Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
26.25 Mб
Скачать

Розділ 2 Методика проведення досліджень

2.1. Методика патентного пошуку

В ході досліджень було проведено патентний пошук із глибиною 10 років, який встановив, що динаміка патентування технологій «computer-to-print» є зростаючою та перспективною для подальших наукових досліджень.

Для структуризації патентного пошуку було виділено наступні напрямки, за якими розподілено патенти:

— матеріальне забезпечення;

— удосконалення технологій формування зображення;

— устаткування, його конструкційні особливості і удосконалення;

— засоби та методи контролю якості відбитка.

В ході дослідження після загального огляду патентної інформації за даними технологіями необхідно обрати найбільш перспективні технології та ті технології, що інтенсивно розвиваються та за тематикою яких зареєстровано найбільшу кількість патентів, на основі чого здійснювати детальне вивчення патентної інформації. Необхідно визначити, в яких країнах світу найбільше зареєстрованих патентів та в яких напрямках розвивається кожна з технологій та, аналогічно, дослідження якості відтворення відбитків якими саме способами необхідно досліджувати.

2.2. Вибір об’єктів дослідження

При друці з використанням цифрових технологій очікують отримати зображення, яке відповідатиме необхідним вимогам, які в першу чергу ставляться до точності кольоровідтвоерння. Проте устанкування володіє своїми індивідуальними характеристиками, оскільки це серійні вироби з досить варіабельними характеристиками. У випадку технології «computer-to-print» ситуація ускладнюється змінними характеристиками фарб і паперу. Тобто, заміна типа використовуваних фарб або одного виду паперу на іншій, може привести до відчутних змін характеристик отримуваного зображення[6]. Нижче перелічено визначені процеси, що досліджувалися:

— вплив процесу кольороподілення на якість відтворення елементів відбитку (параметри растрування; параметри кольороподілення);

— вплив параметрів друкування на якість відтворення елементів відбитк (к-ть фарб (тонер формули FA CMYK PantoneТ); матеріал, що задруковується (тип паперу, маса, тип основи, формат тощо); особливості застосованої технології «computer-to-print»; налаштування друку.

Так як в процесах перетворення інформації та подальшого друкування відбувається спотворення та втрата градацій зображення. Відповідно в цьому випадку доцільно здійснювати операції компенсації спотворень.Такі операції дозволяють створювати колірний профіль потрібного друкарської системи, який дає можливість враховувати його індивідуальні характеристики ще на етапі підготовки зображень в графічних редакторах та мають систему управління кольором. Завданням систем управління кольором є передбачене відтворення зображень на різних пристроях за допомогою їх колірних профілів. Цей профіль містить всю необхідну інформацію, використовуючи яку, така система може виконати покладені на неї функції. Однак для реалізації такого підходу необхідно приділити особливу увагу створенню якісного тест-об’єкту, що дозволить всебічно оцінити можливі спотворення у процесі друкування. Необхідно також звернути увагу і на витратні матеріали, які можуть суттєво впливати на кінцеву якість відбитка.

Тому для кожного виду паперу та чорнил (тонеру), що використовуться, необхідно отримати свій колірний профіль. Щоб перевірити це твердження на практиці, досить надрукувати одне і те ж зображення на папері із гляцем і матовому, відключивши при цьому систему управління кольором, і оцінити різницю таких зображень. Отже, процес профілізації устаткування складається з наступних етапів:

— друк тестової шкали з повністю відключеною системою управління кольором;

— зчитування колірних характеристик кожного елементу тест-об’єкту;

— створення компенсаційного профілю на основі отриманих даних.

На підставі аналізу теоретичних відомостей розділів 1 та 2 (обгрунтувати вибір систем)

Отже для проведення дослідження було обрано такі друкарські системи технології «computer-to-print»:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]