Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
administrativne_sudochinstvo.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
479.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.І.МЕЧНИКОВА

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра адміністративного та господарського права

Програма курсу та методичні рекомендації

до вивчення навчальної дисципліни

«АДМІНІСТРАТИВНЕ СУДОЧИНСТВО В УКРАЇНІ»

Для студентів денного відділення економіко-правового факультету

Спеціальність: 6.030401 «Правознавство»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр»

Одеса – 2014

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Згідно з навчальним планом „ Адміністративне судочинство в Україні ” є однією з перших навчальних дисциплін, яку вивчають студенти-юристи в рамках циклу фундаментальних і професійно-орієнтованих юридичних дисциплін. Навчальний курс з «Адміністративне судочинство в Україні», базою якого є теоретичні положення адміністративно-процесуальної науки і практика адміністративного судочинства, має своїм призначенням надання майбутнім юристам комплексу знань, умінь і навичок, які необхідні для виконання ними своїх обов’язків на професійному рівні.

Навчальна дисципліна «Адміністративне судочинство» тісно пов'язана з курсом «Адміністративне право України», оскільки є інститутом адміністративного права, який пов'язаний із судовим адміністративним захистом та оскарженням неправомірних управлінських актів в адміністративному порядку. Курс «Адміністративне судочинство в Україні» є важливою складовою адміністративної науки, а його відокремлення у вигляді самостійної дисципліни зумовлено необхідністю більш змістовного вивчення теоретичних та практичних положень адміністративного судочинства.

Предметом вивчення дисципліни «Адміністративне судочинство в Україні»є положення відповідно до структури курсу, що складається з двох частин: загальної, особливої.

Загальна частина адміністративного права поєднує нормативний матеріал і теоретичні положення, що:

  • розкривають поняття адміністративна юстиція, адміністративні суди провадження в адміністративних судах, його риси і принципи,

  • визначають адміністративно-правовий статус суб’єктів адміністративного процесу; зміст адміністративного процесу.

Особлива частина поєднує нормативний матеріал і теоретичні положення, що розкривають сутність і зміст провадження в суді першої інстанції; оскарження і перегляд рішень адміністративних судів, виконання судових рішень.

Зміст Загальної й Особливої частин адміністративного процесу взаємозалежні і становлять єдине ціле.

Мета і завдання курсу:

- вивчення чинного судового адміністративно-процесуального законодавства України, поняття та принципів судового адміністративного процесу, дискусійних питань теорії та практики адміністративного судочинства, його правової природи, організації адміністративних судів, що сприятиме оптимізації правотворчого та правозастосовного процесів у цій сфері.

- сприяти розвитку в студентів самостійності мислення, засвоєнню ними спеціальної юридичної лексики і термінології, формуванню їх правової культури.

Найважливішим завданням курсу є надання студентам глибоких знань щодо основних категорій адміністративного процесу та адміністративного процесуального права, сутності адміністративного процесу; механізмів адміністративно - правового забезпечення прав і свобод людини; забезпечення законності в адміністративному процесі.

Навчання сприятиме вільному орієнтуванню у чинному адміністративно-процесуальному законодавстві, системі та компетенції органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, принципах адміністративного процесу, а також неухильному дотриманню вимог законності у практичній діяльності.

Адміністративно-процесуальне законодавство порівняно з законодавством інших галузей права є найбільш мобільним та нестабільним. Це вимагає від студентів підвищеної уваги до тих нововведень, що відбуваються у змісті та структурі механізму адміністративно-правового регулювання, чинному законодавстві, а також поглиблення їх творчої активності та самостійності при засвоєнні основних адміністративно-процесуальних інститутів.

Нормативна дисципліна ««Адміністративне судочинство в Україні»» вивчається студентами другого курсу економіко-правового факультету Одеського національного університету імені І. І. Мечникова в четвертому семестрі. Планом навчального процесу для вивчення курсу цієї дисципліни відведено 104 години учбових занять. З них на лекції відведено – 36 годин, на семінарські заняття –12 годин, на самостійну роботу – 56 години. Формою контролю є залік. Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно-модульної системи (КМС) і складається з одного змістовного модуля.

З найбільш важливих тем курсу проводяться семінарські заняття. На них можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, співбесіда, обговорення рефератних повідомлень, розв’язання казусів, виконання самостійних і контрольних робіт, індивідуальні завдання та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюється викладачем самостійно.

Завершується вивчення дисципліни ««Адміністративне судочинство в Україні» проведенням заліку. До заліку допускаються студенти, що відпрацювали всі пропущені заняття, виправили незадовільні оцінки, отримані на семінарських заняттях, набрали мінімальну кількість балів і успішно здали змістовні модулі.

Семінарські заняття - це найважливіші засоби контролю за якістю засвоєння студентами навчального матеріалу. Одним з обов'язкових елементів учбового плану для студентів є підготовка до семінарських занять.

Для цього студентам необхідно ознайомитися з рекомендованою учбовою, учбово-методичною літературою, нормативно-правовими актами з кожної теми. Виконання завдань по темам курсу є обов'язковою умовою підготовки до семінарських занять. При підготовці до семінарських занять необхідно:

— ознайомитись з питаннями теми;

— прочитати відповідні питання в підручнику або конспекті;

— ознайомитись з нормативними матеріалами;

— ознайомитись з літературними джерелами, які додаються в плані практичних занять; розв'язати завдання до теми.

Для розв'язання завдань необхідно завести окремий зошит, при необхідності записати тези відповідей на питання практичних занять. Розв'язання завдань має бути чітким, повним, обов'язкова присутність посилання на статті нормативних актів з позначкою, коли і ким він був виданий; має бути особисте тлумачення проблеми на підставі чинного законодавства.

Студентам необхідно постійно проводити моніторинг нових норматив­но-правових актів, що приймаються Верховною Радою, Урядом, Президентом України.

Методичні вказівки до семінарських занять з курсу «Адміністративне судочинство в Україні» призначаються для студентів спеціальності «Правознавство».

У результаті вивчення курсу студенти мають:

Знати:

  • основі категорій адміністративного процесу;

  • сутність адміністративного процесу;

  • права та обов’язки окремих учасників адміністративного процесу;

  • механізми адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини в адміністративному судочинстві.

Вміти:

вільно орієнтуватися у чинному адміністративному законодавстві, системі та компетенції органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, принципах, методах і формах управління, а також неухильному додержанню вимог законності у практичній діяльності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]