Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нетішин.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
37.98 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра: екологічної безпеки та

екологічного природокористування

Реферат

На тему:

Екологічні проблеми міста Нетішина Хмельницької обл.

Виконала: студентка 4 курсу 2 групи

Екологічного ф-ту

Сичевська Т.М.

Перевірила: Пшоняк О.В.

житомир 2015

Зміст

Вступ ………………………………………………………………………………………………………………………………..3

  1. Історія виникнення м. Нетішин………………………………………………………………………………….4

  2. Функції міста Нетішина………………………………………………………………………………………………6

  3. Екологічні роблеми та шляхи їх вирішення……………………………………………………………….9

Вступ

Загальна площа міста Нетішина становить 2467 га, що складає 0,12% загальної площі області.

Місто знаходиться на Північному Заході України в Хмельницькій області. На території міста протікає річка Горинь, права притока річки Прип’ять. За лісорослинним районуванням м.Нетішин відноситься до Малого Полісся. Для території міста характерний слабохвилястий тип рельєфу зі схилами від 1 до 3 градусів.

Ґрунтовий покрив складається з лучно-чорноземних, болотних, заплавно-дернових різного ступеня готовності земель.

Територіально місто Нетішин розташоване на межі Хмельницької та Рівненської областей на відстані 400 км від Румунського, 300 км від Польського та 200 км від Білоруського кордонів.

Чисельність наявного населення на 1 січня 2010 року нараховує 36005 осіб.

  1. Історія виникнення м. Нетішин

Назва Нетішин — давня. Вона з'явилася щонайменше у XVI столітті і зберігається до тепер, хоча були спроби перейменувати Нетішин в Островськ, Корчагінськ, Атомодар. На сьогодні існує щонайменше чотири точки зору щодо походження топоніма Нетішин:

a) від того, що ця територія була багнистою, з бідними землями, покритою лісами, й одного разу вона не потішила якогось мандрівника (легенда);

б) від того, що місцевість була болотистою, і тут не текла вода. Спочатку нібито було Нетечин, яке згодом трансформувалося у Нетішин (за Я. П. Гершковичем);

в) від того, що люди, які тут проживали, начебто були не тихі (Нетишин), а бунтівливі (за І. Гарничою);

г) від власного імені першого осадника (людина, яка започаткувала село), котрого звали Нетіша (видозміни цього імені — Нетоша, Нетошко). Згодом, коли запитували, чий це ґрунт (осад, насалений пункт), відповідали: Нетішин (тобто, головним, старшим тут був Нетіша) (за В. Й. Вихованцем).

Четверта версія на сьогодні є найбільш вірогідною та документально обґрунтованою.

Нетішин як одне з сіл Острозької волості у XVI — першій половині XVII столітті був маленькою частинкою усіх величезних острозьких князівських угідь. Вперше на сторінках писемних джерел він з'являється 12 травня 1542 р. у зв'язку з важливою подією в історії волості — поділом маєтків між удовою князя Костянтина Івановича Острозького Беатою Костелецькою та її донькою княжною Гальшкою. Згідно з цим документом, Нетішин, який був одним із замкових сіл, переходив у тимчасове розпорядження Беати Костелецької. Звичайно, 1542 р. не може вважатися роком заснування села, яке могло з'явитися значно раніше, проте традиційно вік населеного пункту, якщо немає інших додаткових свідчень, прийнято обчислювати саме від першої писемної згадки.

Принципово нова епоха в історії Нетішина розпочалась із прийняттям Міністерством енергетики й електрифікації СРСР рішення від 17 квітня 1975 р. про техніко-економічне розміщення АЕС в Нетішинському пункті Хмельницької області, а вже 7 квітня 1977 р. у селі, біля старого демонтованого млина, висадився десант будівельників з Бурштинської ГРЕС, який очолював начальник дільниці Григорій Фіалко. Місцевість, де мала будуватися Хмельницька АЕС, у селі називалася «Плоска».

У місті працює 4 промислових підприємства. Серед них найбільшим і бюджетоутворюючим є найбільше підприємство всієї області — Хмельницька АЕС, яка підключена до енергосистеми України. Її частка в загальному виробництві області становить 30%.

Розподіл промислової продукції за галузями у 2003 році:

виробництво і розподіл електроенергії, тепла і води — 96,8%

виробництво машин і устаткування — 1,6%

виробництво виробів з бетону — 1,1%

харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції — 0,5%