Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студентов / Методички / (3)Методичка - ЕСС / (4)Діелектрична проникненість СС.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
472.58 Кб
Скачать

Задача 1: Знайти незвідну двохчастинкову поляризуємість сферично симетричних молекул.

Розв’язок:

За означенням, двохчастинкова поляризуємість пари молекул визначається як коефіцієнт пропорційності між їх дипольним моментом і напруженістю зовнішнього поля :

, (1)

де і позначають радіус-вектори частинок. В загальному випадку напрямок дипольного моменту пару не співпадає з напрямком зовнішнього поля, тому поляризуємість повинна бути тензором другого рангу.

Якщо відстань між молекулами значно перевищує їх розмір, , то взаємним впливом молекул можна нехтувати. В цьому випадку дипольний момент пари буде сумою дипольних моментів окремих молекул:

,

тобто

, (2)

де - ізотропний тензор другого рангу.

При наближенні молекул одна до одної слід враховувати, що дипольний момент кожної з них формується як зовнішнім полем, так і електричним полем другої молекули. Тобто, дипольні моменти частинок представляються у вигляді:

, (3)

,

де є напруженість поля, діючого на другу частинку з боку першої частинки, і - навпаки. Оскільки поля і утворюються диполями і відповідно, то неважко бачити, що

, (4)

де . Для знаходження і розглянемо два найпростіші випадки, коли: 1) одиничний вектор є паралельним вектору напруженості зовнішнього поля і 2) є перпендикулярним вектору .

В першому випадку вектори і є однаково направленими з і рівняння (3) і (4) можна переписати у вигляді:

. (5)

Звідси знаходимо, що

.

Дипольний момент пари, таким чином, за напрямком співпадає з напрямком зовнішнього поля і дорівнює:

. (6)

Порівнюючи (6) з (1), для поляризуємості пари молекул, отримуємо

. (7)

Величину будемо називати поздовжньою складовою поляризуємості пари молекул, оскільки вона відповідає розташуванню молекул на лінії, паралельній напруженості зовнішнього поля .

Незвідна складова поздовжньої поляризуємості відрізняється від (7) внеском пари ізольованих молекул (див.(2)):

. (8)

На відміну від поляризуємості молекул, яка задовольняє умові (2) при , незвідна складова поляризуємості при прямує до нуля:

. (9)

У другому випадку, коли частинки розташовані на лінії, перпендикулярній напруженості зовнішнього поля, дипольні моменти молекул задовольняють рівнянням:

(10)

Слід зазначити, що і при такому розташуванні частинок, дипольні моменти і залишаються паралельними , оскільки напруженості полів, створених диполями в їх екваторіальній плоскості, направлені паралельно їх дипольним моментам. З міркувань симетрії і написаних рівнянь випливає, що дипольні моменти молекул є однаковими і дорівнюють:

.

Звідси випливає, що поперечна складова двочастинкової поляризуємості дорівнює:

. (11)

Для обчислення незвідної двохчастинкової поляризуємості молекул потрібно в (11) відокремити асимптотичне значення (2) поляризує- мості молекул при . У такий спосіб знаходимо:

. (12)

Узагальнимо отримані результати на довільний випадок, коли молекули розташовані на лінії, яка не співпадає з напрямком напруженості зовнішнього поля. Враховуючи принцип суперпозиції, розкладемо вектор на складові і , які є паралельними і перпендикулярними до вказаної лінії. Очевидно, що

(13)

В поздовжньому () і поперечному () полях пара молекул набуває наступні значення дипольних моментів:

.

Сумарний дипольний момент пари дорівнює:

, (14)

де - прямий добуток одиничного вектора . Нагадуємо тут, що

, .

Порівнюючи (14) і (1), для тензора поляризуємості пари молекул знаходимо:

. (15)

Компоненти тензора поляризуємості дорівнюють:

, (16)

або

. (17)

Відокремлюючи в (17) незвідні складові поздовжньої і поперечної поляризуємостей, отримуємо:

. (18)

В багатьох випадках, зокрема при розрахунку діелектричної проникненості системи, потрібно знати значення поляризуємості пари молекул, усереднене за орієнтаціями вектора . Враховуючи, що

,

з (18) знаходимо:

. (19)

Неважко впевнитись, що

. (20)

Як бачимо, знаменник в формулі (20) прямує до нескінченості при . Оскільки поляризуємість частинки пропорційна її об’єму, то область застосування отриманих результатів порушується тільки при максимальному пакуванні молекул в системі.

Наведемо також значення в наближенні середнього поля, тобто коли можна замінити на , де є середня відстань між молекулами. Оскільки , де - густина системи, в середньопольовому наближенні отримуємо:

. (21)

Задача 2: Визначити діелектричну проникненість системи сферично-симетричних молекул з урахуванням незвідних двохчастинкових ефектів.

Соседние файлы в папке (3)Методичка - ЕСС