Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат з стратегічного менеджменту.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
67.59 Кб
Скачать

23

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

Самосійне завдання з курсу «стратегічний менеджмент»

Виконав: студент 2 групи 5 курсу

спец. «Менеджмент організацій і адміністрування»

ОКР «Спеціаліст»

Власюк Анастасія Геннадіївна

Науковий керівник:

Орликовський Микола Олександрович

Житомир – 2014

ЗМІСТ

1. Поняття зони стратегічних ресурсів…………………………………………3

2. Фактори, які впливають на вибір стратегії управління

потенціалом підприємства……………………………………………………………..5

3. Етапи встановлення стратегічних цілей та їх характеристики…………….7

4. Конкурентоспроможність підприємства…………………………………….8

5. Стратегічний набір та характеристика стратегій, які до нього входять…17

6. Особливості вибору стратегій в сучасних умовах………………………...21

Список використаної літератури……………………………………………...25

1. Поняття зони стратегічних ресурсів

Зона стратегічних ресурсів становить сегмент ринку, на якому діють організації-постачальники певних ресурсів, що можуть суттєво впливати на діяльність організацій – виробників кінцевого продукту за рахунок їх дефіциту, значної конкуренції або обмеженого доступу з інших причин.

Зона стратегічних ресурсів (ЗСР) — сегмент ринку, де діє певна сукупність підприємств-постачальників, що можуть забезпечити виведення на ринок товарного асортименту фірми й сприяти ритміч­ному функціонуванню її виробничо-управлінсь­кої системи.

Кожне підприємство працює з різними ЗСР (їх основні групи наведено на рис. 1), перелік яких зумовлюється особливостями зовнішнього та внутрішнього середовища.

Рис.1. Принципова схема структури та взаємозв’язку ресурсів підприємства

Для роботи з кожною ЗСР розробляються ресурсні стратегії, які, як зазначалося, є певною системою обмежень і змістом стратегічних заходів, що розробляються підприємством з метою їх подолання. Однак на кожному конкретному відрізку часу узгод­ження інших видів стратегій з ресурсними — безумовна необхідність, що, зокрема, визначає й темпи виконання загальних стратегічних планів і програм. Через контроль і аналіз виконання планів та програм ресурсного забезпечення загальних та спеціальних стратегічних планів і програм відбуваються контроль та координація системи розподілу ресурсів між окремими підрозділами, тобто реалізація найдавнішої, первинної функції, яку із самого початку здійснювало стратегічне управління ще на ранніх етапах свого розвитку.

До складу ресурсних стратегій, які підприємство може використати для підсилення своїх конкурентних переваг, відносяться:

- стратегія подолання ресурсних обмежень;

- стратегія управління ланцюжком постачання;

- стратегія ресурсозбереження. 

Для різних підприємств та видів діяльності набір зони стратегічних ресурсів може відрізнятися. Тому до ЗСР конкретного підприємства доцільно відносити лише ті ресурси, які мають суттєве значення та вплив на реалізацію того чи іншого виду стратегічної діяльності. Для розробки ресурсної стратегії важливо оцінити показники, що характеризують постачальників ресурсів. До складу цих показників відносяться:

- якість ресурсу;

- ціна ресурсу;

- час поставки ресурсу з моменту отримання замовлення;

- надійність виконання договірних зобов’язань за показниками якості, часу та кількості.

Якщо постачальник поставляє кілька видів ресурсу можна визначити середню для постачальника ресурсів оцінку. Однак, може скластися ситуація коли один ресурс вигідно купляти в одного постачальника, інший в другого. Основним критерієм відбору ресурсів повинно бути співвідношення «ціна – якість». 

В реальному бізнесі підприємства-виробники мають справу з декількома постачальниками. Нерідко бувають випадки, коли виробники конкурують за надійного постачальника, хоча буває і навпаки.

Завдяки вдалому вибору постачальників та створення ефективних взаємозв’язків можна управляти та координувати увесь ланцюг постачання – від сировини та матеріалів до готової продукції для кінцевих споживачів.