Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 5.3.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

26

Економіка

Тема №5. Спеціальні розділи охорони праці в галузі професійної діяльності Лекція 5.3. Аналіз умов праці в галузі.

1. Загальна характеристика умов праці в галузі АПК.

2. Шкідливі та небезпечні фактори виробничого середовища.

3. Вимоги безпеки до галузевих технологічних процесів та обладнання .

4. Організація безпечної роботи галузевих об’єктів підвищеної небезпеки.

ІСР 5. Вимоги безпеки праці.

ІСР 7. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.

Література:

  1. Купчик М.П., Гандзюк М.П. Основи охорони праці. Київ, 2000. -С.230- 267, 301-318, 339-348.

  2. М.П.Гандзюк, Є.П.Желібо, М.О.Халімовський. Основи охорони праці. – К.: “Каравела”, 2003. -С. 228-310.

  3. Москальова В.М. Основи охорони праці. Київ. Професіонал. 2005. -С. 352-505.

1. Загальна характеристика умов праці в галузі апк.

Виробниче середовище - найбільш небезпечне для людини, саме на виробництві на неї діють підвищені рівні шуму, вібрації; гостріше проявляються психофізіологічні фактори (стрес, втома); в повітрі робочої зони часто знаходяться токсичні речовини; на виробництві людина більше взаємодіє з машинами та механізмами, що є потенційно небезпечним. Проводячи третину свого життя, чи майже половину активного часу на виробництві, необхідно дбати про забезпечення безпечних та прийнятних умов праці.

Зміст праці зумовлюється технікою, технологією, організацією виробництва і виробничим середовищем, тобто рівнем розвитку продуктивних сил суспільства.

Слід знати, що виробниче середовище — це середовище, де людина здійснює свою трудову діяльність.(підприємства, установи, навчальні заклади тощо). Поняття “виробниче середовище ” включає не тільки робоче приміщення з відповідним набором верстатів, приладів та інших знарядь праці, але й колектив людей, в якому установлюються відповідні виробничі відносини.

В свою чергу роботи відрізняються величиною і структурою навантажень, умовами виробничого середовища, що викликає певне трудове напруження організму працівника.

Відмінності в напруженості певних фізіологічних систем зумовлені різними факторами та їх комбінаціями. При цьому виділяють чинники важкості праці, фактори процесу і фактори праці.

Фактори праці обумовлюються:

— особливостями трудового процесу;

— умовами виробничого середовища.

Чинники трудового процесу визначають навантаження на м'язову і нервову системи; співвідношення між динамічними і статичними навантаженнями; ритм і темп; кількість інформації, що надходить та перероблюється; монотонність; робочу позу і змінність роботи.

Фактори виробничого середовища включають певну сукупність санітарно-гігієнічних, психологічних та естетичних елементів виробничого середовища які діють на працівника під час роботи.

Відповідно до рекомендацій МОП визначають такі основні чинники виробничого середовища, що впливають на працездатність людини в процесі виробництва :

  • фізичне зусилля (переміщення вантажів певної ваги в робочій зоні, зусилля, пов'язані з утриманням вантажів, натисканням на предмет праці або важіль управління механізмом протягом певного часу);

  • нервове напруження (складність розрахунків, особливості вимог до якості продукції, складність управління механізмом, апаратом, приладдям, небезпека для життя і здоров'я людей під час виконання робіт, особлива точність виконання);

  • робоча поза (положення тіла людини і його органів відповідно до засобів виробництва);

  • монотонність роботи (багаторазове повторення одноманітних, короткочасних варіацій, дій, циклів);

  • температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні;

  • забруднення повітря;

  • виробничий шум;

  • вібрація, обертання, поштовхи;

  • освітленість у робочій зоні.

У процесі трудової діяльності людина (суб'єкт праці) за допомогою певних знарядь (машини, інструмент, пристрої) діє на предмет праці в умовах існуючого середовища. Залежно від характеру праці на людину можуть впливати різні середовища: механічні, хімічні, теплові, електричні, електромагнітні, радіаційні, біологічні та інші. Організм людини здатний переносити без наслідків такі дії лише якщо вони не перевищують певних рівнів і тривалості. За межами цих рівнів і тривалості виникає пошкодження організму, яке при досягненні певного ступеня кваліфікується як нещасний випадок, травма.

Безпосереднім джерелом таких пошкоджень може бути будь-який з компонентів праці. Пошкодження організму можуть виникати внаслідок як безпосередніх контактних дій (механічного, хімічного, електричного), так і дистанційних (світлового, теплового) одразу після дії або через певний проміжок часу (наприклад, після радіоактивного опромінення).

Умови праці сукупність факторів виробничого середовища, які впливають на здоров”є і працездатність людини в процесі праці.