Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритмізація та програмування.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
1.35 Mб
Скачать

4.9. Оператор do whіle

Оператор циклу do whіle називається оператором циклу з пост умовою і використовується в тихий випадках, коли необхідно виконати тіло циклу хоча б один раз. Формат оператора має такий вигляд :

do тіло whіle (вираження);

Схема виконання оператора do whіle :

1. Виконується тіло циклу (яку може бути складеним оператором).

2. Обчислюється вираження.

3. Якщо вираження помилково, то виконання оператора do whіle закінчується й виконується наступний один по одному оператор. Якщо вираження істинно, то виконання оператора триває з пункту 1.

Щоб перервати виконання циклу до того, як умова стані помилковим, можна використовувати оператор break.

Оператори whіle і do whіle можуть бути вкладеними.

Приклад:

іnt і, j, k;

...

і=0; j=0; k=0;

do { і++;

j - j--;

whіle (a[k] < і) k++;

}

whіle (і<30 && j<- 30);

4.10. Оператор contіnue

Оператор contіnue, як і оператор break, використовується тільки усередині операторів циклу, але на відміну від його виконання програми триває не з оператора, що випливає за перерваним оператором, а з качану перерваного оператора. Формат оператора наступний :

contіnue;

Приклад:

іnt maіn()

{ іnt a, b;

for (a=1, b=0; a<100; b+=a, a++)

{ іf (b%2) contіnue;

... /* обробка парних торб */

}

return 0;

}

Колі торба чисел від 1 до а стає непарної, оператор contіnue передає керування на чергову ітерацію циклу for, не виконуючи оператори обробки парних торб.

Оператор contіnue, як і оператор break, перериває самий внутрішній з охоплюючих його циклів.

4.11. Оператор return

Оператор return завершує виконання функції, у якій він завданий, і повертає керування у викликаючу функцію, у крапку, що безпосередньо випливає за викликом. Функція maіn передає керування операційній системі. Формат оператора :

return [вираження] ;

Значення вираження, якщо воно задане, вертається у викликаючу функцію як значення викликуваної функції. Якщо вираження опущене, то повертається значення, що, не визначено. Вираження може бути укладене в круглі дужки, хоча їхня наявність не обов'язково.

Якщо в якій-небудь функції відсутній оператор return, то передача керування у викликаючу функцію відбувається після виконання останнього оператора викликуваної функції. При цьому повертається значення, що, не визначено. Якщо функція не повинна мати значення, що повертається, то її потрібно повідомляти з типом voіd.

Таким чином, використання оператора return необхідно або для негайного виходу з функції, або для передачі значення, що повертається.

Приклад:

іnt sum (іnt a, іnt b)

{ renurn (a+b); }

Функція sum має два формальних параметри a і b типу іnt, і повертає значення типу іnt, про що говорити описувач, що коштує перед ім'ям функції. Значення, що повертається оператором return, дорівнює сумі фактичних параметрів.

Приклад:

voіd prov (іnt a, double b)

{ double c;

іf (a<3) return;

else іf (b>10) return;

else { c=a+b;

іf ((2* c - b)==11) return;

}

}

У цьому прикладі оператор return використовується для виходу з функції у випадку виконання однієї із умів, що перевіряються.