разів.

Палатний режим призначають наприкінці 1-го тижня. Тривалість заняття збільшують до 20 хв., але зменшують число повторень комплексу до 2–3 разів на добу.

Комплекс вправ для хворих на плеврит (палатний режим)

1. В. п. – сидячи на стільці. На вдиху підйом прямої руки вгору з нахилом тулуба в протилежну сторону. Повторити 8–10 разів.

2. В. п. – те саме. В руках булави або гантелі. На вдиху руки в сторони, на видиху нахил вперед, предмети покласти перед собою. Повторити 8–10 разів.

3. В. п. – те саме. В руках гімнастична палиця, рухи, що імітують «греблю на байдарці». Повторити 8–10 разів.

4. В. п. – те саме. На вдиху руки в сторони, на видиху підтягти коліно до живота. Повторити 8–10 разів.

5. В. п. – те саме. Руки до плечей, на вдиху лікті назад, прогнутися в грудному відділі хребта, на видиху нахил вперед, лікті з'єднати перед грудьми. Повторити 8–10 разів.

6. В. п. – стоячи. На вдиху руки вздовж тулуба, на видиху нахил у протилежний бік, рука вгору. Повторити 8–10 разів.

7. В. п. – те саме, в руках гімнастична палиця. Затримка дихання на вдиху з нахилом в «здоровий» бік. Повторити 8–10 разів.

8. В. п. – те саме, руки з м'ячем над головою – вдих, на видиху кинути м'яч з силою вниз. Повторити 8–10 разів.

9. В. п. – стоячи неураженою стороною до спинки ліжка. Рукою вхопитися за спинку ліжка. На вдиху піднятися на носки, прогнутися, на видиху відхилитися від спинки ліжка, протилежною рукою тягнутися до підлоги. Повторити 8–10 разів.

10. В. п. – те саме, руками триматися за спинку ліжка. На вдиху піднятися на носки і прогнутися, на видиху – присісти. Повторити 8–10 разів.

11. В. п. – сидячи. Руку підняти вгору, нахил у протилежний бік, на видиху руку опустити. Повторити 10–12 разів.

12. В. п. – те саме. Відвести лікті назад – вдих, на видиху повернутися у в. п. Повторити 10–12 разів.

Вільний режим призначають з 8–10-го дня.

Комплекс вправ для хворих на плеврит (вільний режим)

1. В. п. – стоячи. В руках медицинбол, руки опущені. На вдиху поворот вліво, повільно підняти руки вгору, на видиху опустити руки вниз. Повторити 12–15 разів.

2. В. п. – те саме. В руках гімнастична палиця. На вдиху палицю підняти над головою, прогнутися, піднятися на носки, на видиху руки опустити, ноги зігнути в колінах. Повторити 12–15 разів.

3. В. п. – те саме. Виконується вдвох, стоячи спиною один до одного. Передавати м'яч через сторони зліва направо і навпаки. Повторити 12–15 разів.

4. В. п. – те саме. Імітація рухів «бокс». На видиху по черзі викидати руку вперед, пальці в кулак. Повторити 12–15 разів.

5. В. п. – те саме. На вдиху підняти плечі вгору, на видиху пружні 2–3 нахила в праву сторону – в. п., те саме – в протилежну сторону. Повторити 12–15 разів.

6. В. п. – те саме, стоячи обличчям до гімнастичної стінки. На вдиху максимально витягнути руки вгору, голову підняти, прогнутися, на видиху руки через сторони опустити. Повторити 12–15 разів.

7. В. п. – те саме. Руками триматися за перекладину на рівні грудей. На вдиху підтягнутися на носки, на видиху максимально відхилитися назад з опорою на п'яти. Повторити 12–15 разів.

8. В. п. – те саме. Стоячи до стінки боком, рукою триматися за перекладину на рівні грудей. На вдиху поворот тулуба назад, протилежною рукою торкнутися стінки, на видиху поворот вперед, стояти обличчям до стінки. Повторити 12–15 разів.

9. В. п. – те саме. Руки перед грудьми, випрямлені, в руках гантелі. Кругові рухи в плечових суглобах вперед і назад. Повторити 10–11 разів.

10. Ходьба з максимальним винесенням ноги вперед, руки спираються на зігнуте коліно (2–3 хвилини).

11. Перехресна ходьба з поворотами тулуба (2–3 хвилини).

Закінчити процедуру ходьбою в спокійному темпі (40–50 кроків на хвилину) протягом 3 хв.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов