Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
398
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Ерозивний гастрит

Найбільш зручним вихідним положенням для занять ЛГ є вихідне положення лежачи, проте в заняття обов'язково включаються вихідні положення сидячи, стоячи, а також ходьба. Перші 3–5 днів хворий займається в палаті, а потім переводиться для занять в зал лікувальної фізкультури.

Під час проведення занять слід виключати наступні вправи:

– що сприяють різкому підвищенню внутрішньочеревного тиску – вправи з напруженням, затримкою дихання, а також силові вправи для черевного преса;

– стрибки і підняття важких предметів.

Особливість методики занять з такими хворими полягає в тому, що вправи застосовуються тільки в чергуванні з диханням (вправи виконуються кожною ногою окремо). У заняттях повинні використовуватися вправи для посилення кровообігу в органах малого таза – невеликі повороти, підведення тазу, грудної клітини з опорою на лікті, вправи на увагу, на координацію рухів, з метою відволікання хворого від больового синдрому. Рекомендуються групові заняття з виключенням ігрового матеріалу. Особлива увага приділяється діафрагмальному диханню. Щоб уникнути загострення захворювання, навантаження необхідно підвищувати з урахуванням реакції хворого на попереднє навантаження.

Комплекс вправ при ерозивному гастриті

1. В. п. – лежачи на спині, руки вздовж тулуба. Підняти руки вгору – вдих, опустити руки вниз – видих. Повторити 2–3 рази.

2. В. п. – те саме. Вдих – зігнути праву руку і ліву ногу – видих, в. п. – вдих. Зігнути ліву руку і праву ногу – видих, в. п. – вдих. Повторити 3–5 разів кожною ногою.

3. В. п. – те саме, ноги зігнуті в колінах, руки в упорі на ліктях. Підняти таз – вдих, в. п. – видих. Повторити 2–3 рази.

4. В. п. – те саме, руки вздовж тулуба. Діафрагмальне дихання 1–2 хвилини.

5. В. п. – те саме, руки зігнуті перед грудьми. Імітація ударів «боксу». Повторити 10–15 разів.

6. В. п. – те саме, руки вздовж тулуба. Підняти праву ногу і руку вгору – вдих, в. п. – видих. Те саме лівою рукою і ногою. Повторити по 3–4 рази.

7. В. п. – те саме, поворот на 90–180° через праве і ліве плече. Повторити по 3 рази в кожну сторону.

8. В. п. – лежачи на животі. Перейти у колінно-ліктьове положення – в. п. Повторити 2–3 рази.

9. В. п. – те саме. Перейти у колінно-ліктьове положення, сісти на п'яти – в. п. Повторити 2–3 рази.

10. В. п. – колінно-ліктьове. Підняти праву ногу – вдих, в. п. положення – видих. Те саме лівою ногою. Повторити по 3–4 рази кожною ногою.

11. В. п. – лежачи на спині, руки вздовж тулуба. Діафрагмальне дихання 1–2 хвилини.

12. В. п. – те саме. Перейти з положення лежачи в положення сидячи (через бік). Повторити 2–3 рази.

13. В. п. – сидячи. Руки вгору в «замок» – вдих, в. п. – видих. Повторити 2–3 рази.

14. В. п. – те саме, руки на поясі. Поворот вправо, руки в сторони – вдих, в. п. – видих. Те саме в інший бік. Повторити по 3–4 рази в кожну сторону.

15. В. п. – те саме, ноги випрямлені. Підняти праву ногу вгору – вдих, в. п. – видих. Те саме з лівої ноги. Повторити 3–4 рази.

16. В. п. – те саме, руки до плечей. Нахил вправо, ліва рука над головою – вдих, в. п. – видих. Те саме в інший бік. Повторити 3–4 рази.

17. В. п. – те саме, руки опущені вниз. Руки в сторони – вдих, руки вниз – видих. Повторити 2–3 рази.

18. В. п. – стоячи. Крок правою ногою вперед, руки вперед – в. п., крок лівою ногою вперед, руки вперед – в. п. Крок правою ногою в сторону, руки до плечей – в. п., крок лівою ногою в сторону, руки до плечей – в. п. Повторити 4–6 разів.

19 В. п. – те саме. Руки вгору – вдих, розслаблено кинути вниз – видих. Повторити 4–6 разів.

20. Ходьба в повільному темпі, ходьба на носках – руки на пояс, ходьба на п'ятах – руки в сторони. Темп повільний, дихання повільне.

Завдання масажу:знеболити; нормалізувати секреторну і рухову функції шлунка; активувати крово– і лімфообіг; усунути венозний застій; стимулювати моторику кишковика.

Методика масажу.Масаж живота виконується при максимальному розслабленні м'язів черевної стінки. Застосовують площинне погладжування, розтирання, розминання м'язів черевної стінки, косих м'язів живота, а також вібрацію. Потім по ходу товстого кишковика (починаючи з висхідною його частини) проводиться погладжування кінчиками пальців правої руки. Прийоми погладжування повторюють 4–6 разів, після чого роблять кілька поверхневих кругових погладжувань, щоб надати черевній стінці відпочинок, а потім проводять поплескування кінчиками пальців за ходом кишковика і струшування для впливу на його стінку. Закінчують масаж черевної стінки площинним погладжуванням і діафрагмальним диханням. Тривалість масажу 10–15 хвилин.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов