Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
219
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
477.7 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фізичної реабілітації та спортивної медицини з курсом фізичного виховання і здоров`я

Михалюк Є.Л., Черепок О.О.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ В АКУШЕРСТВІ ТА ГІНЕКОЛОГІЇ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для самостійної роботи студентів при підготовці до

практичного заняття

Запоріжжя, 2009 р.

Михалюк Є.Л., Черепок О.О. Особливості застосування засобів фізичної реабілітації в акушерстві та гінекології. Методичні рекомен-дації для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного заняття. -Запоріжжя, 2009. – 45 с.

Методичні рекомендації підготовлено завідувачем кафедри фізичної реабілітації та спортивної медицини з курсом фізвиховання і здоров`я Запорізького державного медичного університету доктором медичних наук Михалюком Є.Л. та асистентом цієї кафедри кандидатом медичних наук Черепком О.О.

Методичні рекомендації складено на основі діючого навчального плану та програми з навчальної дисципліни «Фізична реабілітація та спортивна медицина» для студентів вищих медичних навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації для напрямку підготовки “Медицина” 1101, для спеціальностей 7.110101 “Лікувальна справа”, 7.110104 “Педіатрія”, відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики і освітньо-професійної програми підготовки фахівців, затвердженими наказами МОН України від 16.04.03 №239 і від 28.07.03 №504, та експериментального навчального плану МОЗ України, розробленого на принципах Європейської кредитно-трансферної системи і затвердженого наказом МОЗ України від 31.01.2005 р., № 52.

Методичні рекомендації призначено для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного заняття з навчальної дисципліни «Фізична реабілітація та спортивна медицина».

Методичні рекомендації обговорено та затверджено на засіданні циклової методичної комісії ЗДМУ з терапевтичних дисциплін 23.10. 2008.

Методичні рекомендації

студентам ІV курсу МЕДИЧНОГО факультету

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Модуль 1: “ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА СПОРТИВНА МЕДИЦИНА

Змістовий модуль 6. «Фізична реабілітація в педіатрії та акушерсько-гінекологічній практиці».

Тема заняття:

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ В АКУШЕРСТВІ ТА

Гінекології”.

  1. Актуальність теми:

Необхідність систематичної м'язової діяльності для людини теоретично обґрунтована і практично доведена. У період вагітності вплив цього чинника у багато разів зростає. Фізичні вправи дозволяють досягати оптимального режиму функціонування основних систем організму в умовах, що змінилися. Завдяки використанню фізичних вправ можна успішно протидіяти ряду небажаних ускладнень вагітності (варикозне розширення вен, плоскостопість, слабкість м'язів черевного преса та ін.).

Заняття спеціальною гімнастикою під час вагітності сприяє підвищенню резервних можливостей дихання і більшій відповідності роботи дихальної системи потребам газообміну матері та плода. Забезпечується швидше пристосування кровообігу і кровопостачання, збільшується систолічний об'єм крові, знижується ЧСС у спокої, забезпечується здатність організму виконувати досить тривалий час при стійкому рівні кровопостачання роботу певної потужності. Узгоджуються основні нервові процеси збудження і гальмування, стає кращою умовно-рефлекторна діяльність, яка так необхідна під час пологів.

У післяпологовий період регулярні заняття фізичними вправами сприяють нормальному топографічному відновленню органів черевної порожнини та малого тазу, швидкому зворотному розвитку розтягнених м'язів черевної стінки і тазового дна, скороченню матки та її зв'язок. Зміцнення м'язів спини і живота формує правильну поставу жінок, що за рахунок удосконалення зв'язкового апарату матки, забезпечує її нормальне положення, оскільки через поперечний і внутрішній косий м'язи живота здійснюється прямий зв'язок зі зв'язками матки і самою маткою.

Для гінекологічних хворих характерне поєднання розладів, зумовлених захворюванням з порушеннями в організмі, що пов'язані з недостатньою руховою активністю, оперативним втручанням тощо. Статеві органи жінки через нервову систему мають тісний зв’язок з усіма органами та системами і їх функції перебувають у взаємному зв'язку і залежності. Тому захворювання статевих органів впливають на функції інших органів та систем і на стан організму в цілому. Це зобов'язує комплексно підходити до лікування гінекологічних хворих засобами фізичної реабілітації.

  1. Навчальна мета:

Знати:

  • Засвоїти особливості методик фізичної реабілітації для жінок з нормальним перебігом чи з патологією вагітності, залежно від триместру, у пологах, післяпологовому періоді, а також при оперативному розродженні.

  • Засвоїти особливості методик фізичної реабілітації в гінекологічній практиці.

Вміти:

  • Планувати заходи фізичної реабілітації та застосовувати методики лікувальної фізичної культури для жінок з нормальним перебігом чи з патологією вагітності, залежно від триместру, у пологах, післяпологовому періоді, а також при оперативному розродженні.

  • Планувати заходи фізичної реабілітації та застосовувати методики лікувальної фізичної культури при найбільш розповсюджених гінекологічних захворюваннях.

  • Заповнити картку хворої з відповідною патологією, що лікується в кабінеті ЛФК, відділенні відновлювального лікування або реабілітаційного центру (форма №42/о).

Оволодіти практичними навичками:

  • Складання плану заходів із фізичної реабілітації, призначення режиму рухової активності та розробка комплексу вправ лікувальної гімнастики для жінок з нормальним перебігом вагітності, при оперативному розродженні, при неправильних положеннях плода, при найбільш розповсюджених гінекологічних захворюваннях.

  • Проведення індивідуальних і малогрупових занять з лікувальної гімнастики в акушерстві та гінекології.

  • Проведення лікарсько-педагогічних спостережень у процесі занять фізичними вправами з метою оцінки гігієнічних умов місця проведення заняття, оцінки адекватності застосовуваних під час занять фізичних навантажень функціональному стану осіб, що займаються, правильності побудови і розподілу навантаження в занятті, щільності заняття та ін.

  1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція):

опирається на базові знання, уміння, навички, які отримані раніше при вивченні анатомії та фізіології людини, патофізіології, акушерства та гінекології й інтегрується з цими дисциплінами;

забезпечує послідовність та взаємозв’язок з акушерством і гінекологією, що передбачає інтеграцію викладання з цими дисциплінами та формування умінь застосування знань з фізичної реабілітації та спортивної медицини в процесі подальшого навчання та у професійній діяльності.

    1. Зміст теми:

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов