Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

11 клас

.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
75.26 Кб
Скачать

11 клас 2010 рік

Завдання районної олімпіади з історії

1. Прочитайте уривок з міжнародного договору про кордони та укажіть цифру, якою на карті позначено вказаний регіон України.

«Стаття 1. Встановити … державний кордон вздовж «лінії Керзона» з відступом на користь Польщі: у територію, розташовану на схід від «лінії Керзона» до річки Західний Буг та річки Соколія, на південь від міста Крилов з відхиленням на користь Польщі максимально на 30 кілометрів…» (3 бали)

А 1;

Б 2;

В 3;

Г 4.

2. Виберіть події чи явища, характерні для історії України другої половини 40х років ХХст.(6 балів):

1)грошова реформа; 2)формування Української головної визвольної ради; 3)входження Криму до складу УРСР; 4)операція «Вісла»; 5)голод у центральних та південних областях; 6)обрання першим секретарем ЦК КПУ О.Кириченка; 7)укази Президії Верховної Ради УРСР про Державний прапор УРСР, Державний герб УРСР і Державний гімн УРСР; 8)початок десталінізації; 9)депортація кримськотатарського населення в Середню Азію; 10)собор УГКЦ у Львові,який скасував унію греко-католицької церкви з Римом і підпорядкував її Рос. православній церкві; 11)прийняття Верховною Радою України Закону про IV п’ятирічний план; 12)львівський процес над 59-ма членами ОУН.

3. В іст. лексиці є слова утворені від імен і прізвищ діячів,котрі з різних причин увійшли в світову історію. Перед вами імена і прізвища трьох таких діячів. Вкажіть: 1)ким був кожний історичний діяч; 2)слово(термін) або словосполучення,яке виникло від нього; 3)коротке визначення цього слова;період,коли появилося це слово. (9 балів)

А)Андрій Жданов;

Б)Рональд Рейган;

В)Джозеф Реймонд Маккарті.

4. Закінчіть речення. (12 балів)

1.Протягом вересня 1939-травня 1941 років Німеччина окупувала такі країни континентальної Європи:________________________________________________ .

2.Союзниками Німеччини в роки Другої світової війни були__________________ .

3.Конференції лідерів Великої Британії,СРСР і США в роки Другої світової війни відбулися у ___________________________________________________________ .

4.Антифашистські повстання відбулися у таких держав Східної Європи:________ .

5.У роботі Потсдамської конференції голів урядів Великої Британії,СРСР і США брали участь___________________________________________________________ .

6.У роки Другої світової війни атомних бомбардувань зазнали міста _______________та_____________________________________________________ .

5. Вкажіть,у яких галузях науки і культури працювали: (10 балів)

Є.Патон, О.Богомолець, О.Теліга, С.Єфремов, С.Їжакевич, В.Гардін, А.Бучма, Л.Ревуцький, Л.Ландау, І.Паторжинський.

6. Назвіть події світової історії, що відбулися: (10 балів)

Дата

Подія

23 серпня 1939р.;

22 червня 1940р.;

6 червня 1944р.;

17 вересня 1939р.;

25 квітня-26 червня 1945р.;

22 листопада 1963р.;

17 квітня 1982р.;

4 квітня 1949р.;

8 травня 1945р.;

11 вересня 2001р.

7. Вкажіть головні причини й основні наслідки історичних подій. (8 балів)

Причини

Події

Наслідки

 

Проголошення незалежності Карпатської України

 

 

Радянізація західноукраїнських земель

 

 

План Маршалла

 

 

Уотергейтська справа

 

8. Уявіть, що вас запросили виступити з доповіддю на конференції на тему «Післявоєнна відбудова і розвиток України в 1945-на початку 50-х років». Виберіть тему для своєї доповіді. Які історичні джерела ви могли б використати при підготовці такої доповіді? Згрупуйте їх,дайте їм характеристику і визначте власне ставлення до них. (15 балів).

9. За час,що минув після завершення Другої світової війни,було написано гори книг про події 1939-1945рр.,серед них велика кількість збірників,мемуарів,наукових монографій. Погляди на ті самі події дуже різняться. Уявіть себе кореспондентом української газети «Урядовий кур’єр» на міжнародній конференції,присвяченій 65-річчю завершення війни.

Ви маєте написати статтю про погляди істориків США, Великої Британії, Росії стосовно внеску їхніх країн у перемогу над ворогом. (20 балів)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]