Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
403
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ при дискінезії жовчовивідних шляхів за гіпокінетичним типом

1. Ходьба на місці і в русі з високим підніманням стегна, 1–2 хв. Дихання вільне.

2. В. п. – стоячи, руки на поясі. Підняти руки вгору, праву (ліву) ногу відвести убік – вдих. Опустити руки вниз, приставити ногу – видих. Повторити 4–6 разів.

3. Ходьба з присіданнями, 1–2 хв.

4. В. п. – стоячи, кисті рук до плечей. Підняти руки вгору, відвести ліву (праву) ногу назад, прогнутися – вдих, повернутися у в. п. – видих. Повторити 4–6 разів.

5. В. п. – те саме, руки вгорі. Підтягти руками праве (ліве) коліно до живота – видих; повернутися у в. п. – вдих. Повторити 6–8 разів.

6. В. п. – те саме, руки на поясі. Обертання тулуба в сторони. По 4–6 разів у кожну сторону.

7. Ходьба на місці і в русі. Дихання вільне, 1–2 хв.

8. В. п. – лежачи на спині. По черзі згинати ліву (праву) ногу в колінному і тазостегновому суглобі. По 6–8 разів кожною ногою.

9. В. п. – те саме, ноги зігнуті в колінних і кульшових суглобах, руки в сторони. Повороти ніг вліво і вправо. У кожну сторону по 4–8 разів.

10. В. п. – те саме, руки вздовж тулуба. Підняти руки вгору – вдих, руки вниз – видих. Повторити 5–6 разів.

11. В. п. – те саме, руки вздовж тулуба, ноги підняти вгору. Діафрагмальне дихання 4–6 разів. Відпочинок 1–2 хв лежачи на спині.

12. В. п. – лежачи на лівому боці, ліву руку під голову. Відвести праву ногу назад, праву руку вгору – вдих. Опустити руку і притиснути коліно до живота – видих. Повторити 4–8 разів.

13. В. п. – стоячи. Руки вгору – вдих; присісти, обхопивши коліна – видих. Повторити 4–8 разів.

14. Ходьба 1–2 хв. Дихання вільне.

Хронічний холецистит

Хронічний холецистит – хронічне запалення жовчного міхура. Важливий сприяючий чинник розвитку холециститу – застій жовчі в жовчному міхурі, який сприяє утворенню жовчних каменів, здавленню і перегинам жовчовивідних проток, дискінезії жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Застою жовчі в жовчному міхурі сприяють також емоційні стреси, ендокринні і вегетативні розлади, нерегулярні прийоми їжі, великі фізичні навантаження і переохолодження.

Характерні тупі, ниючі болі в області правого підребер'я. Болі іррадіюють вгору, в область правого плеча, шиї та правої лопатки. Нерідкі диспепсичні явища: гіркота і металевий присмак у роті, нудота, метеоризм, порушення дефекації. Відзначаються також дратівливість і безсоння.

При пальпації живота визначається болючість в області проекції жовчного міхура на передню черевну стінку і легкий м'язовий опір черевної стінки. Печінка може бути дещо збільшена, з болючим при пальпації краєм.

Показання до ФР:

– некалькульозні захворювання жовчного міхура, що поєднуються зі зниженням рухової активності і тонусу жовчного міхура.

Протипоказання до ФР:

– гострий період або загострення захворювання.

Завдання ФР:

– нормалізація евакуаторної функції жовчного міхура;

– нормалізація тонусу гладкої мускулатури стінок міхура, проток, сфінктерів;

– нормалізація моторної функції кишковика;

– зменшення і ліквідація запальних явищ в області жовчного міхура.

Форми ФР

Поряд з комплексним лікуванням (дієта, медикаментозна терапія і ін.) призначають ЛГ, дозовану ходьбу, масаж, плавання, лижні прогулянки, піші прогулянки.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов