Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop_1 / звіт.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Аркуш

Зм.

Арк.

докум.

Підпис

Дата

Зміст

Вступ...............................................................................................................

2

1. Аналіз виробничої діяльності СГ ТОВ "імені Калашника" Полтавського району та області...................................................................

7

1.1 Аналіз господарської діяльності.............................................................

7

1.2 Характеристика ремонтної бази господарства......................................

9

1.3 Аналіз використання машино-тракторного парку та

витрат на його утримання.............................................................................

11

2. Обґрунтування річної програми ремонтно-обслуговуючих

робіт господарства та організація виробничого процесу...........................

17

2.1 Обґрунтування річної програми ремонтно-обслуговуючих робіт......

17

2.2 Складання річного план-графіка проведення технічного

обслуговування та ремонту машинно-тракторного парку.........................

25

2.3 Режим роботи та фонди часу..................................................................

26

2.4 Розробка річного графіка завантаження майстерні..............................

27

2.5 Організація виробничого процесу ремонтної майстерні.....................

29

2.5.1 Розподіл трудомісткості по видах ремонтних робіт..........................

29

2.5.2 Розрахунок кількості працюючих та робочих місць.........................

30

Висновки.........................................................................................................

31

Список використаної літератури

32

Вступ

У нових умовах господарювання необхідно збільшувати темпи технічного переозброєння сільського господарства, переробних та інших галузей агропромислового комплексу. У зв'язку з цим важливе значення має підвищення якості та надійності машин, що випускаються, рівня їх технічного обслуговування та ремонту Однак зі зростанням балансової вартості сільськогосподарських машин істотно збільшуються і витрати на її ремонт і, отже, постає завдання їх зниження. Цього можна досягти підвищивши якість і надійність відремонтованих машин, зменшення зносів і запобігання відмов машин на основі використання методів діагностування і технічного обслуговування безпосередньо в місцях експлуатації машин, збільшення продуктивності праці та зниження витрат при технічному обслуговуванні та ремонті.

При підвищенні якості ремонту потреба в ньому буде зменшуватися і витрати на використання машин також будуть зменшуватися. Поліпшення якості ремонтних робіт можна досягти за рахунок модернізації застарілого ремонтно-технологічного обладнання та вдосконалення технології ремонту.

Останнім часом, у зв'язку з появою дисбалансу цін на сільськогосподарську продукцію і вартості надаваних господарству послуг, в тому числі і ремонтними підприємствами, вони намагаються, як можна рідше звертатися за допомогою до них. Ремонти виконуються в господарствах власними силами. Необхідною умовою для цього є наявність потужної ремонтно-обслуговуючої бази, успішне і ефективне використання якої можливо тільки за наявності висококваліфікованих інженерно-технічних працівників Одним з резервів підвищення ресурсу відремонтованих машин, оперативності ремонту та зниження витрат є розробка і впровадження нових прогресивних технологічних процесів, контроль за якістю їх виконання, здійснюваний висококваліфікованої інженерно-технічною службою.

  1. Аналіз виробничої діяльності сг тов «імені Калашника» полтавського району та області

1.1 Аналіз господарської діяльності

СГ ТОВ “імені Калашника” розташоване в південно-західній частині Полтавського району Полтавської області в зоні Лісостепу України.

Товариство об`єднає такі населені пункти : у Полтавському районі : села Калашники, Сердюки, Клименки, Підлепечі, Твердохліби, Михайлики, М.Козуби, Писаренки, Гвоздиківка ; у Решетилівському районі : села Плоске, Чередники, Левенцівка, Твердохліби, Браїлки.

Центральна садиба та контора господарства знаходиться в селі Калашники в 20 км від обласного центру м. Полтава.

СГ ТОВ „імені Калашника” засноване у квітні 2000 року на базі КСП імені Воровського.

Загальна кількість учасників СГ ТОВ “імені Калашника” – 170 осіб. Кількість орендодавців землі по Калашниківській сільській раді : 512 осіб, по Плосківській сільській раді : 342 особи

Напрям діяльності господарства – вирощування зернових, соняшнику, цукрових буряків в рослинництві, молочне скотарство та свинарство у тваринництві. Господарство має млин, олійницю, пекарню.

Господарство в цілому забезпечене технікою для вирощування озимої пшениці та інших культур.

Стосовно забезпечення господарства робочим персоналом, дане господарство має достатню кількість кваліфікованих механізаторів, а це є головним фактором для успішного ведення діяльності. Також останнім часом збільшується чисельність молодих спеціалістів.

Структура земельних угідь представлена в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1–Структура земельних угідь СГ ТОВ “імені Калашника”

Види земельних угідь

2010 р.

2011 р.

2012 р.

Площа, га

Питома вага, %

Площа, га

Питома вага, %

Площа, га

Питома вага, %

Загальна земельна площа

4589

100

4600

100

4615

100

у т.ч.: рілля сінокоси

пасовища

присадибні землі

полезахисні лісосмуги

4326

96

102

57

8

94,3

2,09

2,22

1,24

0,17

4340

90

105

57

8

94,3

1,96

2,28

1,24

0,17

4354

93

103

57

8

94,3

2,02

2,23

1,24

0,17

Головним засобом виробництва в сільському господарстві виступає земля, оскільки вона є природною основою виробництва сільськогосподарської продукції.

З таблиці 1.1 видно, що земельний фонд використовується інтенсивно, про що свідчить відсоток сільськогосподарських угідь, який складає в середньому 92%.

Судячи по показниках, господарство відноситься до типу підприємств з спеціалізацією по вирощуванню зернових культур.

Для вчасного виконання сільськогосподарських робіт техніка господарства повинна бути вчасно відремонтована та знаходитися в належному стані. Саме для цього в господарстві існує ремонтна майстерня. В ній можна проводити поточні ремонти, а також технічне обслуговування тракторів, автомобілів, комбайнів та іншої сільськогосподарської техніки.

    1. Характеристика ремонтної бази господарства

В господарстві налічується 2 тракторних бригади, одна з них знаходиться в с. Плоске, а друга в с. Калашники, там же і знаходиться ремонтна майстерня, яка передбачає розміщення таких дільниць, як ремонтно-монтажна, технічного обслуговування і діагностики машин, слюсарно-механічна, ковальсько-зварювальна, інструментально-роздавальна кладовка, майданчик ремонту сільськогосподарської техніки. В ремонтній майстерні господарства виконуються поточні ремонти, діагностування, технічне обслуговування машинно-тракторних агрегатів, ремонт і монтаж обладнання, інструментів, відновлення та виготовлення деталей.

В майстерні є в наявності токарний верстат, газо- та електрозварювальний апарати, вертикально-свердлильний, вертикально-фрезерний, розточний та шліфувально-заточний верстати.

Проведення ТО машин організовано за бригадно-індивідуальною формою, тобто, основну частину робіт виконують трактористи-машиністи, за якими закріплена машина, лише при виконанні складних регулювальних і діагностичних операцій, верстатних, зварювальних робіт їм допомагають фахівці.

Технічні обслуговування тракторів і автомобілів виконуються майже рівномірно протягом року, за винятком зимового періоду.

Щодо інших ремонтних робіт, потреба в яких виникає в процесі діяльності, то їх прагнуть розподілити найбільш рівномірно протягом року.

У ремонтній майстерні можна відремонтувати лише частину нескладних поломок, ліквідувати деякі відмови. Але складні поломки і відмови усунути немає можливості, оскільки устаткування майстерні не відповідає потребам.

Нажаль трапляються непоодинокі випадки простоїв агрегатів через недосконале планування ремонтного процесу. Через несвоєчасний ремонт техніки та її технічне обслуговування часто агрегати виходять в поле з деякими запізненням, а це призводить до порушення агротехнічних строків, що впливає на урожай.

Планово-запобіжна система технічного обслуговування і ремонту являє собою сукупність засобів, нормативно-технічної документації і виконавців, необхідних для підтримання роботоздатної техніки.

В господарстві не складається річний план-графік проведення ремонтів та ТО в залежності від наробітку МТП, а тому і не діє планово-запобіжна система ТО і ремонту машин. Ремонт і ТО техніки проводяться самими механізаторами безпланово, по мірі виникнення несправностей.

Для підтримання тракторів, автомобілів, комбайнів і сільськогосподарських машин в технічно справному стані пропонується складати річні плани-графіки проведення технічного обслуговування і ремонту, враховуючи при цьому річне планове навантаження машини і її технічний стан, який наробіток вона має з початку експлуатації або від останнього ремонту чи ТО. На кожний місяць поточного року повинні бути чітко заплановані ремонти і ТО по кожному трактору, комбайну, автомобілю, а по сільськогосподарських машинах – по видах.

Для раціонального проведення ремонтних робіт в майстерні необхідно запровадити агрегатний метод ремонту машин, який полягає в заміні несправних агрегатів новими або відремонтованими (при втраті робото здатності машини її ремонтують шляхом заміни окремих несправних деталей, вузлів, агрегатів відремонтованими або новими із кількості обмінного фонду), що досить швидко відновлює роботоздатність машини в цілому.

Впровадження вище перелічених заходів в ремонтно-обслуговуючій базі господарства дозволить підвищити продуктивність праці, знизити собівартість ремонту та збільшити обсяг ремонтно-обслуговуючих робіт з відповідною якістю і терміном їх проведення, а це забезпечить якісне проведення польових механізованих робіт в короткі строки, забезпечуючи агротехнічні вимоги, скорочення простою техніки в ремонті по причині несправностей, що в кінцевому результаті збільшить кількість продукції, яка виготовляється господарством.