Вступ

Першими системами інтервального регулювання рухом поїздів були жезлова система і напівавтоматичне блокування електромеханічного типу. Ці системи допускали невисоку пропускну можливість, так як дозволяли знаходження тільки одного потяга на перегоні. Більш новою є імпульсно-провідна система АБ. Вона забезпечує високу пропускну спроможність, але має ряд недоліків, через які в наш час не будується, хоча досі застосовується на залізницях України. Наступним кроком в розвитку систем ІРРП було розроблення АБ з кодовими рейковими колами. Ця система відноситься до безпровідних систем АБ, так як поєднання показань прохідних світлофорів реалізована за допомогою кодів, які застосовуються в системі АЛСН і передаються рейковими колами.

Двохколійні ділянки з електротягою обладнуються кодовим автоматичним блокуванням. В цій системі АБ використовуються кодові рейкові кола, при яких кодові сигнали змінного струму служать одночасно для контролю вільності блок-ділянки, здійснення трьохзначної сигналізації світлофорами без лінійних кіл і для передачі сигналів на локомотив в системі АЛС.

Допоміжною системою, яка може дозволяти, забороняти, або обмежувати швидкість руху поїздів являється автоматична локомотивна сигналізація. Робота системи забезпечується за допомогою посилки на локомотив трьох кодових сигналів, які відповідають показанням прохідних світлофорів розташованих попереду. Код КЖ відповідає червоному показанню світлофора розташованого попереду, Ж - жовтому, З – зеленому. Ці коди приймаються локомотивним світлофором, який інформує машиніста про дозволену швидкість руху, таким чином полегшуючи роботу машиніста, та підвищує безпеку руху.

Автоматичне блокування – це система пристроїв залізничної автоматики та телемеханіки, яка забезпечує таку організацію руху, при якій поїзди на перегоні розділені просторовими інтервалами – блок-ділянками, а правом на зайняття рухомим складом окремої блок-ділянки служить дозвільне показання автоматично діючого пристрою – світлофора.

Для забезпечення руху поїздів міжстанційними перегонами широко використовуються системи автоматичного блокування. Автоматичне блокування представляє собою сучасну підсистему інтервального регулювання рухом поїздів перегону. Вона дозволяє збільшити пропускну можливість ділянок, та загальну швидкість руху цими ділянками. Також АБ дозволяє збільшити безпеку слідування рухомого складу по перегонам та проміжним станціям.

Робота світлофора забезпечується за допомогою рейкових кіл . Рейкове коло – це датчик, за допомогою якого визначається місце знаходження потягу на перегоні та станції. В залежності від вільності чи зайнятості рухомим складом РК, на прохідному світлофорі може бути три показання: зелене (дозвільне), жовте (дозвільне але з обмеженою швидкість) та червоне (рух заборонено).

Впровадження рейкових кіл тональної частоти дало поштовх для впровадження нових систем автоблокування, таких як АБ з тональними РК без ізолюючих стиків і автоблокування з тональними рейковими колами і центральним розміщенням апаратури . Ці системи дозволяють зменшити кількість ненадійних елементів, що в свою чергу зменшує кількість пошкоджень в системі взагалі.

Більш сучасними системами АБ являються: мікропроцесорна система числового кодового автоблокування – АБ-ЧКУ; мікропроцесорна система автоматичного блокування – АБ-Е; мікропроцесорне автоматичне блокування – АБТЦ-М. Але нажаль ці системи поки що на залізницях України не застосовуються.