Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
398
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ для хворих з гнійним процесом у верхній долі легені

1. В. п. – сидячи на стільці. На вдиху рука з «хворого» боку піднімається вгору і відводиться назад з поворотом тулуба в ту саму сторону. На видиху нахил у протилежний бік, рука вздовж протилежної гомілки. На видиху легке покашлювання, вібраційний масаж проекції верхньої долі на грудну клітину.

2. В. п. – те саме. На вдиху кисті рук привести до плечей, лікті відвести назад, прогнутися; на видиху нахил вперед, лікті опираються на коліна. Покашлювання на видиху.

3. В. п. – те саме. На вдиху руки розвести в сторони; на видиху обхопити грудну клітку руками. Покашлювання на видиху.

Для дренування середньої долі хворому, що сидить на кушетці (ніжний кінець піднятий на 20–30 см), необхідно повільно нахилятися назад – до положення лежачи. При цьому інструктор легко надавлює на передню поверхню грудної клітини, сприяючи просуванню мокротиння на видиху; покашлюючи, хворий виконує повороти тулуба наліво і нахили вперед. Піднімаючись з кушетки, він нахиляється вперед, прагнучи руками торкнутися стоп, під час нахилів виділяється мокрота. При покашлюванні інструктор надавлює на область середньої долі синхронно з кашльовими поштовхами. Потім – пауза (від 30 с до 1 хв), і вправа повторюється 3–4 рази.

Комплекс вправ для хворих з гнійним процесом в середній долі легені

1. В. п. – лежачи на боці. На вдиху підняти руку вгору, на видиху підтягти коліно до живота рукою. Покашлювання на видиху.

2. В. п. – те саме. Рука на поясі. На вдиху поворот назад; на видиху нахил вперед з максимальним виведенням ліктя вперед.

3. В. п. – те саме. Під грудний відділ хребта підкласти валик, голова закинута назад, ноги зігнуті в колінах. На вдиху руки в сторони; на видиху руками обхопити коліна. Покашлювання на видиху.

При ураженні правої нижньої долі мокрота краще відокремлюється у вихідному положенні лежачи на лівому боці (ніжний кінець ліжка піднятий на 30–40 см). На вдиху хворий піднімає вгору праву руку, на видиху, з покашлюванням, підштовхуючими рухами надавлює нею на бічній і нижній відділи грудної клітини синхронно з кашлем. Інструктор в цей час злегка б'є по задньосередньому відділу грудної клітини між лопатками, сприяючи тим самим відділенню мокроти від стінок бронхів.

Виконання динамічних дихальних вправ у колінно-ліктьовому вихідному положенні сприяє дренуванню бронхів при їх двосторонньому ураженні. Рекомендовано наступну вправу: на видиху, згинаючи руки, опустити верхню частину тулуба, піднявши таз якомога вище (імітація пролізання під перешкодою). Наприкінці видиху, покашлюючи, повернутися у вихідне положення – вдих. З вихідного положення на вдиху хворий піднімає праву руку в сторону – вгору, одночасно опускаючи здорову сторону тулуба. На видиху він нахиляє верхню частину грудної клітини якнайнижче, а таз піднімає якомога вище. Наприкінці видиху – покашлювання.

Комплекс вправ для хворих з гнійним процесом у нижній долі легенів

1. В. п. – лежачи на боці на похилій площині з піднятим ножним кінцем. На вдиху руку відвести назад; на видиху рукою підтягти коліно до живота. Покашлювання на видиху.

2. В. п. – лежачи на животі. Звісити з кушетки голову і тулуб, таз і ноги на кушетці. На вдиху руки розвести в сторони, голову підняти, на видиху, покашлюючи, руки і голову опустити вниз.

3. В. п. – колінно–ліктьове. Імітація «пролізання під перешкодою».

Серед фізіотерапевтичних методів найбільш оптимальним є аерозольтерапія з антибактеріальними, бронхолітичними, гіпосенсибілізуючими і відхаркувальними засобами, загальне ультрафіолетове опромінення.

Санаторно–курортне лікуванняпоказане тільки в стадії стійкої ремісії після попередньої санації бронхіального дерева при відсутності виділення гнійної мокроти. Найбільш сприятливий сезон – з квітня по жовтень. Хворі направляються до санаторію, розташованого в місцевостях з сухим кліматом (Південний берег Криму, лісостепові райони). При сухих бронхоектазах показано лікування в Кисловодську. Схильність до кровохаркання, наявність амілоїдозу, виражена легенево-серцева недостатність є протипоказаннями для даного виду лікування.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов