Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з написаня курсової роботи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
83.46 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра інфекційної патології

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи по епізоотології і

інфекційних хворобах з ветеринарною санітарією

Полтава –2008

Методичні вказівки склали: завідуюча кафедрою інфекційної патології, професор А.Ф. КАРИШЕВА; ст. викладач Жерносік І.А.

Рецензент:

Друкується за рішенням Методичної комісії факультету ветеринарної медицини ( протокол

ВСТУП

Підготовка і формування кваліфікованого лікаря ветеринарної медицини такого рівня, що задовольняє вимоги сучасного тварин­ництва, повинна проводитись не тільки на основі глибокого засвоєння теоретичних фундаментально-прикладних дисциплін, а й з набуванням широких професійних навиків, уміння до проведення самостійного аналізу, узагальнення його елементів, використання передового досвіду, ефективних рішень проблеми в кожному конкретному випадку.

Вивчення епізоотології дає фахівцю можливість своєчасно встановити діагноз при виникненні інфекційного захворювання та забезпечити розробку комплексного плану протиепізоотичних заходів з метою ліквідації захворювання в короткі строки, з найменшими економічними втратами, без значного розповсюдження збудника хвороби за межі неблагополучного господарства і району.

Однією з прогресивних форм самостійної роботи студентів в вузі є виконання курсових робіт з різних дисциплін. Курсова робота з епізоотології - один з заключних етапів формування фахівця ветеринарної медицини - інфекціоніста. Її виконання планується під час проходження виробничої практики на 4-5 курсах. Використовуючи конкретний матеріал по місцю виробничої практики, студент з консультативною допомогою викладача кафедри, головного ветери­нарного спеціаліста району (відповідальні за якість проведення практики) піддає всебічному аналізу епізоотичну ситуацію і за схемою, що наведена нижче, відображає матеріали аналізу у вигля­ді курсової роботи, .

Виконання курсової роботи включає: вибір теми, узгодження її з ведучим викладачем; складання плану роботи; вивчення спеці­альної літератури, запропонованої викладачем; збір і обробка ма­теріалів за темою роботи; викладання наслідків власних дослід­жень за схемою, що наведена нижче; комісійний захист.

Курсова робота виконується студентами самостійно, обсягом 30-45 стандартних сторінок рукопису.

До курсової роботи повинні бути включені такі розділи:

- вступ

- огляд літератури

- власні дослідження

-Висновки, та пропозиції

-Додатки.

І. ВСТУП

В цьому розділі дається коротка характеристика народно­господарського значення тієї галузі тваринництва, якій присвяче­на тема курсової роботи. Виділяється роль ветеринарних заходів в боротьбі з інфекційними хворобами тварин та підвищенні продук­тивності поголів'я.

Обґрунтовується актуальність і значимість вибраної теми кур­сової роботи, дається перелік питань, які будуть розглядатись в курсовій роботі.

II. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

На підставі вивчення і аналізу допоміжної літератури, що пропонується кафедрою, студент приводить дані про ступінь вивче­ності питань, що стосуються хвороби, якій присвячена робота. При відображенні даних про захворювання вказується посилання на авторів та інші джерела інформації.

В огляді літератури наводиться сучасне бачення по таким питанням, як визначення хвороби, її розповсюдження, економічні збитки, етіологія хвороби, епізоотологія, патогенез, клінічні ознаки. Розглядаються загальноприйняті методи її діагностики та диференційної діагностики, особливості імунітету.

Особливу увагу звертається на підбір літератури та аналіз щодо лікування хвороби, заходи з її профілактиці та ліквідації.

III. ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

На основі аналізу статистичних і інших господарських даних студент проводить матеріали виробничої і економічної діяльності господарства та галузі, якій присвячена робота. Особливу увагу необхідно приділити аналізу ветеринарно-санітарного стану госпо­дарства, ферми, а також аналізу епізоотичної ситуації в районі та конкретному господарстві.

Матеріали досліджень приводяться в тексті курсової роботи за схемою:

1. Загальна та виробничо-економічна характеристика госпо­дарства.

2. Ветеринарно-санітарний і епізоотичний стан господарства.

3. Зміст роботи за даною темою.

Теми курсових робіт, що пропонуються студентам для вико­нання, можна умовно розділити на групи. До кожної групи робіт надається методичне пояснення до їх виконання, що приведено нижче.