5 Техніка безпеки при будівництві та експлуатації пристроїв автоматики і телемеханіки

Технічне обслуговування і ремонт пристроїв СЦБ та зв’язку повинні виконуватися із дотриманням правил які наведені в інструкції ЦШ0030, інструкцій з охорони праці для працівників відповідних професій і при виконанні окремих видів робіт.

Вимоги цих правил є обов'язковими для всіх працівників підприємств та дистанцій сигналізації та зв'язку залізниць України, що здійснюють технічне обслуговування і ремонт пристроїв СЦБ та зв’язку.

Всі роботи, пов'язані з експлуатацією й будівництвом АБ, пов'язані з електричним струмом, у зв'язку із чим мають статус підвищеної небезпеки. Тому, з метою захисту від поразки електричним струмом, що обслуговує персонал повинен строго дотримуватися правил безпеки:

1. всі роботи на високовольтній лінії проводяться після дозволу й перевірки відсутності напруги в лінії й заземленні проводів;

2. подача напруги в лінію здійснюється після одержання інформації про те, що всі роботи закінчені, немає людей на лінії й всі заземлення зняті;

3. при обслуговуванні АБ і переходів між сигнальними установками варто йти по брівці полотна;

4. всі роботи й знаходження людей на щоглах світлофорів під час руху поїздів забороняються;

5. завжди варто користуватися інструментами з ізолюючими ручками;

6. роботи із заміни й кріплення заземлюючих проводів, іскрових проміжків і виміру на них повинні проводитися в діелектричних рукавичках.

Строге виконання цих елементарних правил попередить від ушкоджень і нещасних випадків обслуговуючий персонал під час будівництва й експлуатації пристроїв об'єктів залізничного транспорту.

З метою запобігання поразки електричним струмом обслуговуючий персонал повинен дотримувати наступних основних правил:

- всі роботи на високовольтній лінії, пов'язані з повним і приватним зняттям напруги, здійснюється тільки за письмовим наказом;

- видати вбрання або дати усне розпорядження на виконання робіт мають право начальник дистанції, його заступник, інженер, старший електромеханік, що має не нижче п'ятої кваліфікаційної групи, уповноважені на це наказом начальника дистанції;

- розпорядження про подачу напруги в лінію дається тільки після одержання повідомлення від виконавця робіт про те, що роботи закінчилися, всі люди вилучені й заземлення зняті.

Потрібно пам'ятати, що на контактах реле, трансформаторах і інших приладах може бути напруга 220В. Тому завжди варто користуватися інструментом з ізольованими ручками.

При технічному обслуговуванні й ремонті автоблокування й переході від однієї сигнальної точки до іншої необхідно йти по брівці полотна, але, якщо буде потреба при перевірці рейкових кіл дозволяється пересуватися по колії назустріч очікуваному.

Весь персонал, який обслуговує електроустановки, електричні станції, підстанції та електричні мережі, повинен проходити інструктаж з охорони праці при експлуатації електроустановок, спосіб надання першої медичної допомоги, а також отримувати практичне навчання прийомам звільнення від електричного струму, виконання штучного дихання і зовнішнього масажу серця.

Під час прокладання кабелю усередині приміщень через отвори в стінах працівники повинні знаходитись по обидві сторони стіни і переміщувати кабель за допомогою керівника робіт. Для вертикального підйому кабелю на висоту понад 2 м необхідно користуватися блоками. Перед прокладанням кабелю в жолобах, розташованих поверх конструкції, керівник робіт зобов’язаний перевірити надійність кріплення жолоба, а також конструкції, над якими вони проходять.

Укладення кабелів, ув’язування їх у пакети, розбирання і паяння муфт у стінних нішах і жолобах, розташованих на висоті, слід виконувати з помосту або стрем’янки. Виконання монтажних робіт у два яруси не допускається.

Встановлення на дахах будинків антен, стояків, трансформаторів

радіотрансляційних мереж тощо слід проводити не менше ніж двома працівниками, які повинні користуватися запобіжними поясами. Пояс повинен закріплятися на надійно закріпленій на даху конструкції .На працівниках повинно бути взуття з підошвами, що не ковзають.

Під час густого туману, зливового дощу, сильного снігопаду, грози, ожеледі, вітру зі швидкістю 12м/с і вище робота на даху забороняється. Небезпечна зона на землі при виконанні робіт на даху повинна бути огороджена або охоронятися [7].

Траншеї для прокладання кабелів слід копати, як пра­вило, механізо-ваним способом із використанням ланцюгових, ро­торних або фрезерних траншейних екскаваторів, бурових машин.

Під час перекочування барабану з кабелем необхідно вжити заходів проти захоплення ним виступаючих частин одягу працівників. Перед початком перекочування закріплюють кінці кабелю і видаляють цвяхи, що стирчать з барабана. Барабан з ка­белем допускається перекочувати тільки по горизонтальній по­верхні по твердому ґрунту або міцному настилу.

Розмотувати кабель з барабанів дозволяється при наяв­ності гальмівного пристосування. Під час прокладання кабелю забороняється стояти всередині кутів повороту, а також підтримувати кабель руками на поворотах траси. З цією метою встановлюють кутові ролики.

Роботи на опорі, незалежно від висоти підйому, можуть проводитися працівником тільки після закріплення його на опорі ланцюгом запобіжного пояса і закріплення кігтями в стійкому положенні.

Робота на опорі без кігтів і запобіжного пояса забороняє­ться. Підій-матися на опору і працювати на кігтях, не прикріп­лених міцно до ніг за допомогою стяжних ременів і підп’ятників, забороняється.