Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив1 / docx55 / курсовая(12).docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
01.08.2013
Размер:
108.45 Кб
Скачать

30

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра загальноінженерних дисциплін

Курсова робота

з дисципліни

«Дидактичні основи професійної освіти»

на тему: «Застосування мікрогрупових форм навчання у ПТНЗ(вищому навчальному закладі.Реалізація морального виховання шлухом використання методу формування свідомості»

Виконала студентка

групи ДЕТ Хч- 10-1 Моргуленко.Е.В

Наукові керівники: доц. Главатських І.М.

ас. Гайворонський Р.О.

Оцінка

Дата

Харків 2012

ЗМІСТ

ВСТУП.………………………………………………………………………

РОЗДІЛ 1 Застосування мікрогрупових форм навчання у ПТНЗ(вищому навчальному закладі)…………………………………………………….

2.1Форми навчання і функції ..................................................................

2.2Важливі моменти в організації мікрогрупових форм……………….

2.3Способи створення групп……………………………………………...

2.4Перспектива подальших досліджень………………………………….

РОЗДІЛ 2 Реалізація морального виховання шляхом використання методу формування свідомості.

2.1 Особливості морального виховання…………………………………

2.2 Формування свідомості особистості, як ефективний метод у реалізації морального виховання…………………………………………

ВИСНОВКИ………………………………………………………………….

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...…………………………………

стор.

3

5

6

11

12

15

15

16

25

29

30

Вступ

Потік інформації у сучасному світі вимагає застосування таких методів навчання, які дозволили б ефективно передавати доволі великий обсяг знань, забезпечили високий рівень оволодіння матеріалом, який вивчається. Сьогодні основні методичні інновації пов’язані з використанням активних, або як їх ще називають інтерактивних, методів навчання. Суть їх полягає у тому, що навчальний процес організовується на основі взаємодії, діалогу, в ході якого студенти навчаються критично мислити, вирішувати складні проблеми на основі аналізу обставин і відповідної інформації, враховувати альтернативні думки, приймати продумані рішення, брати участь у дискусіях, спілкуватись з іншими людьми.

 До провідних методів інтерактивних форм навчання відносяться тренінги, ділові та рольові ігри, навчальні групові дискусії, мозковий штурм тощо. Чільне місце в останній час посідає метод аналізу конкретних ситуацій.

 На сьогодні запровадження методу аналізу конкретних ситуацій у навчальний процес знаходиться на стадії осмислення та запозичення напрацьованих методик у закордонних вчених. Новизна і особливості використання вимагають детального аналізу даного методу як виду інтерактивних форм навчання, адаптації до особливостей використання при викладанні курсу «Організація виробництва та обслуговування у закладах ресторанного господарства».

Об’єктом дослідження в даній курсовій роботі виступає інтерактивний метод навчання – метод аналізу конкретних ситуацій, його сутність, ідеї, функції, переваги та можливості використання.

Предмет дослідження – застосування та ефективність методу аналізу конкретних ситуацій при вивченні курсу «Організація виробництва та обслуговування у закладах ресторанного господарства».

Метою курсової роботи є дослідження ефективності та доцільності застосування методу аналізу конкретних ситуацій при вивченні теми:

«Підприємство ресторанного господарства в умовах ринкового господарювання» в вищих навчальних закладах».

Виходячи з мети даної роботи потрібно вирішити такі завдання:

1)  розкрити сутність методу аналізу конкретних ситуацій та його значення при викладанні дисциплін харчового профілю;

2)  проаналізувати метод аналізу конкретних ситуацій як складне багатоаспектне явище;

3)  показати можливість використання методу аналізу конкретних ситуацій при викладанні курсу «Організація виробництва та обслуговування у закладах ресторанного господарства» у ВНЗ.

В написанні курсової роботи ми використовували такі методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення, індукція та пояснення.

Робота носить комплексний характер, тому на заключному етапі передбачено виконання виховного розділу, де розкривається реалізація екологічного виховання шляхом використання методу формування свідомості: розкривається сучасний стан проблеми, формулюються теоретичні положення про сутність процесу, що вивчається, характеризуються різні підходи до визначення змісту виховання, аналізуються особливості змісту, описується метод виховання, особливості його використання в умовах ВНЗ. З урахуванням теоретичних досліджень виконується розробка сценарію виховного заходу, що передбачає таку структуру: тема виховного заходу; мета виховного заходу; форма проведення виховного заходу; методи, прийоми, які використовуються для проведення виховного заходу; засоби, які передбачено використовувати під час проведення виховного заходу, що відповідає обраному змісту і методу виховання; хід заходу (підготовчий етап; основна частина: план проведення заходу; сценарій виховного заходу; заключна частина.).

З метою обґрунтування доцільності педагогічних рішень стосовно реальних умов здійснення конкретного навчально-виховного процесу у курсовій роботі передбачено психологічний розділ, розкриття якого передбачає відвідування навчального закладу, знайомство з його керівництвом й студентами, реалізацію психо-діагностичних методик, опрацювання отриманих результатів і отримання висновків стосовно переважних у навчальній групі типу мислення, типу темпераменту, типів міжособистісних відносин.

Соседние файлы в папке docx55