Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx283 / Kursach(133).docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
86.85 Кб
Скачать

49

ЗМІСТ

Вступ

1. Поняття і джерела авторського права.

2. Об'єкти авторського права.

3. Суб'єкти авторських відносин.

4. Суб'єктивне авторське право, його зміст і межі.

5. Захист авторського права.

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Здавна люди намагалися захистити і зберегти те, що вони вважали неповторним. З часом цивілізація розвивалася і росла – з’явилося мистецтво, розвивалась техніка, люди навчилися красиво малювати, співати, знімати фільми, створювати геніальні комп’ютерні програми. Все це дуже добре але з’явились і ті хто наживається на цьому, тому на думку автора доцільно боло б направити свою роботу не лише для того, щоб розкрити саму суть поняття інституту авторського права, а й засоби його захисту.

Актуальність запропонованої автором теми полягає в тому, що найбільшим пріоритетом в соціально-економічному розвитку суспільства на сьогодні стає саме інтелектуальна, творча діяльність. Конституція України містить положення, що кожен має право володіти, користуватися і роз поряджатися результатами своєї інтелектуальної,творчої діяльності; проголошується свобода літературної, художньої, наукової творчості (ст. ст. 41, 54) . Як бачимо, на рівні Основного Закону гарантуються права інтелектуальної власності.

Тому проблематикою даної теми можна визнати те, що права інтелектуальної власності гарантуються на рівні Конституції України, але постійно зазнають порушень та зловживань особливо в сфері авторства.

Автор поставив перед собою мету дослідити саме поняття авторського права його об’єктивний, суб’єктивний склад та зміст, а саме головне здійснення захисту авторського права в Україні.

Обєкт курсової роботи – є інститут авторського прав та законодавство в сфері використання та захисту авторського права, в Україні.

Предмеотом курсової роботи – виступають авторські права, їх юридична природа, змiст, специфiка, мiсце iнституту авторського права в системi цивільного права, види суб’єктів авторського права, цивiльно-правовi способи захисту та міри цивiльно-правової вiдповiдальностi за порушення авторського права.

Тому завданням цієї курсової роботи є:

1.розглянути наукові погляди та думки, які стосуються поняття авторського права;

2.сформулювати поняття авторського права, визначити сферу його застосування;

3.визначити, які нормативно-правові акти регулюють сферу авторського права;

4.межі його здійснення та вирішення проблем, пов’язаних із захистом авторського права в Україні, зокрема законодавчого регулювання, практики його застосування та винайдення шляхів їх подолання;

5.сформулювати власну позицію, щодо вдосконалення механізму захисту прав авторства.

На сьогодні в Україні склались усі необхідні соціально-політичні та історико - правові передумови для підвищення ефективності охорони авторського права. Однак саме питання захисту авторського права потребують ретельного наукового дослідження, це стосується як законодавства, так і практики його застосування. Адже чинне законодавство України ще не повною мірою відповідає міжнародним стандартам та не забезпечує належного захисту авторського права.

Дослідженням даного питання в сфері авторського права та проблем інтелектуальної власності в цілому, займалися такі видатні вчені, як: Б. Антимонов, Г.О. Андрощук, В.С. Дроб’язко, Р. О. Денисова, В.О. Жаров, О.А. Підопригора, А.П. Сергєєв, О. Д. Святоцький, Р. О. Стефанчук, Р. Б. Шишка, А. Штефан та ін.

Структура курсової роботи:

І- питання «Поняття і джерела авторського права» - присвячено визначенню теоретичного аспекту авторського права та способи його зовнішнього вираження;

Люди намагалися захистити і зберегти те, що вони вважали неповторним. З часом цивілізація розвивалася і росла – з’явилося мистецтво, розвивалась техніка, люди навчилися красиво малювати, співати;

ІІ- питання «Об'єкти авторського права» - в даному питанні автор приділяє свою увагу тому заради чого виникають сусаільні відносини у авторському праві, на, що завжди посягають «лжеавтори» - це об’єкт;

ІІІ- питання «Суб'єкти авторських відносин» - в цьому питанні автор описує хто може виступати авторами твору, критерії, які висуваються до цих осіб.

ІV- питання «Суб'єктивне авторське право, його зміст і межі» - в цьому питанні автор хотів показати, що авторові належать особисті немайнові і майнові права, які виникають у зв'язку зі створенням і використанням будь-якого твору науки, літератури чи мистецтва.

V- питання «Захист авторського права» - на сьогоднішній день автор вважае, що проблема захисту авторського права є болючою не тільки для самих авторав, а й для держави. Тому що, коли в державі врегульований інститут захисту від посягань на авторство, то НТП в нашій державі ніколи не стояв би на місці, тому що автори і винахідники не боялися б того, що їхніми ідеями хтось скористається а прославиться зовсім інше прізвище.

Соседние файлы в папке курсач docx283