Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Випускна робота.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
119.61 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Житомирський національний агроекологічний університет

Факультет лісового господарства

Кафедра загального лісництва

«Затверджую»

Завідувач кафедри

__________________________

(підпис)

«___» __________ __________

(число) (місяць) (рік)

Випускна робота

на тему:

« Особливості вирощування молодняків з головною породою дубом звичайним в умовах Романівського лісництва ДП «Бердичівське ЛГ »»

Виконав Шеремет С.А.

Науковий керівник доцент Іванюк І.Д.

Рецензент професор Гузій. А.І.

Житомир 2013

Зміст

Реферат……………………………………………………………..3

Вступ………………………………………………………………..4

Розділ 1. Огляд літератури ………………………………………..6

Розділ 2. Природно-кліматичні умови та характеристика

господарства………………………………………………………20

Розділ 3. Програма, методика та об'єкти дослідження …………30

Розділ 4.

4.1 Аналіз створення лісових культур з головною породою дубом звичайним і лісівничий догляд за ними…………………………..38

4.2 Аналіз тимчасових пробних площ……………………………46

Висновки……………………………………………………………49

Список використаної літератури………………………………….50

Реферат

Дипломна робота на тему: «Особливості вирощування молодняків з головною породою дубом звичайним в умовах Романівського лісництва, ДП «Бердичівське лісове господарство».

Сторінок 51, таблиць 12, 2 рисунка, 24 використаних джерел.

Ціль роботи: в проект узагальнено досвід створення лісових культур з головною породою дубом звичайним, сприяння їхньому росту і розвитку, догляду за насадженням, для формування оптимального породного складу.

Об’єкти спостережень і досліджень: насадження молодняків з головною породою дуба звичайного Романівського лісництва, ДП «Бердичівське лісове господарство» на 2012 рік.

Програма, методи і об’єкти досліджень: збір, статистичний і логічний аналіз інформаційних матеріалів, методи таксаційно-лісівничі, ботанічні, порівняльної екології.

Результати досліджень: з даних досліджень видно, що вирощування молодняків дуба звичайного в умовах Романівського лісництва найкраще відбувається з домішкою супутніх порід, яких в складі насадженні оптимальною кількістю буде 2 – 3 одиниці.

Ключові слова: дуб звичайний, штучне лісовідновлення, лісокультурна площа, категорія лісокультурної площі, лісовий сіянець, лісокультурний фонд.

ВСТУП

Підвищення продуктивності лісових насаджень - основна проблема, якою займаються лісівники упродовж останніх десятиліть. Особливо гостро це питання стоїть у мало лісистих районах де ліс має дуже важливе значення. В густо населених районах лісові насадження забезпечують народне господарство не тільки деревиною, харчовими продуктами і лікарською сировиною, але й виконує водорегулюючу, ґрунтозахисну і санітарно-гігієнічну функцію. Враховуючи багатофункціональне значення лісів, появляється необхідність формування високопродуктивних, біологічно стійких насаджень, які дозволять отримати максимум прибутку з одиниці площі, зайнятої лісом. При створенні таких насаджень особливу роль відіграє підбір всіх компонентів лісу з врахуванням умов місцезростання та зони. Створення насаджень оптимального або близького до нього складу можливе при умові детального вивчення біологічних, екологічних і синоптичних особливостей, а також взаємодії деревних рослин при спільному їх рості.

Біологічні і екологічні особливості деревних рослин враховуються при встановленні умов доцільного їх використання. Синоптичні властивості деревних видів визначають конкурентну їх здібність, а також інтенсивність впливу на навколишнє середовище і в першу чергу на грунт. З меліоративною ціллю в лісові культури вводять такі деревні рослини, які сприятливо впливають на головні породи. Взаємодія деревних рослин в лісових насадженнях набуває особливої актуальності, оскільки вона представляє собою синтез біологічних, екологічних і синоптичних особливостей в конкретних умовах. Створення змішаних насаджень, в яких елементи взаємодопомоги будуть перевалювати над антагоністичними проявами можливо лише на основі вивчення взаємодії деревних рослин.

У вирішенні проблеми підвищення продуктивності лісів велику роль грає дуб. Йому вділено багато уваги виробничниками і дослідниками різних наукових напрямків. Оскільки дуб є головною породою в дібровах на значній площі в різних кліматичних зонах, а його деревина находить широке застосування у різних галузях народного господарства.

Важливу роль відіграє ліс не лише як постачальник сировини для промисловості, а й як водорегулюючий, водоохоронний і ґрунтозахисний засіб збереження природи. А коли додати до цього, що ліс є справжньою фабрикою кисню, місцем відпочинку, полюванням на звіря, збору грибів, ягід, лікарської сировини тощо, то стане зрозумілим, що ліс – то дійсне джерело здоров’я людини.

У наш час ліси перебувають під суровим наглядом, розроблені плани, за якими передбачається постійне відновлення лісонасаджень, поновлення їх господарсько-цінними породами дерев.

Задача лісівників – повніше використовувати лісові ресурси та землі державного лісового фонду, підвищувати продуктивність лісових насаджень і якісний склад лісів.

У вирішенні цих проблем значне місце належить штучному створенню лісів, що дозволяє вирощувати високопродуктивні насадження потрібного породного складу і відповідного цільового призначення, скорочувати лісовідновлювальний період, використовувати природоохоронні й захисні властивості лісостанів.