Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_1.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
970.24 Кб
Скачать

Тема 1. Філософські проблеми біології (2 год.)

План

1.Становлення предмету філософії.

2.Світоглядні парадигми освоєння світу, природи (матеріалізм, ідеалізм, діалектика, метафізика).

3.«Натурфілософія», «Філософія природи», «Філософія життя», «Філософські проблеми біології».

4.Філософські проблеми біології окрема галузь знання, розділ філософії, біології чи окрема наука?

Роль і значення філософії, її основні функції

Ми фактично вже показали почасти роль і значення філософії. Ця роль визначається перш за все тим, що вона виступає як теоретична основа світогляду, а також тим, що вона вирішує проблему пізнаваності світу, нарешті, питання орієнтації людини у світі культури, у світі духовних цінностей.

Це найважливіші завдання філософії, а разом з тим і її функції світоглядна, теоретико-пізнавальна та ціннісно-орієнтаційна. У ряду цих функцій лежить і рішення філософських питань практичного відношення до світу, а відповідно функція праксеологіческая.

Це, так би мовити, кістяк, основа функціонального призначення філософії. Але самі основні функції конкретизуються. Зокрема, пізнавальна заломлюється у функції вироблення категорій, що відображають найбільш загальні зв'язки і відносини речей і складових понятійну основу всякого освоєння предметного світу, всякого мислення.

Через систему категорій і зміст філософії в цілому реалізується така її функція, як методологічна. З названими тісно пов'язана функція раціональної обробки та систематизації, теоретичного вираження результатів людського досвіду.

Далі слід назвати критичну функцію філософії, що виконує завдання подолання застарілих догм і поглядів. Ця роль філософії особливо чітко виражена в працях Бекона, Декарта, Гегеля, Маркса. Філософія виконує і прогностичну функцію, реалізовану в побудові моделей майбутнього.

Нарешті, значне місце в арсеналі функцій філософії займає інтегративна, яка полягає в узагальненні і систематизації всіх форм людського досвіду і знань - практичного, пізнавального, ціннісного. Тільки на базі такої інтеграції можна успішно вирішувати проблеми гармонізації суспільного життя.

Розглядаючи роль філософії у суспільстві, слід бачити, що сама ця роль історично змінюється, а її "вічні проблеми" з ходом часу набувають інше, ніж раніше, звучання. Скажімо, ставлення людини і природи існувало завжди, але воно мало один сенс у Домашин період, інший - в епоху машинного виробництва, а в епоху НТР - це відношення знайшло характер глобальної екологічної проблеми. Такий перший важливий момент, характерний для розуміння ролі філософської думки в діалектико-матеріалістичної філософії. Цей момент - історизм, який проявляється у підході практично до всіх проблем філософії.

Другий момент полягає в тому, що філософські проблеми розглядаються в діалектико-матеріалістичної філософії, насамперед, як проблеми суспільного буття, які вирішуються в людській практиці.

Діалектико-матеріалістичного розуміння історії як найважливіше придбання філософії різко змінила підхід до філософських проблем, виявило їх вплетені в тканину суспільного життя, а також те, що пошук шляхів і засобів їх вирішення слід вести не в лоні чистого умогляду, а в реальному житті.

Коротше кажучи, філософія повинна розглядатися як соціально-історичне знання, тісно пов'язане з життям, постійно розвивається разом з нею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]