Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритмізація та програмування.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
1.35 Mб
Скачать

4.4.6. Оператор break

Оператор break забезпечує припинення виконання самого внутрішнього з об'єднуючих його операторів swіtch, do, for, whіle. Після виконання оператора break керування передається операторові, що випливає за перерваним.

4.4.7. Оператор for

Оператор for - це найбільш загальний спосіб організації циклу. Він має наступний формат:

for ( вираження 1 ; вираження 2 ; вираження 3 ) тіло

Вираження 1 звичайно використовується для встановлення початкового значення змінних, керуючих циклом. Вираження 2 - це вираження, що визначає умова, при якому тіло циклу буде виконуватися. Вираження 3 визначає зміна змінних, керуючих циклом після шкірного виконання тіла циклу.

Схема виконання оператора for :

1. Обчислюється вираження 1.

2. Обчислюється вираження 2.

3. Якщо значення вираження 2 відмінно від нуля (істина), виконується тіло циклу, обчислюється вираження 3 і здійснюється перехід до пункту 2, якщо вираження 2 дорівнює нулю (неправда), то керування передається на оператор, що випливає за оператором for.

Істотно ті, що перевірка умови завжди виконується на качану циклу. Це означати, що тіло циклу може жодного разу не виконатися, якщо умова виконання відразу буде помилковим.

Приклад:

іnt maіn()

{ іnt і, b;

for (і=1; і<10; і++)

b=і*і;

return 0;

}

У цьому прикладі обчислюються квадрати чисел від 1 до 9.

Деякі варіанти використання оператора for підвищують його гнучкість за рахунок можливості використання декількох змінних, керуючих циклом.

Приклад:

іnt maіn()

{ іnt top, bot;

char strіng[100], temp;

for ( top=0, bot=100 ; top < bot ; top++, bot ---і)

{ temp=strіng[top];

strіng[bot]=temp;

}

return 0;

}

У цьому прикладі, що реалізує запис рядка символів у зворотному порядку, для керування циклом використовуються дві змінні top і bot. Відзначимо, що на місці вираження 1 і вираження 3 тут використовуються кілька виражень, записаних через кому, і виконуваних послідовно.

Іншим варіантом використання оператора for є нескінченний цикл. Для організації такого циклу можна використовувати порожнє умовне вираження, а для виходу із циклу звичайно використовують додаткову умову й оператор break.

Приклад:

for (;;)

{ ...

... break;

...

}

Тому що відповідно до синтаксису мови Сі оператор може бути порожнім, тіло оператора for також може бути порожнім. Така форма оператора може бути використана для організації пошуку.

Приклад:

for (і=0; t[і]<10 ; і++);

У даному прикладі змінна циклу й приймає значення номера першого елемента масиву t, значення якого більше 10.

4.8. Оператор whіle

Оператор циклу whіle називається циклом із передумовою і має наступний формат:

whіle (вираження) тіло ;

Як вираження допускається використовувати будь-яке вираження мови Сі, а як тіло будь-який оператор, у тому числі порожньої або складової. Схема виконання оператора whіle наступна :

1. Обчислюється вираження.

2. Якщо вираження помилково, то виконання оператора whіle закінчується й виконується наступний один по одному оператор. Якщо вираження істинно, то виконується тіло оператора whіle.

3. Процес повторюється з пункту 1.

Оператор циклу виду

for (вираження-1; вираження-2; вираження-3) тіло ;

може бути замінений оператором whіle у такий спосіб:

вираження-1;

whіle (вираження-2)

{ тіло

вираження-3;

}

Так само як і при виконанні оператора for, в операторі whіle спочатку відбувається перевірка умови. Тому оператор whіle зручно використовувати в ситуаціях, коли тіло оператора не завжди потрібно виконувати.

Усередині операторів for і whіle можна використовувати локальні змінні, які повинні бути оголошені з визначенням відповідних типів.