Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Богданова - методичка по культорологии.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Одеський національний універсітет імені І.І. Мечникова

Інститут інноваційної та післядипломної освіти

Кафедра соціальних теорій

Методичні рекомендації з вивчення дисципліни

«КУЛЬТУРОЛОГІЯ»

для студентів навчально-наукового комплексу

«Школа-Коледж-Університет»

Одеського національного університета

імені І.І.Мечникова

Одеса 2010

Підготовлено:

Старший викладач кафедри соціальних теорій

О.М.Богданова

Рецензенти:

Дунаєва Л.М. – доктор політичних наук, професор кафедри соціальних теорій ІІПО Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова.

Коваленко О.П.- кандидат філософських наук, доцент кафедри соціальних теорій ІІПО Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова.

Затверджено на засіданні кафедри соціальних теорій ІІПО

Протокол №1 від 31.08.10

Схвалено на засіданні Вченої ради ІІПО

Протокол №1 від 21.09.2010

Вступ

Критерієм освіченості та інтелігентності спеціаліста виступає ступень його залучення до духовних цінностей і гуманістичних ідей. Вивчення культури як суспільного явища дасть можливість систематизувати та упорядкувати все багатоманіття форм людської діяльності, зрозуміти ті складні зміни, що відбуваються в духовному житті сучасного суспільства.

Таким чином, культурологія постає важливою складовою в системі соціогуманітарної підготовки студентів вищих навчальних закладів. Культурологія як наука занурює людину у світ духовних цінностей, дозволяє осмислити як єдиний комплекс міфологію, релігію, мистецтво, етичні та естетичні норми і цінності, дає можливість долучитися до скарбниць мудрості і досвіду, надбаних людством протягом тисячоліть.

Введення курсу „Культурологія” до програм вищих навчальних закладів пов’язане з необхідністю гуманізації освіти, поєднання глибоких професійних знань з опануванням великої спадщини культурних надбань людства.

Незаперечна роль культури в духовному прогресі суспільства. Майбутній спеціаліст має розуміти і уміти пояснити феномен культури, її роль в життєдіяльності людства, знати форми і типи культур, основні досягнення в розвитку культури провідних країн світу, знати історію культури України, її місце в системі світової цивілізації, уміти оцінювати досягнення культури.

Методичні вказівки розроблено відповідно до діючих стандартів з культурології, згідно з якими особлива увага має приділятися проблемам суспільно-політичного життя країн світу й творчій діяльності. При вивченні культури західноєвропейського регіону більша увага приділяється виявленню закономірностей її розвитку і основних досягнень, історія української культури більш цікава своєю неповторністю, національними особливостями, що має надзвичайне виховне значення у формуванні гордості і поваги до історичного минулого нашого народу.