Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
398
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ для хворих сильної групи

1. В. п. – стоячи. На рахунок 1–2 руки через сторони вгору, з'єднати долоні – вдих. На рахунок 3–4 – опускаючи руки – видих. Повторити 6–8 разів.

2. В. п. – те саме, ноги нарізно, руки до плечей. Обертання в плечових суглобах вперед і назад. Повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме, ноги разом, руки до плечей. На рахунок 1–2 – згинаючи ногу, ліктями торкнутися коліна – видих. На рахунок 3–4 – повертаючись у в. п. – вдих. По 3–4 рази кожною ногою.

4. В. п. – те саме, ноги нарізно. На рахунок 1–2 – поворот тулуба ліворуч, руки в сторони – вдих. На рахунок 3–4 – повернення у в. п. – видих. По 4 рази в кожну сторону.

5. В. п. – те саме, ноги разом, руки в сторони. Круги двома руками донизу, дихання повільне. Повторити 4–5 разів.

6. В. п. – те саме. На рахунок 1–2 – піднімаючись на носки, руки в сторони – вдих. На рахунок 3–4 – подвійне присідання, руки на колінах – видих. Повторити 4–5 разів.

7. В. п. – те саме. Згинання та розгинання пальців кисті. Дихання повільне. Повторити 6–8 разів.

8. В. п. – те саме. Ноги нарізно, руки вгору, пальці зчепити. На рахунок 1–2–нахил тулуба вліво – видих, на рахунок 3–4 – випрямляючи – вдих. По 4 рази в кожну сторону.

9. В. п. – те саме. На рахунок 1 – мах ногою в сторону, руки в сторони – вдих. На рахунок 2 – повернутися у в. п. – видих. По 4 рази кожною ногою.

10. В. п. – те саме, ноги на відстані великого кроку, руки за голову. На рахунок 1–2 – нахил тулуба – по черзі торкнутися руками підлоги, лівої та правої ноги – видих. На рахунок 3–4 – повільно повернутися у в. п. – вдих. Повторити 5–6 разів.

11. В. п. – те саме, ноги разом, руки в сторони. На рахунок 1 – мах ногою вперед, хлопок під ногою – видих. На рахунок 2 – в. п. – вдих. Те саме іншою ногою. По 4–5 разів кожною ногою.

12. В. п. – те саме, ноги нарізно, руки на поясі. На рахунок 1–2 – нахил тулуба назад – вдих. Па рахунок 3–4 – повернутися у в. п. – видих. Повторити 4–5 разів.

13. В. п. – те саме, ноги разом, руки на поясі. Стрибки: 1 – стрибок, ноги разом, 2 – стрибок, ноги нарізно. Дихання повільне. Ходьба на місці. Всього 15–16 стрибків.

14. Спокійна ходьба 2–3 хвилини.

Клініко-фізіологічне обѓрунтування застосування засобів фізичної реабілітації при захворюваннях органів травлення

Хвороби системи травлення займають істотне місце в клінічній практиці. Захворювання органів травлення часто вражають людей найбільш працездатного віку, обумовлюючи високий показник тимчасової непрацездатності та інвалідизації.

При захворюваннях системи травлення спостерігаються зміни рухової, секреторної та всмоктувальної функцій. Патологічні процеси шлунково-кишкового тракту знаходяться в тісному взаємозв'язку між собою і обумовлені порушенням нервової регуляції.

В результаті порушення секреторної функції розвиваються гастрити, виразка шлунку і дванадцятипалої кишки, а при розладі моторної функції – коліт і запори.

Основними засобами ФР для лікування хвороб органів травлення є дієтотерапія, лікарські засоби, масаж, ЛГ, дозована ходьба, фізіо- та гідропроцедури.

Завдання ФР:

– тонізуюча дія;

– нормалізація нейрогуморальної регуляції;

– стимуляція крово– і лімфообігу в органах черевної порожнини;

– зміцнення м'язів черевного преса;

– нормалізація евакуаторної та моторної функцій кишковика;

– стабілізація психоемоційного стану хворого.

Результат впливу фізичних вправ залежить від їх виду, дозування, ритму і темпу виконання, від етапу застосування і тривалості курсу.

Регулярні заняття ЛГ нормалізують секреторну та евакуаторну функції шлунка, а інтенсивні фізичні тренування – навпаки, пригнічують. Застосування спеціальних вправ і сегментарно-рефлекторного масажу сприяє нормалізації порушених функцій. Так, вправи для м'язів черевної стінки і тазового дня корисні при хронічних колітах, холециститах, дискінезіях жовчовивідних шляхів, а дихальні вправи володіють «масажуючою» дією на внутрішні органи, покращуючи крово– і лімфообіг в черевній порожнині. Разом з тим вправи для черевного преса різко підвищують внутрішньочеревний тиск, тому вони протипоказані хворим із загостренням виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, при спастичних колітах. Таким хворим корисні дихальна гімнастика, вправи на розслаблення лежачи на спині з ногами, зігнутими в колінних і кульшових суглобах, або ж у колінно-ліктьовому положенні.

Масаж полегшує виділення жовчі за рахунок посилення крово– і лімфообігу в печінці і органах черевної порожнини. Фізичні вправи сприяють нормалізації порушених функцій при дискінезії шлунково-кишкового тракту і жовчовивідних шляхів.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов