Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал роботи СП.docx
Скачиваний:
103
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
534.67 Кб
Скачать

Житомирський національний агроекологічний університет

Факультет обліку та фінансів

Кафедра бухгалтерського обліку

Пояснювальна записка

до дипломної роботи

освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

на тему «Обліково-аналітичне забезпечення управління адміністративними витратами ТОВ «Нива експо» Черняхівського району Житомирської області»

Виконала: студентка ОКР «спеціаліст», групи 3

галузі знань «Економіка підприємництво», спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит»

Словінська Олена Вікторівна

Керівник к.е.н., доц. Світлишин І.І.

Рецензент Чеховська С.В.

Житомир – 2014 року

Зміст

ВСТУП………………………………………………………………...…….4

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ АДМІНІСТРАТИВНИМИ ВИТРАТАМИ………………………………………8

    1. Економічна сутність системи управління господарською діяльністю підприємства ………………..…………………………………..……8

    2. Концептуальні основи формування адміністративних витрат на підприємстві……………………………………………………………….……..13

    3. Роль інформаційних ресурсів бухгалтерського обліку та аналітичних досліджень в забезпечення управління адміністративними витратами………………………………………………………………………...21

    4. Аналіз та оцінка стану нормативної бази, наукових досліджень і практичної діяльності підприємства у сфері формування адміністративних витрат …………………………..……………………………..………………….27

    5. Організаційні основи обліково-аналітичного забезпечення управління адміністративними витратами …………………………………….36

    6. Формування облікової політики (звітності) та системи показників для управління адміністративними витратами ………………………………..45

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1………………………………………….…48

РОЗДІЛ ІІ. ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ АДМІНІСТРАТИВНИМИ ВИТРАТАМИ ТОВ «НИВА ЕКСПО» ……….…51

2.1. Організаційна характеристика та оцінка економічного стану і розвитку ТОВ «Нива експо»……………………………………………….……51

2.2. Управління адміністративними витратами……………….…...........63

2.3. Первинний облік адміністративних витрат………………….……..66

2.4. Організація синтетичного та аналітичного обліку адміністративних витрат……………………………………………………………………………..69

2.5. Організація звітності з адміністративних витрат………………….74

2.6. Використання в обліковому процесі формування адміністративних витрат системи програм «1С: Підприємство»…………………………………78

2.7. Удосконалення облікового процесу формування адміністративних витрат ………………………………………………………………………….…81

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2………………………………………...…..84

РОЗДІЛ ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ СИСТЕМИ АНАЛІЗУ І КОНТРОЛЮ АДМІНІСТРАТИВНИХ ВИТРАТ ТОВ «НИВА ЕКСПО»………………… ..86

3.1. Завдання, суб’єкти, об’єкти та користувачі результатів аналітично-контрольної роботи з формування адміністративних витрат………………...86

3.2. Аналіз адміністративних витрат……………………. ………….…..89

3.3. Побудова системи контролю формування адміністративних витрат……………………………………………………………………………..93

3.4. Використання результатів аналітично-контрольної роботи з управління адміністративними витратами………………………..……………99

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 3……………………………………….…..100

РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТОВ «НИВА ЕКСПО»………..………102

4.1. Організація охорони праці в процесі господарської діяльності підприємства……………………………………………………………………102

4.2. Формування, облік, аналіз і контроль витрат пов’язаних з охороною праці на підприємстві………………………………………………108

4.3. Заходи по поліпшенню умов праці працівників підприємства…..115

ВИСНОВКИ………………………………………………………….…..117

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………...…122

ДОДАТКИ…………………………………………………..……………129

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Витрати підприємства є важливим фактором формування цін на продукцію, впливу на рівень ефективності виробництва, визначення фінансових результатів діяльності підприємства. Систематичне зниження витрат підприємства дає змогу при стабільних ринкових цінах збільшу­вати прибуток на кожну гривню витрат, підвищувати конкурентоспро­можність продукції, зміцнювати фінансовий стан підприємства.

Щоб забезпечувати зниження вар­тості реалізованої продукції, необхід­но постійно здійснювати управління витратами на її виробництво, домага­тися їх відносного зниження.

Ефективне господарювання вимагає, щоб кожне підприємство здійснювало свою діяльність на основі господарського розрахунку, основною вимогою якого є забезпечення високої ефективності виробництва шляхом створення належної матеріальної зацікавленості працівників у результатах своєї праці. Впровадження господарського розрахунку передбачає заміщення витрат доходами та одержання чистого прибутку.

Отже, важливою умовою успішної діяльності підприємств є досягнення оптимального рівня витрат, що сприяє зростанню конкурентноздатності продукції та досягненню довгострокового економічного зростання підприємств.

При управлінні підприємством найбільш важливе значення має управління витратами, яке включає контроль і регулювання витрат. Для управління економістам потрібні не просто витрати, а інформація про їх об’єкти – продукцію, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують здійснення витрат, пов’язаних з їх виробництвом (виконанням робіт, наданням послуг). Інформаційною базою для здійснення управлінської діяльності, щодо формування витрат є бухгалтерська служба підприємства.

Вирішення проблеми обліку, аналізу та контролю адміністративних витрат знаходиться в постійній увазі вчених, а саме таких, як Ф.Ф.Бутинець, Б.І.Валуєв, С.Ф.Голов, Т.В.Головко, О.А.Грішнова, Н.І.Дорош, І.К.Дрозд, В.І.Єфіменко, Є.В.Калюга, Г.Г.Кірейцев, Я.Д.Крупка, Ю.А.Кузьмінський, Г.І.Купалова, М.В.Кужельний, Є.В.Мних, Л.В.Нападовська, М.С.Пушкар, В.В.Сопко, Л.К.Сук, Н.М. Ткаченко, М.Г.Чумаченко, В.Г.Швець, В.О.Шевчук.

Для забезпечення загальної ефективності господарської діяльності підприємства актуальним завданням постає організація та здійснення обліку витрат, зокрема адміністративних.

Мета і завдання дослідження.Метою роботи є дослідження теоретично-методологічних аспектів облікового-аналітичного забезпечення управління адміністративними витратами, розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення їх обліку. Для досягнення поставленої мети в роботі були поставлені наступні завдання:

  • розкрити економічну сутність адміністративних витрат;

  • дослідити науково-нормативне регулювання обліку адміністративних витрат в сучасних умовах господарювання;

  • дослідити механізм формування та управління адміністративними витратами на підприємстві;

  • охарактеризувати особливості господарської діяльності ТОВ «Нива експо»;

  • дослідити особливості організації бухгалтерського обліку на підприємстві ТОВ «Нива експо»;

  • навести методику ведення первинного, синтетичного та аналітичного обліку адміністративних витрат у ТОВ «Нива експо»;

  • розкрити особливості зведеного обліку адміністративних витрат на ТОВ «Нива експо»;

  • визначити особливості організації контрольно-аналітичної роботи адміністративних витрат;

  • визначити напрями удосконалення обліку адміністративних витрат.

Об’єктом дослідженняє система обліково-аналітичного забезпечення управління адміністративними витратами на ТОВ «Нива експо».

Предметом дослідженняє сутність теоретичних та організаційно-практичних аспектів обліково-аналітичного забезпечення управління адміністративними витратами в умовах здійснення господарської діяльності ТОВ «Нива експо».

Методи дослідження. У процесі дослідження було використано наукові методи, що ґрунтуються на системному аналізі економічних явищ. На основі діалектичного методу наукового пізнання й поєднання історичного та логічного в еволюції існуючих методик обліку адміністративних витрат подано їх визначення та обгрунтовано напрями вдосконалення їх обліку. Для вирішення завдань фінансового й управлінського обліку адміністративних витрат і дослідження питань методики та організації їх аудиту та аналізу на підприємствах застосовано методи порівняння, конкретизації, моделювання, аналогії, абстрагування, групування, аналізу бухгалтерських рахунків, спостереження, вибірки. В процесі проведення дослідження використовувались методи порівняння, синтезу та аналізу – при роботі із теоретичною частиною; методи балансового порівняння, узагальнення, дослідження динаміки та структурних змін – при опрацюванні практичних розділів.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти України, міжнародні та національні стандарти бухгалтерського обліку, постанови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, міжнародні стандарти аудиту, положення класиків економічної теорії, наукові праці зарубіжних і вітчизняних учених з питань обліку, аудиту та аналізу, матеріали науково-практичних конференцій, а також облікові й звітні дані підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Основні результати дослідження спрямовані на вдосконалення методики і практики системи обліку, аудиту та аналізу адміністративних витрат підприємств, а також на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності обліку таких витрат. На основі проведеного дослідження розроблено пропозиції з удосконалення обліку, контролю та управління адміністративними витратами.

Основні положення і висновки дипломної роботи можуть бути застосовані при викладанні відповідних економічних дисциплін і слугувати базою для подальших досліджень актуальних проблем обліку, аудиту та аналізу адміністративних витрат на підприємствах України.

Структура і обсяг дипломної роботи. Дипломна робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Загальний обсяг дипломної роботи становить 129 сторінок друкованого тексту. Робота містить 16 рисунків, 20 таблиць, 9 додатків. Список використаних джерел налічує 70 найменувань.