Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
243.2 Кб
Скачать

Тема: Земельні ресурси аграрних підприємств

Завдання 1. Користуючись річним бухгалтерським звітом конкретного підприємства, визначити склад і структуру земельних та сільськогосподарських угідь.

Вихідна інформація. Дані про земельні площі містяться у формі 50 с.-г. річного звіту “Виробництво і реалізація сільськогосподарської продукції.

Методика виконання. Результати розрахунків доцільно оформити у вигляді таблиці 1.

Таблиця 1

Склад і структура земельних і сільськогосподарських угідь

Види угідь

Площа,

га

Структура,  %

загальної земельної

площі

сільськогоспо дарських угідь

Земельна площа

всього

100

Х

в т. ч.:

с.-г. угіддя

100

з них:

-рілля

1582

-багаторічні насадження

24

-сіножаті

846

-пасовища

621

Площа лісу

15

Х

Ставки і водоймища

4

Х

Інші земельні угіддя (болота, чагарники)

0,5

Х

Площу інших земельних угідь визначаємо відніманням від загальної земельної площі сільськогосподарських угідь, лісу, ставків та водоймищ.

Структура загальної земельної площі визначається діленням площі кожного виду земельних угідь на загальну земельну площу та множенням на 100 %. Структуру сільськогоспо­дарських угідь визначаємо діленням площі кожного виду сільськогосподарських угідь на всю площу сільськогоспо­дарських угідь та множенням на 100 %.

Оцінка отриманих результатів. У структурі земельної площі важливо проаналізувати питому вагу сільськогоспо­дарських угідь як найважливішого виду земель, бо саме вони використовуються для виробництва аграрної продукції. Структура ж останніх свідчить про їх інтенсивне чи неінтенсивне використання: чим вища питома вага ріллі та багаторічних насаджень, тим інтенсивніше ведеться сільсько­господарське виробництво. Разом з тим, у кожній природно-кламатичній зоні мають місце свої особливості. Наприклад, у зоні Полісся значно більша порівняно з іншими зонами питома вага пасовищ та сіножатей. І висока їх частка у цій місцевості свідчить про раціональне використання земельних ресурсів, оскільки споконвічно молоко та яловичина, вирощені на пасовищах та сіножатях, були в десятки разів дешевшими порівняно із тваринницькою продукцією, для виробництва якої використовувались корми, отримані з ріллі.

За умови отримання вихідних даних за декілька років доцільно проаналізувати, який характер має трансформація земельного фонду. Наприклад, якщо площа пасовищ зростатиме за рахунок площ боліт або чагарників, то це свідчитиме про позитивну динаміку. Якщо ж площа ріллі буде зменшуватись за рахунок зростання площ чагарників, то, звичайно ж, це означатиме надзвичайно негативну тенденцію трансформації земельних угідь.

Завдання 2. Користуючись річним бухгалтерським звітом конкретного підприємства, визначити інтенсивність використання земельних ресурсів.

Вихідна інформація. Дані для виконання цього завдання містяться у тій же формі річного бухгалтерського звіту, що і до завдання 1.

Методика виконання Показники інтенсивності вико­ристання земельних ресурсів доцільно розмістити у вигляді таблиці 2.

Таблиця 2