Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_P.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
5.15 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеський національний університет

імені І.І.Мечникова

ПРАКТИКУМ

З ЗАГАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ

Одеса

2011

ББК 74.00я73

В 264

УДК 73 (075.8)

Навчальний посібник «Практикум з загальної педагогіки» являє собою збірник завдань, які дозволяють систематизувати знання, сформувати вміння та навички з загальних основ педагогіки, дидактики, теорії виховання та школоведення.

Система завдань у посібнику розроблена таким чином, щоб у процесі роботи можна було врахувати рівень допрофесійної підготовки студентів, професійну орієнтацію, рівень домагань та сформувати чітку програму професійного самовдосконалення.

Матеріали практикуму можуть бути використані викладачами, магістрами і студентами педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації.

Рецензенти:

Цокур О.С, д-р пед. наук, проф.

Кузнєцова Н.В. канд. пед. наук, доц.

Рекомендовано до друку Вченою радою факультету романо-германської філології Одеського національного університету імені І.І.Мечникова

Протокол № 1 від 31серпня 2011 року

©Вєйландє Л.В-В.

2011

Передмова

Тисячі професій народжуються і вмирають. Та серед вічних професій учительська посідає особливе місце: вона початок усіх професій. Професія вчителя вимагає всебічних знань, безмежної душевної щедрості, мудрої любові до дітей. Тільки кожний день з радістю віддаючи себе дітям, можна залучити їх до науки, заохотити до праці - передати їм глибоку віру в торжество загальнолюдських цінностей, закласти непорушні основи моральності.

В умовах модернізації середньої освіти, зокрема переходу загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру, проблема вчителя набула ще більшого значення, вона е першорядною на цьому етапі реформування освіти. Проблема вчителя сьогодні охоплює питання добору молоді на педагогічні спеціальності, підготовки педагогічних працівників різних ланок освіти: вихователів дошкільних закладів, вчителів, соціальних педагогів, практичних психологів, дефектологів, майстрів виробничого навчання, інженерів-педагогів. їхньої професійної діяльності та післядипломної освіти.

У чому полягають особливості праці вчителя? Може в тому, що вчитель має справу з людиною? Але у спілкування з людиною входить багато людей: юристи, лікарі, актори. Специфіка педагогічної професії визначається призначенням учителя в суспільстві.

1. Вчитель - посередникміж суспільством і молодою людиною, яка постійно вдосконалюється, Він повинен передати дітям усе найкраще від попередніх поколінь і застерегти від суспільних недоліків і хвороб.

2. Професія вчителя - одна із наймасовішиху країні. Масовість професії сама по собі говорить про її значущість, але разом з тим вимагає особливої турботи кожного вчителя про підвищення суспільного престижу педагогічної професії.

3. Вчитель - це людина, спрямована в майбутнє. Його діяльність орієнтована на формування людини, чия активність розгорнеться завтра, в інших умовах, які передбачити і спрогнозувати треба вже сьогодні.

4. Учитель управляєнайбільш складним процесом - процесом творення особистості. Складність цього процесу визначається постійними змінами в особистості вихованця. З цього приводу не можна підходити з однаковою міркою до одного учня в різний час. У руках педагога немає вимірювальних приладів, як у багатьох інших спеціалістів. Головне в його роботі - керування виникаючими у процесі навчання і виховання відношеннями.

5. Суспільство покладає на вчителя особливу відповідальність. Учителю довіряється дитина в той час, коли вона найбільш податлива до впливу. Учитель допомагає учням оволодівати знаннями, вміннями, навичками, сприяє формуванню ідеалів та життєвих установок дитини, тобто в його руках доля всього життя людини. Платон писав, що якщо чоботар погано виконуватиме свої обов'язки, то держава від цього не дуже постраждає, - в країні громадяни будуть тільки трохи гірше одягнені; але якщо вихователь дітей погано виконуватиме свої обов'язки, то в країні з'являться цілі покоління невігласів і нерозумних людей.

У педагогіці є аксіома: інтелект загострюється інтелектом, характер виховується характером, особистість формується особистістю.

Учитель повинен знати все і ще трохи - у цьому жарті є чимала частка істини. Відмінне знання науки, основи якої викладає вчитель, - елементарна і необхідна вимога. Досвідчені вчителі стверджують, що улюблений предмет засвоюється в десять разів продуктивніше, аніж нелюбимий.

Проте для вчителя важливі не тільки спеціальна підготовка і загальна ерудиція, але й гнучкість мислення, вміння творчо підходити до вирішення пізнавальних і практичних задач, особистісні риси та якості та багато іншого. Складна професія, важкі задачі вимагають багато… Такі вимоги майбутні педагоги повинні усвідомлювати ще на етапі професійного самовизначення, а далі й у процесі підготовки.

Навчальна дисципліна “Педагогіка” є однією з найважливіших у структурі соціально-гуманітарної підготовки майбутніх педагогів, що надає можливість значно розширити їхній професійний кругозір як майбутніх фахівців у сфері національної системи освіти. Головною метою курсу є теоретична та практична підготовка студентів до професійної педагогічної та науково-педагогічної діяльності у національній системі освіти, формування інтересу та готовності до самостійного пізнання проблем дидактики, теорій та методики виховання, основ професійного самовдосконалення.

Запропонований вашій увазі посібник є збірником системи завдань, що дозволяють у взаємозв’язку вивчити, систематизувати та практично відробити матеріал з основ загальної педагогіки, дидактики, теорії виховання, школоведення та вибраних проблем педагогіки.

Посібник має чітку структуру: теми практикуму зібрані у модулі, кожну тему у ньому подано блоками. Знайомство з темою починається з питань для обговорення, відробки понятійного апарату, тестових завдань для самоперевірки. Практичні завдання мають декілька рівнів складності: обов’язковий, творчий. Обрати необхідний рівень можна самостійно, виходячи з власних прагнень, професійного самовизначення. Завдання для самостійної та індивідуальної роботи допоможуть усвідомити практичну значущість набутих знань та вмінь, застосувати їх на практиці та ретельно підготуватися до педагогічної практики у подальшому. Наявність дидактичних матеріалів (опорних конспектів до кожної теми) допоможе у підготовці до практичних занять.

Уся запропонована навчальна робота потребує вашої активної участі, творчого підходу. Від рівня вашої самостійності під час опрацювання тем курсу у майбутньому буде залежати рівень вашої професійної кваліфікації, якість ваших професійних дій та рівень зацікавленості і любові ваших учнів.

Успіхів у навчанні.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1.

ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ПЕДАГОГІКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]