Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.рек.по фунд.екон.дисц..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
733.18 Кб
Скачать

57

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Полтавська державна аграрна академія

Кафедра економічної теорії

та економічних досліджень

Шупик І.І, Песцова -Світалка О.С., Дорогань Л.О.

Міждисциплінарна курсова робота

з фундаментальних економічних дисциплін

Методичні рекомендації

Для студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Полтава – 2012

Шупик І.І, Песцова-Світалка О.С., Дорогань Л.О. Міждисциплінарна курсова робота з фундаментальних економічних дисциплін. Методичні рекомендації.. — 2-ге вид., розшир, та доповн.– Полтава.: ПДАА, 2012.- 68с.

Рецензенти:

Смолянська О.Ю., доцент кафедри фінансів і кредиту Полтавської державної аграрної академії,

Світалка В.П., к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства Полтавського університету економіки та бізнесу

Схвалено і рекомендовано до друку на засіданні кафедри економічної теорії та економічних досліджень 28.08.2010р. протокол №3.

Зав. кафедри: к.е.н., доцент Дорогань Л.О.

Схвалено і рекомендовано до друку на засіданні науково-методичної ради напрямку підготовки 6.030509 «Облік і аудит”», протокол №. 2 від 12.10 2010р.

Голова методичної ради, к.е.н. О.Г. Пономаренко

Схвалено на засіданні науково-методичної ради напрямку підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит”, протокол №. 3 від 21. 10. 2010р.

Голова методичної ради, к.е.н.О.В. Безкровний

Схвалено на засіданні науково-методичної ради напрямку підготовки 6.030506 «Економіка підприємства», протокол №. від. 10. 2010р.

Голова методичної ради, к.е.н., доцент Т.В. Дядик

Основне завдання рекомендацій полягає в тому, щоб розкрити головні вимоги до її написання, узагальнити досвід виконання та допомогти студентам методичними порадами успішно виконати навчальне завдання.

Курсова робота повинна свідчити про знання студентами суті проблеми та вивченого і використаного при написанні роботи навчального матеріалу.

Для студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

© І.І. Шупик, О.С. Песцова -Світалка, Л.О. Дорогань

© ПДАА, 2012

ВСТУП

Самостійна робота є основою отримання вищої освіти, невід’ємною та органічною складовою навчального процесу.

Дисципліни загальноекономічної підготовки «Політекономія», «Мікроекономіка» та «Макроекономіка» одні з найпопулярніших і найважливіших, бо дозволяють збагнути таємниці економічного життя, зрозуміти як мільйони людей координують свою діяльність для того, щоб створювати та розподіляти матеріальні блага. Актуальність їх вивчення полягає в тому, що вони сприяють професійній підготовці фахівців в умовах ринкових відносин, дають інструментарій для економічної практики, допомагають студентам зрозуміти суперечності складного економічного сьогодення та сформувати критичне мислення і сприйняття сучасної економічної реальності.

Міждисциплінарна курсова робота з вказаних фундаментальних економічних дисциплін дає можливість комплексно дослідити певні аспекти сучасних економічних проблем, виявити їх особливості, логічні та історичні корені.

Методологічною основою підготовки курсової роботи є формальна і діалектична логіка, що виявляється при дослідженні зв’язку нормативного матеріалу, економічної науки і практики та виявленні причинно-наслідкового зв’язку між системою економічних, правових та політичних елементів.

Нормативна база курсової роботи - чинне законодавство України, теоретична – наукові праці (монографії, наукова періодика), матеріали публіцистики, статистичні дані.

Автори:

Шупик І.І. – тематика розділів по макроекономіці (треті); вступ, вимоги до курсової роботи, перелік рекомендованої літератури до тем курсової роботи та навчально-методичної літератури з дисципліни «Макроекономіка», додатки, список економічної періодики.

Песцова-Світалка О.С. – тематика розділів по мікроекономіці (другі); перелік рекомендованої літератури до тем курсової роботи та навчально-методичної літератури з дисципліни «Мікроекономіка».

Дорогань Л.О. – тематика розділів по економічній теорії (перші), перелік рекомендованої літератури до тем курсової роботи та навчально-методичної літератури з дисципліни «Політекономія».

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………

4

  1. Тематика курсових робіт ………………………………………………………...

5

  1. Розгорнута тематика курсових робіт …………………………………………..

6

  1. Вимоги до оформлення ………………………………………………………….

42

  1. Порядок розподілу

46

  1. Перелік навчально-методичної літератури та анотація дисципліни «Політекономія»…………………………………………………………………….

  1. Перелік навчально-методичної літератури та анотація дисципліни «Мікроекономіка»……………………………………………………………………

48

  1. Перелік навчально-методичної літератури та анотація дисципліни «Макроекономіка»

51

  1. Економічні періодичні видання ………………….………………………….......

56

Додатки: ………………………………………………………………………..........

58

А – Зразок оформлення титульної сторінки

58

Б – Зразок заяви студента на курсову роботу

59

В – Зразок рецензії

60

Д – – Зразок оформлення списку літературних джерел

61

73

Для нотаток

68

ВСТУП

Міждисциплінарна курсова робота з фундаментальних економічних дисциплін є важливою складовою навчального процесу, одним із головних засобів організації планомірного, систематичного і самостійного виконання індивідуальних завдань, своєрідним звітом про зроблену самостійну роботу, дає можливість комплексно дослідити певні аспекти сучасних економічних проблем, виявити їх особливості, логічні та історичні корені.

Методологічною основою підготовки курсової роботи є формальна і діалектична логіка, що виявляється при дослідженні зв’язку нормативного матеріалу, економічної науки і практики та виявленні причинно-наслідкового зв’язку між системою економічних, правових та політичних елементів.

Нормативна база курсової роботи - чинне законодавство України, теоретична – наукові праці (монографії, наукова періодика), матеріали публіцистики, статистичні дані.

В процесі виконання курсової роботи студенти розвивають мислення, отримують навички в самостійному підборі та аналізі джерел, різної додаткової літератури, в складанні схем, таблиць, діаграм. Виконання дослідження допоможе виробити навички логічного аналізу матеріалу, вміння вірно формулювати і розкривати теоретичні положення, сприятиме більш глибокому і ґрунтовному засвоєнню програмного матеріалу.

Курсова робота повинна: носити самостійний характер, свідчити про знання студентами суті самої теми, всього вивченого та використаного при написанні роботи навчального матеріалу; спиратись на глибокий аналіз теми, висловлені у науковій, навчальній. літературі точки зору щодо досліджуваної проблеми, власне їх розуміння, приклади.

Курсові роботи, написані на теми, що не включені в примірну тематику і не затверджені кафедрою, не приймаються. Разом з тим, студент може запропонувати свій варіант теми, але для цього повинен написати заяву на ім'я завідувача кафедри з її обґрунтуванням.