Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
403
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс лікувальної гімнастики № 4 (заняття групові)

1. В. п. – сидячи на стільці. Руки до плечей – вдих, опустити руки вниз – видих, повторити 4–5 разів.

2. В. п. – те саме. Перекат стоп з п'яти на носок з розведенням ніг в сторони, одночасно стискаючи пальці в кулак і згинаючи руки по черзі в ліктьових суглобах, повторити 15–20 разів. Дихання вільне.

3. В. п. – сидячи на краю стільця. Ковзання ніг по підлозі з рухом рук, як при ходьбі, повторити 10–12 разів. Дихання вільне.

4. В. п. – те саме. Потягнутися за руками вгору, встати зі стільця – вдих. Сісти – видих, повторити 6–8 разів. Відпочинок – походити по залу, виконати дихальні вправи, 2–3 хв.

5. В. п. – стоячи за спинкою стільця, ноги на ширині плечей, руки до плечей. Обертання в плечових суглобах в одну й іншу сторони по 10–15 разів. Дихання вільне.

6. В. п. – те саме, руки на спинці стільця. Перенесення ваги тіла з ноги на ногу, повторити 6–8 разів. Дихання вільне.

7. В. п. – стоячи боком до спинки стільця. Махові рухи кожною ногою вперед – назад по 8–10 разів. Дихання вільне. Відпочинок – походити по залу, 1–2 хв.

8. В. п. – стоячи за спинкою стільця, руки на спинці стільця. Перекат з п'яти на носок, прогинаючись і вигинаючи спину при переході на п'яти, руки не згинати, повторити 8–10 разів. Дихання вільне.

9. В. п. – стоячи за спинкою стільця. Руки вгору – вдих, нахил вперед, руки на сидіння стільця – видих, повторити 6–8 разів.

10. В. п. – стоячи спиною до спинки стільця на відстані півкроку. Повороти тулуба вправо і вліво з дотиком руками спинки стільця, повторити 8–10 разів.

11. В. п. – стоячи перед сидінням стільця. Пряму праву ногу покласти на сидінні. Руки вгору – вдих. Зігнути ногу в коліні, вперед, руки на коліно – видих. Те саме – іншою ногою, повторити 6–8 разів. Відпочинок, ходьба на місці. Дихання вільне.

12. В. п. – стоячи за спинкою стільця, ноги разом, руки на поясі. Праву ногу відвести убік на носок, ліву руку вгору – вдих. Нахил в праву сторону – видих. Те саме – в інший бік, повторити 6–8 разів.

13. В. п. – те саме. Піднятися на носки – вдих, присісти і випрямитися – видих, повторити 5–6 разів.

14. В. п. – стоячи, ноги разом, руки вздовж тулуба. Руки через сторони вгору – вдих, через сторони вниз – видих, повторити 3–4 рази.

15. В. п. – те саме, руки на поясі. Обертання тулуба за годинниковою стрілкою і проти, повторити 8–10 разів.

16. В. п. – те саме. Руки вгору – вдих, покласти руки за спинку стільця, розслабити м'язи тулуба – видих, повторити 2–3 рази.

17. В. п. – те саме. Обертання тулуба. Дихання вільне, міняти напрям рухів 4–6 разів. Відпочинок – походити по залу.

18. В. п. – сидячи на краю стільця. Підтягнути руками праве коліно до грудей – вдих, опустити – видих. Те саме – підтягуючи інше коліно, повторити 6–8 разів.

19. В. п. – сидячи. Притулитися до спинки стільця, розвести руки і ноги в сторони – вдих. Сісти прямо – видих, повторити 6–8 разів.

20. В. п. – те саме, руки на колінах. Руки ковзають по тулубу – вдих, повернутися у в. п. – видих, повторити 2–3 рази.

21. В. п. – те саме. Нахили голови вправо, вліво, вперед, назад. Повторити 8–10 разів. Розслаблення.

Особливу увагу слід звертати на самопочуття хворого і його реакцію на навантаження. При появі скарг на неприємні відчуття (біль в ділянці серця, задишка, втома і ін.) необхідно припинити або зменшити навантаження, скоротити число повторень і додатково ввести дихальні вправи.

У хворих I і II класів важкості можливе почастішання пульсу на заняттях до 120 ударів на хвилину. Перед випискою слід визначити граничну потужність роботи, яку може виконати хворий.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов