Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел. вар. СТВ (15).docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
466.76 Кб
Скачать

35

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

Технологічний факультет

Кафедра розведення, генетики тварин та біотехнології

Конспект лекцій

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВІДТВОРЕННЯ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН»

Спеціальність 6.090102

«Технології виробництва і переробки продукції тваринництва»

Житомир – 2014

ЛЕКЦІЯ 1

Тема: «ЗАПЛІДНЕННЯ СІЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН»

План.

1. Пересування сперміїв у статевих органах самки.

2. Виживання гамет у різних ділянках статевих органів.

3. Запліднення яйцеклітин та розвиток.

Заплідненняскладний біологічний процес, що полягає у проникненні спермія у цитоплазму яйцеклітини, об’єднанні їх ядер і утворенні зиготи – нового типу клітини, з якої шляхом відповідної трансформації формується плід з властивими йому індивідуальними особливостями росту, розвитку та продуктивності.

1. Пересування сперміїв у статевих органах самки.

Запліднення відбувається у верхній третині яйцепроводу, у якому виділяють лійку, ампулу, перешийок та інтрамуральний відділ. Перешийок є місцем природного резервування сперміїв, а ампула – місцем запліднення. Введені у статеві шляхи самки спермії для участі у заплідненні повинні пройти у ампулоподібне розширення яйцепроводів.

Проходження сперміїв уздовж статевих шляхів самки сприяє їх здатність до реотаксису – руху проти течії.

Проте одним реотаксисом не можна пояснити швидкого проникнення сперміїв у яйцепроводи. У тварин з матковим типом осіменіння цьому сприяють особливості статевого акту. Великий об’єм еякуляту, заповнюючи просвіт рогів матки, сприяє швидкому наближенню сперміїв до яйцепроводу. У тварин з піхвовим типом осіменіння з великої кількості введених сперміїв (4-5 млрд.) у шийку матки проникає лише 0,05-0,5% (4-20 млн.). Велика складчастість слизової оболонки шийки матки та густий в’язкий секрет затримують тут сперміїв. Істотну роль у їх просуванні по статевих органах самки відіграє моторика матки та яйцепроводів, яка різко зростає з настанням тічки та охоти. Її підсилює виділюваний задньою долею гіпофіза окситоцин.

Крім того, у спермі окремих видів тварин є простагландини, що володіють утеротонічною дією. Нарешті, після еяколяції у спермі утворюється ацетилхолін, що підсилює моторику матки. Сильні ритмічні скорочення поздовжніх м’язів матки супроводжується розслабленням церкуляторних м’язів, що приводить до скорочення матки і розкриття церві кального каналу. Позитивно позначається на моториці матки присутність самця, а у корів присутність в піхві секретів додаткових статевих залоз бугая.

Добре виражена засмоктуюча дія матки у свиней. Вона стимулюється окситоцином, який виділяється у відповідь на подразнення рецепторів геніталій. Якщо під час осіменіння корови, її налякати, то дія окситоцину гальмується адреналіном.

Отже, просування сперміїв по статевих шляхах самки відбувається за рахунок реотаксису, динаміки статевого акту та скорочень матки.

Швидкість переміщення сперміїв по статевих шляхах самки залежить від виду осіменіння, рухливості сперміїв, реакції самки на присутність самця, подразнення рецепторів геніталій під час статевого акту чи штучного осіменіння.

Швидкість переміщення сперміїв з місця введення до яйцепроводів у різних ссавців складає від 15 сек. до 1-3 год. (у корів від 2,5 хв. до 3-14 год.; у овець від 6,0 хв. до 0,5-1 год.; у кобил 30-60 хв.; у свиней 1,5-2 год.; у сук 25 сек.).

Проте у яйцепроводи попадає лише частина сперміїв, більшість їх затримується у складках шийки матки. Частина сперміїв попадає у вивідні протоки маткових залоз, інші аглютинуються. Нарешті, вхід у яйцепровід розкривається лише під кінець охоти.

На швидкість проходження сперміями до яйцепроводу впливає стан статевих шляхів та метод осіменіння.

У передовуляційну фазу спермії рухаються у напрямку ампули яйцепроводів, а після овуляції – у протилежному напрямку. Найкращім часом для досягнення ампул є період охоти. Спермії, що досягли перешийка яйцепроводу, скупчуються тут у передовуляційну фазу. Є дані, що вони можуть навіть впадати тут у стан анабіозу і перебувати в ньому до 18 годин. Після овуляції під впливом фолікулярної рідини їх рухливість поновлюється. Згідно Т. Бішопа і А. Грея, при температурі 370С спермій бугая здійснює 9 ударів за секунду, просуваючись при кожному ударі 8,3 мкм, а за одну хвилину – на 4482 мкм.

Рух сперміїв по яйцепроводах забезпечується головним чином за рахунок рухів війчастого епітелію яйцепроводів та власних рухів сперміїв.