Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для стаціонара (Велит).doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
10.91 Mб
Скачать

++99МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Полтавська державна аграрна академія

Кафедра механізації та електрифікації тваринництва

Методичні вказівки для виконання лабораторно-практичних робіт студентами вищих закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації зі спеціальності "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" очної форми навчання”

Полтава2007

Методичні вказівки укладені:

кандидатом технічних наук, доцентом Колодяжним М.І.;

старшим викладачем Велит І.А.

Рецензенти: кандидат технічних наук Кутєпов О.П.

Схвалено і рекомендовано до видання на засіданні кафедри

"Механізація і електрифікація тваринництва"

6 лютого 2007 р., протокол №14 та методичною радою факультету механізації сільського господарства 28 лютого 2007 р., протокол № 6

Передмова

Подальший розвиток тваринництва, збільшення виробництва і підвищення якості продукції безпосередньо пов'язані з комплексною механізацією та автоматизацією виробничих процесів у цій галузі сільського господарства.

Існуюча система машин для тваринництва включає близько 1000 найменувань різних технічних засобів, при виготовленій достатньої кількості яких можна забезпечити комплексну механізацію тваринництва та птахівництва, значно підвищити рівень комплексної механізації і за рахунок цього істотно скоротити експлуатаційні витрати, вивільнити значну кількість працюючих.

В умовах високомеханізованого виробництва із широким застосуванням складної техніки різко зростає роль інженерно-технічної служби, яка повинна здійснювати матеріально-технічне забезпечення виробництва необхідними машинами, запасними частинами до них, а також виробничу експлуатацію техніки, її ремонт, технічне обслуговування та її збереження.

Поставлена задача викликає необхідність підвищення рівня інженерної підготовки студентів на підставі поглибленого вивчення конструкції і машин, їх експлуатаційних параметрів, налагодження та технічного обслуговування.

Організація і загальні правила виконання лабораторних робіт. Мета проведення лабораторних і практичних занять

Лабораторні роботи і практичні заняття, будучи невід'ємною частиною навчального процесу повинні бути підлеглі головній меті — підготовці всебічно розвинутих, технічно підготовлених фахівців сільськогосподарського виробництва. На заняттях формуються професійні уміння і навички, створюються передумови для виховання у студентів свідомого відношення до праці, любові до обраної спеціальності. У процесі виконання лабораторних робіт студенти поглиблюють, вдосконалюють наявні теоретичні знання, опановують нові знання і експериментальні методи дослідження процесів і явищ, навчаються застосовувати знання на практиці. На цих заняттях у студентів виховується спостережливість, точність, акуратність, любов до праці.

Лабораторні роботи і практичні заняття готують студентів до навчальної практики по предметах спеціального циклу, технологічній виробничій практиці, рішенню задач технічної служби ферм і комплексів.

Після виконання лабораторних робіт студенти повинні знати призначення, основні технічні дані, будову і класифікаційні ознаки машин, технологічні процеси, правила розбирання і складання збірних одиниць, технічні умови на виконання регулювань, а також наслідки, до яких приводить робота машин з порушеними регулюваннями, основні несправності і засоби їхнього усунення, правила безпечної експлуатації машин і устаткування. Вони повинні вміти: готувати техніку до виконання конкретних виробничих задач.