Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит 2003.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Пам’ятка для студента

Лабораторні заняття - основний вид практичної підготовки студентів з фізіології тварин.

На заняття студенти повинні приходити підготовленими відповідно до теми заняття і зазначених контрольних питань. Відповіді на питання повинні даватись письмово і супроводжуватись схемами, малюнками.

До занять студент самостійно, за допомогою методичних розробок і практикумів, вивчає хід виконання робіт і записує його, згідно схеми оформлення, в зошит для лабораторних занять.

На занятті студент перевіряється викладачем щодо підготовки до заняття, потім під керівництвом викладача виконує передбачені методичними розробками роботи, записує в зошит результати досліджень, супроводжуючи їх малюнками, графіками, після чого робить аналіз отриманих результатів і висновки.

Кожне попереднє заняття до наступного повинне бути повністю оформлене та захищено.

Студент, який пропустив лабораторне заняття з тієї чи іншої причини, повинен відпрацювати його до наступного заняття.

Кожне лабораторне заняття і роботи, які до нього входять, повинні бути згідно до "‘Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах44 належним чином оформлені і захищені.

СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ЛАБОРАТОРНОГО ЗАНЯТТЯ (підготовка здійснюється до початку лабораторного заняття)

Дата:

Лабораторне заняття №

Тема:

Робота №

Хід роботи:

Результати та досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновки:

Робота №

Контрольні питання та письмові відповіді на них

Дата виконання_________________

Лабораторне заняття № 1 тема: Ознайомлення з правилами техніки безпеки і роботи в лабораторії фізіології тварин та основними методами фізіологічних досліджень

Ціль: Ознайомитись з правилами техніки безпеки, методами знеболювання і фіксації лабораторних і сільгосптварин та основними приладами, які використовуються в лабораторії фізіології. Оволодіти технікою приготування нервово-м’язового препарату, визначити поріг збудження нерва і м’яза.

Оснащення: набори інструментів, прилади, технічні засоби навчання, лабораторні та с.-г. тварини, набори препарувальних інструментів, розчин Рінгера, електростимулятори, кімографи, міографи.

РОБОТА 1. Ознайомлення з правилами техніки безпеки Хід роботи: при роботі в лабораторії фізіології тварин студенти повинні дотримуватись правил техніки безпеки.

Працювати можна лише з тими електроприладами, які заземлені.

При роботі з міцними кислотами, лугами та різними реактивами слід бути обережним. Забороняється насмоктувати їх ротом через піпетку. Потрібно для цього користуватися піпетками з гумовими грушками.

При нагріванні на відкритому вогні пробірок з різними рідинами слід користуватися пробіркотримачами, а пробірку відвертати у бік.

На лабораторних заняттях всі студенти повинні бути в халатах. Дотримуватись правил безпеки слід і при роботі з лабораторними та с.-г. тваринами.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 2. Особливості (Ьіксаиії тварин

Хід роботи: коней фіксують у станку або на спеціальному операційному столі, а також шляхом повалу. їх рухи обмежують підняттям передньої кінцівки, згинаючи її у зап’ястковому суглобі, накладанням закрутки на верхню губу або на основу однієї з вушних раковин.

Велику та дрібну рогату худобу найчастіше фіксують у станку або стійлі. Корів тримають за роги і трохи повертають голову у бік. Також накладають носові щипці, що стискають носову перегородку.

Биків утримують через кільце, що вставляється у носову перегородку і прикріплене до нього водило.

Овець утримують у стоячому або сидячому положенні, підтримуючи за шию знизу.

Свиней фіксують у стоячому положенні з використанням металевої закрутки або довгих щипців. Закрутку накладають на верхню щелепу, а щипцями, якщо необхідно, стискають шию позаду вушних раковин.

Собак фіксують у станках або на операційному столі. Для запобігання укусів використовують намордники чи зав’язують рот бинтом.

Кролів чи морських свинок фіксують на спеціальних столиках.

Жаб фіксують на столиках з корковим чи парафіновим покриттям після попередньої декапітації, децеребрації або наркозу.

Засвоїти правила та особливості фіксації тварин різних видів. .

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

РОБОТА 3. Знайомство з фізіологічним інструментарієм та приладами

Хід роботи: під керівництвом викладача, за допомогою практикуму та наочності вивчити основний інструментарій та обладнання, що

використовується при проведенні фізіологічних досліджень.

Замалювати основні прилади: електростимулятор, кімограф, міограф, метроном. З’ясувати принципи їх дії і визначити сферу застосування.

Результати Досліджень:

Аналіз отриманих даних:

Висновок

Контрольні питання:

  1. Назвіть правила техніки безпеки при роботі з електроприладами, кислотами, лугами, хімічними реактивами.

  2. Опишіть і дайте характеристику приладам та інструментарію, що застосовуються на лабораторних заняттях з фізіології тварин.

Дата виконання_______________

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 2