Вступ

Транспортна система має велике значення для розвитку та функціонування економіки країни. Впровадження систем автоматики і телемеханіки при порівняно незначних витратах на будівництво та експлуатацію дозволяє суттєво збільшити пропускну і провізну здатність залізничних ліній, підвищити продуктивність і умови праці залізничників при високому забезпеченні безпеки руху поїздів.

Для здійснення поставленої мети на якісному рівні найбільш широко використовується автоблокування. Суть побудови системи в розбитті перегону на ділянки(блок-дільниці), за допомогою яких зменшується відстань зближення між обганяючими та поїздом, котрого обганяють, чим підвищується швидкість на ділянці, та зменшується між поїзні інтервали. Досягнення перелічених показників відбувається за рахунок одночасного перебування декількох поїздів на перегоні.

На дільницях з автономною тягою було створено імпульсно-провідне автоблокування з накладанням на імпульсні рейкові кола АЛСН числового коду, що дозволило збільшити довжину рейкового кола до 2600 м порівняно з рейковим колом безперервного постійного струму(1500). Застосування імпульсного живлення підвищило надійність роботи автоблокування та виключило небезпечні відмови при попаданні блукаючих струмів.

Для ділянок, електрофікованих постійним струмом, було застосоване кодове автоблокування. Використання числового коду дозволило здійснювати єдине кодування для автоблокування та АЛСН і пов’язати показання світлофорів по рейковому колі без використання лінійних проводів.

Автоматичну дію прохідних світлофорів забезпечують колійні датчики – рейкові кола або лічильники осей. На Україні в якості колійних датчиків на магістральних залізницях, котрі повністю обладнані АБ, застосовуються тільки рейкові кола.