Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метеозаоч.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
149.1 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

Кафедра землеробства і агрохімії ім. В.І.Сазанова

АГРОМЕТЕОРОЛОГІЯ

Методичні вказівки для самостійного вивчення дисципліни та завдання і методика для виконання контрольної роботи

студентами агрономічного факультету заочної форми навчання з напрямку підготовки 6.090101 – “Агрономія”

ОКР “Бакалавр”

ПОЛТАВА – 2009

УДК 631

Методичні вказівки підготували: ст. викладач Біленко О.П., асистент Коваленко З.В.

Рецензенти: доценти Пипко О.С., кафедра рослинництва Полтавська державна аграрна академія

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри землеробства і агрохімії ім..В.І.Сазанова, протокол № 26 від 12 травня 2009року.

Схвалено і рекомендовано до видання методичною радою агрономічного факультету, протокол №10 від 17червня 2009року.

В С Т У П

Агрометеорологія – це наука, що вивчає метеорологічні, кліматичні і гідрологічні умови в їх взаємодії з об’єктами і процесами сільськогосподарського виробництва. Вивченню агрометеорології відводиться важливе місце для підготовки студентів агрономічних спеціальностей сільськогосподарських вузів.

Спеціалістам сільського господарства необхідно уміти правильно оцінювати і ефективно використовувати ресурси клімату для підвищення продуктивності сільськогосподарського виробництва.

Як показали дослідження метеорологів, незважаючи на підвищення культури землеробства, відносна залежність урожаю від

умов погоди все ще великі, що визначає суттєві коливання урожаїв від року до року. Сучасна агрометеорологічна інформація допомагає спеціалістам сільського господарства планувати сільськогосподарські роботи з формованими і очікуваними метеорологічними умовами, що дозволяє послабити вплив несприятливої погоди і найбільш ефективно використовувати сприятливі метеорологічні умови. Наприклад, дослід показує, що правильна оцінка метеорологічних умов при визначенні строку посіву і внесення добрив збільшує урожай на 15-75%.

Вивчивши курс агрометеорології і уміло користуючись одержаними знаннями на практиці, агрономи зможуть правильно оцінювати і враховувати кліматичні і метеорологічні умови для цілей сільськогосподарського виробництва, а це являється важливим ресурсом підвищення врожайності сільськогосподарських культур, не потребуючи додаткових витрат.

П р о г р а м а

по вивченню предмета “АГРОМЕТЕОРОЛОГІЯ”

ВСТУП

Предмет агрометеорології. Агрометеорологічні фактори. Агрометеорологічні та агрокліматичні умови. Вплив агрометеорологічних умов на розвиток рослин і тварин. Методи агрометеорологічних досліджень. Використання основних законів землеробства і рослинництва, в агрометеорології. Роль агрометеорології в забезпеченні сільськогосподарського виробництва агрометеорологічною інформацією.

АТМОСФЕРА, ЇЇ СКЛАД, БУДОВА ТА ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ

Атмосфера як середовище сільськогосподарського виробництва. Газовий склад атмосферного і грунтового повітря. Аерозолі. Регулювання складу повітря у спорудах захищеного грунту і в природних умовах. Забруднення атмосфери та заходи боротьби з ним.

Маса, щільність та тиск повітря. Вимірювання атмосферного тиску. Зміна атмосферного тиску з висотою. Барична ступінь. Горизонтальний баричний градіент. Будова атмосфери та методи її дослідження.

СОНЯЧНА РАДІАЦІЯ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Вплив сонячної радіації на атмосферні процеси і біосферу. Види радіаційних потоків в атмосфері. Одиниці променевої енергії. Сонячна стала. Радіаційний баланс діяльної поверхні, його складові. Методи вимірювання радіаційного балансу та його складових, приклади. Добовий і річний хід радіаційного балансу. Вплив експозиції та крутизни схилів на надходження сонячної радіації. Географічний розподіл сумарної радіації, радіаційного балансу, значення їх в кліматоутворенні України.

Світловий день, його географічний розподіл, сонячні зміни. Розподіл та коливання сонячної радіації в посівах і насадженнях залежно від структури і щільності. Радіаційний режим у теплицях. Шляхи підвищення використання сонячної радіації в сільському господарстві.