Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
404
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Хронічний гастрит

Хронічний гастрит – захворювання, що проявляється запальними змінами слизової оболонки шлунка ендогенної або екзогенної природи.

Характерними ознаками хронічного гастриту є неприємний смак у роті, відрижка кислим, нудота, особливо вранці, важкість у шлунку, метеоризм і болі, що нагадують виразкові; при гастриті з секреторною недостатністю можливі проноси.

Велику роль у виникненні хронічного гастриту грають зловживання алкоголем, куріння, наркотики, неповноцінне харчування (хронічний брак в їжі білків тваринного походження, вітамінів групи В, А, С, Е) і відсутність регулярного прийому їжі. Часто причиною виникнення хронічного гастриту є виконання інтенсивних фізичних навантажень, у тому числі і при заняттях спортом.

Гастрити поділяються (з урахуванням секреторної функції шлунка) на гастрит з секреторною недостатністю; гастрит з підвищеною секрецією і кислотністю; гастрит з нормальною секреторною функцією. У спортсменів часто зустрічається гастрит з підвищеною секрецією і кислотністю, який нерідко переходить у виразкову хворобу. Найчастіше хронічний гастрит з підвищеною кислотністю зустрічається у чоловіків.

Функція травних залоз шлунка знаходиться під контролем нервової системи, тому розлади секреторної функції шлунка при гастритах – це не тільки місцева реакція, а в першу чергу порушення функціонального стану центральної нервової системи.

Зниження секреторної функції шлунка виражається в зниженні кислотності шлункового соку і в кількісному його зменшенні. Легка фізична робота або фізичні вправи посилюють секреторну і моторну функції шлунка, важкі фізичні навантаження – пригнічують секрецію. На цьому і засноване застосування спеціальних фізичних вправ для черевного преса на тлі загальнозміцнюючих вправ. Навантаження при цьому не повинно бути у великому обсязі.

Завдання ФР:

– загальнозміцнююча дія;

– поліпшити кровообіг в черевній порожнині;

– врегулювати функціональну діяльність центральної нервової системи, тонус вегетативної нервової системи, тонус і перебіг трофічних процесів;

– боротьба з різними ускладненнями у вигляді закрепів, застійних явищ, втрати апетиту;

– зміцнення м'язів черевного преса і промежини;

– нормалізація психоемоційного статусу хворого.

Показання до проведення ФР:

– задовільний загальний стан;

– нормальна температура тіла;

– відсутність больового синдрому.

Протипоказання до проведення ФР:

– виражений больовий синдром;

– багаторазова блювота, нудота.

Форми ФР:ЛГ, дозована ходьба, ходьба на лижах, плавання, їзда на велосипеді.

ЛГ включає загальнорозвиваючі та дихальні вправи, вправи на розслаблення. При больовому синдромі показаний кріомасаж черевної стінки. Однак вправи для м'язів черевного преса протипоказані. Корисні прогулянки, контрастний душ, ЛГ лежачи (дихальна гімнастика, вправи для дистальних відділів нижніх кінцівок).

Комплекс вправ при гастриті зі зниженою секреторною функцією

1. Ходьба 1–2 хвилини. Темп повільний, дихання повільне.

2. Ходьба на носках, руки в сторони 30–40 секунд. Темп повільний, дихання повільне.

3. Ходьба на п'ятах, руки в замок за спину 30–40 секунд. Темп повільний, дихання повільне.

4. Ходьба з високим підніманням стегон 30–40 секунд. Темп повільний, дихання повільне.

5. В. п. – стоячи. Руки в сторони, стискання пальців в кулак. Повторити 12–15 разів.

6. В. п. – те саме. Руки вздовж тулуба, розвести руки в сторони – вдих, в. п. – видих. Повторити 4–5 разів.

7. Ходьба 1–2 хвилини. Темп середній, дихання повільне.

8. Легкий біг 1–1,5 хвилини.

9. Ходьба 1–2 хвилини. Темп повільний, дихання повільне.

10. В. п. – стоячи. Руки вздовж тулуба, розвести руки через сторони – вдих, в. п. – видих. Повторити 3–4 рази.

11.В. п. – те саме. Ноги нарізно, гімнастична палиця в руках, руки над головою. Нахил тулуба в ліву сторону – вдих, повернутися у в. п. – видих. Те саме в інший бік. Повторити 6–8 разів.

12. В. п. – лежачи на спині, діафрагмальне дихання. Ліва рука на животі, права на грудях. Живіт надути – вдих, живіт втягнути – видих. Повторити 2–3 рази.

13. В. п. – те саме, руки вздовж тулуба. Кругові обертання стоп вліво і вправо. Повторити 6–8 разів.

14. В. п. – те саме, руки вздовж тулуба, ноги зігнуті в колінах і підняті під кутом 45–50°. Імітація їзди на велосипеді 30–50 секунд.

15. В. п. – те саме. Діафрагмальне дихання. Повторити 2–3 рази.

16. В. п. – те саме, ноги на стопах, руки зігнуті в ліктьових суглобах. Підняти таз, не відриваючи від підлоги плечей – вдих, в. п. – видих. Повторити 4–6 разів.

17. В. п. – лежачи на правому боці, права рука під головою, ліва під грудьми. Відвести ліву ногу назад – в. п., відвести ліву ногу вперед – в. п. Те саме в інший бік. Повторити 3–4 рази кожною ногою.

18. В. п. – лежачи на спині, руки під голову, ноги на стопах. Нахил зігнутих ніг вправо – в. п. Те саме в інший бік. Повторити 3–4 рази в кожну сторону.

19. В. п. – те саме. Діафрагмальне дихання. Повторити 2–3 рази.

20. В. п. – те саме, руки під голову, ноги вгорі. Імітація роботи «ножиць» 30–40 секунд.

21. В. п. – те саме, ноги разом, руки вздовж тулуба. Зігнути ліву ногу, зігнути праву ногу, підтягнути ноги до живота руками – в. п. Повторити 3–4 рази.

22. В. п. – сидячи на стільці, руки внизу. Нахил тулуба вліво, права рука по тулубу ковзає вгору – в. п. Повторити 4–6 разів у кожну сторону.

23. В. п. – те саме, руки на поясі. Розвести руки в сторони, поворот тулуба вліво – в. п. Повторити 4–6 разів у кожну сторону.

24. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей, руки опущені. Розвести руки в сторони – вдих, нахил вперед – видих. Повторити 3–4 рази.

25. В. п. – те саме, руки на колінах. Імітація ходьби з прискоренням і уповільненням, 30–40 секунд.

26. В. п. – те саме, руки на поясі. Відвести лікті назад – вдих, в. п. – видих, розслабитися. Повторити 3–4 рази.

27. В. п. – стоячи. Кидати м'яч від грудей двома руками, 1,5–2 хвилини.

28. В. п. – те саме, руки внизу. Розвести руки в сторони – вдих, в. п. – видих. Повторити 6–8 разів.

29. Ходьба на місці 30–40 секунд.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов