Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx283 / Kursach(163).docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
58.99 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут міжнародних відносин

Кафедра журналістики

Перетяка Віталій Віталійович курсова робота з теми: «Поява мережевих інформаційних агентств і конкуренція з традиційними»

Науковий керівник –

кандидат філософських наук, доцент

Мартинова Тетяна Євгенівна

Київ – 2012

Зміст.

Вступ...…………………………………………………………………...........3

Інформаційні агентства в системі ЗМІ...……………….……………………4

    1. Основні етапи становлення й розвитку інформаційних агентств на ринку світової інформації...……………………………………6

    2. ЗМІ - основний споживач інформаційного продукту агентств...……………………………………………………………...13

    3. Виникнення мережевих інформаційних агентств. Переваги й недоліки...………………………………………………………........16

    4. Принципи функціонування сучасних інформаційних агентств...………………………………………………………….....19

    5. Специфіка «новин» інформаційних агентств...……………............21

Висновки...……………………………………………………………………......26

Використана література...…………… …………………………………………27

Вступ.

Сучасні інформаційні агентства є складовою системи ЗМІ. І, можливо, вони займають у ній центральне місце, тому що є джерелом інформації для інших ЗМІ. Раніше вважалося, що інформаційний продукт інформагентств доступний для розуміння тільки професійним журналістам й аналітикам. Тепер, коли інформаційні агентства являють собою потужні структури по створенню, поширенню й зберіганню великих масивів інформації в електронному форматі, аудиторія їх розширилася, і з'явилися нові можливості. Зараз вони становлять конкуренцію традиційним ЗМІ. Споживачу зараз не обов'язково купувати газету, чекати, коли почнеться той або інший телевізійний блок новин, можна просто зайти в Інтернет і моментально довідатися необхідну інформацію.

Робота інформаційних агентств захоплююча, структура — складна й динамічна. Агентства є самими «обізнаними» із всіх засобів масової інформації. Інформація, що з’являється на новинних стрічках інформаційних агентств, широко використовується іншими ЗМІ, тому інформаційні агентства є своєрідним першоджерелом. Тому вивчення його функціонування є важливою й актуальною проблемою.

Інформаційні агентства в електронному просторі - це культурний і цивілізаційний феномен, що являє собою діяльність по формуванню й поданню інформаційних образів актуальності. Носіями цих образів можуть бути не тільки слово, але й картинка, фотографія, відео, звук - будь-який об'єкт, здатний виступати в ролі носія інформації або тексту в широкому змісті цього слова. Це синтез всіх відомих видів носіїв.

Таким чином, Інтернет-ресурси, які є повноцінним засобом масової інформації на даному етапі свого розвитку, становлять серйозну конкуренцію традиційним ЗМІ, завдяки високій оперативності й мультімедійности, що також є актуальною проблемою на даний момент.

Інформаційні агентства в системі ЗМІ.

Інформаційні агентства - спеціалізовані інформаційні підприємства (організації, служби, центри), що обслуговують ЗМІ. Їхня функція - постачати оперативною інформацією редакції газет. Таким чином, інформаційні агентства - спеціалізовані підприємства, тому інформаційний продукт, що випускає ними, теж повинен бути специфічним.

Інформаційні випуски агентств відрізняються тематикою (загальні й спеціальні - політична стрічка, економічна, спортивна, міжнародна), обсягом (виміряється кількістю повідомлень або сторінок, зараз часто в кілобайтах), періодичністю (кількість випусків у день, тиждень, місяць), способом передачі, формою в електронному або друкованому вигляді: бюлетені, вісники, готові для ефіру повідомлення), орієнтація на окремі групи споживачів (на загальнонаціональні й регіональні ЗМІ, електронну пресу, органи влади, установи, комерційні організації).

Інформаційні агентства перебувають у самому центрі системи засобів масової інформації. Їхня робота рідко доходить до широкої публіки прямо: як правило, новини, які готовлять агентства, використовують інші засоби масової інформації: газети, телебачення й радіо. Головними читачами інформаційних «стрічок» є професійні журналісти - тільки вони здатні розібратися в сотнях повідомлень на всі мислимі теми, що з'являються на «стрічках новин».

Агентства за більш ніж 150-літню історію виробили власний лаконічний і точний стиль у вигляді цілої системи інформаційних заміток. Найголовнішою рисою цього стилю, за стислість названого «телеграфним», є ясність змісту, що завжди однозначно відповідає на питання, що, де й коли ?

Сучасні комерційно успішні газети ставлять журналістам вимоги відокремлювати інформацію від коментарю. Це вимога - не прімха власників газет, вона народилася в ході довгої еволюції газет.

Крім того, сучасна людина витрачає не більше чим півгодини на те, щоб довідатися, що відбувається навколо, і просто не готовий сприймати інформацію інакше, чим невеликими, вдало приготовленими порціями.

Як відзначалися вище, «інформаційні агентства є ядром національних систем засобів масової інформації. Там працюють професійні журналісти, використовуються найсучасніші технології збору й обробки інформації. Кожне агентство має власний, неповторний стиль написання новин. Цей стиль, у міру того, як агентство завойовує свою репутацію як основне джерело інформації в тій або іншій країні, поширюється усе ширше й змінює стиль всіх журналістів.

Продукти інформагентств, як правило, не йдуть в ефір або друк в первісному виді. Кожне видання, радіостанція, служба телевізійних новин, адаптує отриману інформацію для своєї аудиторії.

Стиль повідомлень і принципи роботи інформаційного агентства вироблявся роками. В історії розвитку є важливі кроки, які перетворили «інформаційне агентство» у те, чим воно є зараз.

Соседние файлы в папке курсач docx283