Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат 2.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
33.56 Кб
Скачать

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Технологічний факультет

Реферат

З дисципліни “Спеціальне собаківництво” на тему:

Техніка та методика дресирування собак при доланні перешкод і виконанні стрибків

Студента 4 курсу 2 групи

Напрям підготовки: кінологія

Спеціальності: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва

Пушкіна Олександра Сергійовича

Житомир 2014 рік

Зміст

Введення

  1. Поняття про дресирування.

  2. Подолання перешкод.

Висновок.

Введення

Собака - одна з найбільш відданих людині тварин. З незапам'ятних часів людина оцінила корисні якості собаки - витривалість, невибагливість, швидкий біг, гострий нюх, відмінний слух, хороший зір, виняткову прихильність до нього. Собаки застосовувалися для полювання на звіра, охорони житла і пасіння домашніх тварин. Пізніше почали використовувати собак у військовій справі, в гірничо-рятувальнії службі, для транспортування невеликих вантажів, як поводирів сліпих, а також у розшуковій та вартовій службі. Можна сміливо сказати, що історія людини нерозривно пов'язана з історією його надійного супутника, помічника і друга - собаки.

Протягом багатьох століть людина використовувала і розвивала у потрібному напрямку природні особливості собаки (прихильність до господаря, гостроту нюху, слуху, злостивість до сторонніх, витривалість, швидкість бігу).

У наші дні, незважаючи на гігантське зростання і вдосконалення техніки, застосування службових собак для потреб народного господарства і для військових цілей не втратило свого значення. До підготовки собак з того чи іншого виду служби пред'являються все більш високі вимоги.

Велику користь приносять пастуші собаки: вони стережуть худобу, підганяють відсталих і розшукують загубившихся тварин, охороняють стада від хижаків. Вартові собаки незамінні при охороні різних об'єктів і споруд. На Крайній Півночі надійним, а часто і єдиним наземним транспортом є упряжки їздових собак. Собаки розшукової та сторожової служби, що володіють чудово розвиненим чуттям і чудовим слухом, допомагають виявити і затримати порушників кордону та інших злочинців. Собак використовують в пошуку рудних родовищ, пошкоджень газопроводів. Чималу послугу людині надали чотириногі «розвідники космосу» - собаки, спеціально дресировані для польоту в космічних кораблях.

У Велику Вітчизняну війну в Радянській Армії успішно використовувалися собаки санітарно-транспортної, мінно-розшукової та протитанкової служби, для пошуку та затримання шпигунів, диверсантів і дрібних груп противника, а також для посилення охорони різних військових об'єктів.

Але використовувати собаку для несення тієї чи іншої служби можна тільки після відповідного загального та спеціального дресирування.

1.Поняття про дресирування

Дресирування від французького слова «дресер», що в перекладі означає навчати тварину. Дресирування - це послідовне, спрямоване привчання тварин до скоєння в певних умовах різноманітних складних дій, необхідних для несення служби (роботи). Ці дії собака здійснює за сигналами (словесним командам, жестам рукою і ін) дресирувальника. Поряд з цим у собак загальмовують прояв непотрібних і заважають роботі рефлексів (дій). Наприклад, при навчанні собаки сторожової служби у неї виробляють навички до тривалої настороженості при несенні служби, активного уловлювання найменших змін у навколишньому оточенні (поява шумів, слабких шерехів, малопомітних рухів, нових запахів і т. п.), безшумного оповіщення про наближення сторонніх осіб . Одночасно з виробленням необхідних навичок у собаки загальмовують прояв голосової реакції (гавкоту) на сприймаються нею подразники. У розшукових та сторожових собак виробляються навички загального послуху: стояти, сідати, лягати, повзти, припиняти небажані дії за сигналами дресирувальників та інші навички.

Навички - це дії собаки, які в результаті тривалого повторення у відповідь на дії подразника стали виявлятися як би автоматично. Навички тварин неусвідомлені. Вони виробляються в ході пристосування до навколишніх умов і цілеспрямованої дресирування зазвичай звичка - це послідовне прояв собакою кількох позитивних і гальмівних умовних рефлексів.

Дресирують різних тварин і з різними цілями, але не всі тварини однаково легко піддаються дресируванню. Чим вище розвинута нервова система тварини, тим воно легше піддається дресируванню.

Процес одомашнення диких тварин є, по суті, тривала дресирування, яка призвела до зміни їхньої поведінки, втрати багатьох хижацьких реакцій та виникнення навичок покірності у прихильності до людини.

Собаки порівняно легко піддаються різноманітного дресирування завдяки наявності у них високорозвиненою нервової системи і добре розвинених органів почуттів (нюху, слуху, зору). Дресирують собак для різних видів служби, полювання і циркових виступів.

У сучасних умовах собак дресирують для розшукової, сторожовий, вартової, їздовий, захисно-караульної, пастушої та інших служб. Собак застосовують і для деяких інших видів роботи: навчають перенесенні легких вантажів, буксирування лижників, виконання ролі поводирів сліпих, рятувальній службі і т. п.