1 Обґрунтування вибору системи автоблокування

Відповідно до завдання на курсовий проект рід тяги поїздів – електротяга постійного струму. При електротязі постійного струму можуть застосовуватися два види автоблокування: числове кодове автоблокування або автоблокування з тональними рейковими колами.

Числові кодові рейкові кола базуються на застосуванні у якості інформаційного сигналу змінного струму частотою 25, 50 або 75 Гц з використанням часової імпульсної модуляції. Це дозволяє використовувати рейкові кола для передачі інформації про стан найближчих попереду лежачих блок-ділянок та індукційного зв’язку з локомотивними пристроями. Але даний принцип побудови інформаційного сигналу також має наступні недоліки: відносно висока потужність джерела сигналів; недостатня інформаційна ємність;рівень перешкодозахищеності у значному ступені визначається надійністю роботи декодуючи пристроїв;низька швидкість обробки сигналу;необхідність гальванічного розмежування суміжних рейкових кіл (застосування малонадійних елементів – ізолюючих стиків)

Тональні рейкові кола мають суттєві експлуатаційні, технічні та економічні переваги порівняно з іншими РК.

Використання сигнального струму тонального діапазону дозволяє підвищити захищеність від впливу перешкод тягового струму, знизити потужність, яка споживається, застосувати сучасну елементну базу, централізовано розташовувати апаратуру, суттєво знизити взаємний вплив між рейковими колами.

До переваг ТРК слід віднести також можливість виключення в них малонадійних в експлуатації ізолюючих стиків. При відсутності ізолюючих стиків забезпечується надійна електрична неперервність кола повернення тягового струму, у декілька разів скорочується число дросель-трансформаторів, знижуються втрати електроенергії на тягу поїздів. ТРК володіють достатнім захистом від перешкод, і при їх використанні забезпечується електромагнітна сумісність з електрообладнанням перспективного рухомого складу.

АБ з рейковими колами тональної частоти без ізолюючих стиків призначена для застосування на двоколійних ділянках залізничних лінії при будь-якому виді тяги. До складу системи входять: передавальні й приймальні пристрої РК із частотою сигнального струму 420, 480, 580, 720, 780 Гц (ТРЦ3) із частотою модуляції 8 і 12 Гц; колійні пристрої числової АЛС; пристрої керування вогнями світлофорів; лінійні ланцюги й кабельна мережа.

Системи АБТЦ передбачають у порівнянні з кодовою АБ підвищення провізної спроможності за рахунок можливості організації двостороннього руху по кожній колії без проведення попередніх підготовчих робіт (для зміни напрямку руху використовується чотирьохдротова схема зміни напрямку руху поїздів); підвищення безпеки руху через наявність захисних ділянок за поїздом, що забезпечують автоматичну зупинку поїзда перед перешкодою при проїзді світлофора із заборонним показанням.

В системі АБТЦ вся апаратура розташовується на прилягаючих до перегону станціях. Ця особливість дозволяє значно підвищити продуктивність праці обслуговуючого персоналу, скоротити час на знаходження та усунення відмов у пристроях, підвищується надійність роботи пристроїв, скорочується час знаходження обслуговуючого персоналу на коліях, що сприяє рішенню задач по покращенню умов праці і техніки безпеки, скорочуються витрати праці і час на поточне обслуговування пристроїв, знижується кількість працемістких операцій, підвищується якість виконання робіт.

Таким чином, АБТЦ є системою, що реально зможе зайняти своє місце на залізниці, тому що підвищиться безпека руху, пропускна здатність, простота обслуговування.

Так як інтенсивність і швидкість руху поїздів на ділянці висока, доцільно застосування на ділянці саме системи АБТЦ.

Соседние файлы в папке Курсовая работа В59. (АБТЦ. эл.тяга пост. тока с дежурным) Гунько Ю.Н
  • #
    08.08.2013375.81 Кб71Двухпутка.vsd
  • #
  • #
    08.08.2013810.5 Кб55Принципова схема зм_ни напрямку руху поїзд_в.vsd
  • #
    08.08.20131.44 Mб53Схема индикации.vsd
  • #
    08.08.2013593.41 Кб53Схема щитка упровления.vsd
  • #
    08.08.2013275.97 Кб55Функц_ональна схема автоматичного контролю стану перег_нних та станц_йних пристроїв.vsd
  • #
    08.08.2013222.21 Кб71Чepmeж12 ОДНОНИТКА.vsd